Judaismus > Obecná náboženská debata
metatronim, kabbalot a špičkování
Vader:
--- Citace: achab kdy 24. Listopadu 2008, 23:52:13 ---Moc se omlouvám, povídání o Meta/ Mitatronovi je inspirativní, odkazy na talmud přínosné, ale ve vlákně *korbanot a Ježíš velekněz ?? jaksi off topic. Takže pokračování, prosím, zde. Příjemné studium.
-acb-
--- Ukončit citaci ---
A do tretice : moderator se nema co omlouvat, pokud nespacha nejaky verbalni zlocin. Tvoje slovo je zavazne a tim to hasne. Uznas-li za vhodne cokoliv rozdelit ci premistit, je to pro vsechny zavazne. Navic jsi v problematice sbehly a jsi ferovy a dobry moderator, za coz ti dekuji.
sad:
To KarelG:
Vazeny Karle,
pokud jsem urazila Vasi nabozenskou viru, omlouvam se Vam.
"V čem mám tedy hledat důvod, že celou dobu jen sedíš a glosuješ to nezávaznými poznámkami?"
U pocitace vskutku vetsinou sedim...
A jaka poznamka je podle Vas dostatecne "zavazna"? Nejde mi o ucene (nebo jine) disputace (ono ostatne vubec nejde o me), pouze jsem se ohradila v souvislosti s Vasim zvlastnim zpusobem interpretace, ktery mi pripadal urazlivy vuci B-hu (dumani o podstate andelu a jinych, rekneme, duchovnich tvoru je jiste povznasejici, ale pokud se dotyka Majestatu Samojedineho B-ha, – vyjadreno jinak: kdyz se zacina zamenovat pricina a nasledek – tak je to zalezitost prinejmensim ponekud zbytecna ci spise zavadejici).
Ale treba se pletu, ostatne pokud jste dosahl skutecne השוואה, jiste vidite me recneni s dostatecnym nadhledem...
Nemam pocit, ze bych se schovavala a neco po nekom hazela (sisky uz vubec ne...).
Budte, prosim, tak laskav a neposuzujte Elazarovu znalost ci neznalost atd., kdyz jej neznate.
Elazar:
Milý KarleG
Tvé moralizování ponechám opět stranou, neboť na něj nejsem zvědavý.
--- Citovat ---Zapomněls na to, žes taky psal, že Bahir je v podstatě heretický. Takže si to vysvětluji tak, že když citace z Bahiru přijímáš, považuješ se zřejmě za heretika. :-D
--- Ukončit citaci ---
Je velký rozdíl mezi tím, když nějaký názor zastávám a mezi tím, když vím, že někdo nějaký názor zastává. Věř nebo ne, jsou to dvě rozdílné věci. Pokud jsem o něčem přesvědčen já, řeknu to, pokud vím, že je o něčem přesvědčen někdo jiný, uvedu ho, i když s ním třeba nesouhlasím.
--- Citovat --- bys mohl využít ke konkrétnější specifikaci, které Idelovy a Danovy názory jsou pro nás jakožto modernější přijatelnější nežli názory Scholemovy.
--- Ukončit citaci ---
To by mě docela zajímalo, proč všechno hrotíš do konfliktu? Proč hned ty s prominutím plky ohledně přijatelnosti/nepřijatelnosti? Zkrátka je tu jiný názor, jestli je správný nebo ne, se už v těchto případech asi nikdy nedovíme (leda že by nějací archeologové konečně kopli do země a vykopali pergamen či ostraku s nápisem: "Tak vážení, bylo to takhle: To si jednou Chanoch řekl, že už se nechce jmenovat Chanoch a.......")
--- Citovat ---Přece jsi mi dokázal, že všechny významově temné pasáže z Talmudu se dají lehce vysvětlit zkopírováním Rašiho komentáře v původním znění přímo do diskusního příspěvku určeného jako odpověď tazateli. :-D
--- Ukončit citaci ---
Tvá otázka zněla, jak onu pasáž vyložit "nemysticky" (Pravda je ta, že nechápu, co to je nemystický, když zrovna ona pasáž je mystická celá, ale kdež..)Tak jsem si otevřel daf a kouknul do Rašiho. Jak prosté. Trochu nechápu, co na tom ex post vadí. To je to první, co člověk obyčejně u studia gmary udělá, když tam něčemu nerozumí. Samozřejmě, můžeme se podívat jak (a pokud) se k těmto pasážím vyjadřují ostatní...
