Judaismus > Obecná náboženská debata
metatronim, kabbalot a špičkování
KarelG:
sad:
ad ‘Natolik jste povyseny, ze klidne tvrdite"nic mi na tom nevadi"? A co by take melo? Vadi Vam snad, ze B-h je Jediny (ve smyslu:Jedinecny a Nedelitelny)?’
Nevadí mi, že ty Metatrona a Šadaje neztotožňuješ. Nevadí mi, že KARELS je křesťan. Nevadí mi, že ELEAZAR je mesián. Nevadí mi, že ACHAB je tak trochu ‘ekumenik’. Jestli je to podle tvého názoru povýšenost, pak ano – jsem povýšený.
Nevím, jak jsi přišla na to, že mám něco proti jedinosti Boha a pro příště bych tě prosil, abys takto neurážela mou víru.
ad ‘Jedinost B-ha v zidovske mystice vskutku nikdo nepopiral, ale Vy v tom mate trosinku zmatek – bravurne citujete rabinske a jine prameny, a pritom identifikujete Metatrona s Jezisem, pripadne B-hem Vsemohoucim... zkratka kdo a co se Vam zrovna hodi. Hlavne, kdyz je Vase rec hladka a sladka, a predevsim dostatecne tajemna’.
Mám-li v tom zmatek, uděláš přece mně i sobě mnohem lepší službu, když mě upozorníš na mé omyly a vysvětlíš mi, kde se dopouštím chyb, nemyslíš? V čem mám tedy hledat důvod, že celou dobu jen sedíš a glosuješ to nezávaznými poznámkami?
Je-li moje řeč hladá a sladká, to nemohu posoudit. Rozhodně však není tajemná, protože téměř ke všemu, co tady píši, uvádím odkazy na prameny (na rozdíl od vás ostatních – ale třeba se to zlepší). Tyto prameny můžeš napadnout, můžeš je zpochybnit, můžeš o nich diskutovat. Troufneš si na to? Je to ovšem o dost těžší, než se schovávat za bukem a házet po ostatních šiškami...
‘P.S. "G" jako g-dly guru?’
Proč tě zajímá taková nicotnost jako internetový nick? Ujišťuji tě, že i jako ‘Karel’ bych psal úplně stejně.
KarelG:
Elazar:
ad ‘Jenže eleazar není žid, nýbrž mesián, on zase přijímá Nový Zákon, tudíž jeho názory mi jsou ukradené. Nikde jsem "neodmítal" citace z Bahiru, to jsou zase nějaké tvoje autosugesce, u mágů prý běžné.
Psal jsem, že tam je spousta věcí, čímž jsem měl na mysli, že pokud mi někdo o Zoharu či Bahiru bude tvrdit, že se tam vyskytuje větší a menší B-h, případně B-h a anti-b-h, tak tomu budu věřit.’
Zapomněls na to, žes taky psal, že Bahir je v podstatě heretický. Takže si to vysvětluji tak, že když citace z Bahiru přijímáš, považuješ se zřejmě za heretika. :-D
ad ‘Ach velký guru, odpusť. Netušil jsem, že mám kromě učence co dočinění s takovým mágem, který přesně ví, co se vřejnost může dozvědět a co nemůže