Ale evidentně to šlo i bez "hejchalotické literatury". Čímž -a znovu zopakuji to, co jsem psal - netvrdím, že znalost této literatury nemůže pomoci při práci s talmudickým textem, ale v žádném případě není možné tvrdit, že je jedinou cestou, jak tomu textu porozumět.
--- Citovat ---Já jen naprosto přesně vím, co jsem a co nejsem ochoten veřejnosti sdělovat.
--- Ukončit citaci ---
To zní hodně povýšeně. Jak to jde dohromady s tímhle?
--- Citovat ---Kdokoli z vás má jakýkoli dotaz ohledně judaismu, neváhejte ho položit, protože se vám naskytla výhodná příležitost.
--- Ukončit citaci ---
Jaké štěstí - ale jen když KarelG bude chtít, že? ;)
A pokud tady hledáš ovečky ochotné naslouchat tvé pravdě, tak nemohu mluvit za všechny, ale asi jsi vskutku na špatné adrese.
Pravda je ta, že zatím jsi tu předvedl pouze přihlouplé moralizování, dále výtah ze Scholema opepřený některými vlastními vývody, které už ani starý Gerschom nenabízí - a tam, kde Scholem neuvádí prameny, je neuvádíš ani ty, jak bys taky mohl, že.. - a na otázky, na které neznáš odpověď, buďto odpovídáš naprosto stupidně (např. "To je ze židovské mystiky" - jaké? Té od prof. Sadka? Nebo je nějaký magický grimoire zvaný židovská mystika??) případně mlžíš a hraješ si na tajemného všeználka.
Tvé znalosti jsou bezpochyby v tomto oboru větší, než znalosti většiny lidí v ČR, to šlo poznat už z prvního příspěvku. Tvá arogance je rovněž vyšší, to vyplynulo z příspěvků dále - avšak zdaleka není adekvátní tvým znalostem.
Když už jsme u toho nicku, tak se přiznám, že jsem trochu gúglil (nic těžkého, jen "karel magie kabala" ;) )
A vypadlo tohle:
https://www.esnips.com/doc/483a9165-8078-48bc-8ded-af0db59b52fc/Magie---Karel-Goldmann
https://www.osud.cz/hledajici/detail.php?id=3706&action=kniha
To je tvoje práce?
Elazar:
--- Citace: Vader kdy 26. Listopadu 2008, 00:23:56 ---
--- Citace: Elazar kdy 25. Listopadu 2008, 09:49:09 ---Sakra Achabe. V tom je takovej bordel. Ještě větší chaos, než v některých tvých vlastních příspěvcích. :D
--- Ukončit citaci ---
A ty se taky krot, takhle se s moderatorem nemluvi >:( Cestina ma spoustu krasnych vyrazu, jimiz lze sdelit nesouhlas ci nespokojenost.
--- Ukončit citaci ---
Sorry náčelníku. Ale pochop, připadal jsem si jak Schechter v káhirské geníze. :)
daniel lehotsky:
to KarelG.tak v skratke o sade pises,,ze ta ma upozornit na omyly.."ale ved to presne hovori,v otazke maleho a Metatrona,ju predsa vobec nemusia zaujim spajania krestanskych,,kabalistov".tam je ta skrytost ktoru keby si videl tak ju na to nebudes upozornovat.dalej,keby si videl,citujem Elazara,,pokial mi niejdo o Zohare a ci Bahire bude tvrdit,ze sa tam vyskytuje......tak tomu budem verit."Ved on len nepopiera,ze to tam ,,moze byt"Ale ci tomu on veri?A ty z neho robis hned heretika.Dalej valis Gurdijeffa(va),no vies niekde by som sa mozno hanbil,ze poznam a nie to este vychadzat z neho.Lebo to niekde moze byt 5.LIGA a ci az periferia.(pre porozumenie,nedotykam sa jeho,ale jeho vyznamu pre urcitych ludi,predsa v Jachymovskych barakoch nebudem sa rozplyvat o Gottwaldovi :)).Ak Elazar cituje niekde Rasiho,tak to je len na prospech veci.Dalej pises,ze sa podelis o svoje vedomosti a nacerpas nove,povedz objavil si nieco nove(cize ich objavil?)Na pochopenie pouzijem obraz,ze clovek prechadza stadiom tavy(dromedara),leva a dietata.V prvom nahadzuje vsetko(vedomosti)na seba,potom odchadza ako lev do puste a zbavuje sa nakladov a nakoniec moze byt ako dieta.napr.nekonfliktny ::).A Eleazar a Elazar su rovnako dobry,spickovy plavci,ale plavu v rozdielnych bazenoch a to znaci,ze na oboch si mozem vylepsovat Svoj styl,a to je podstatne. :o
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi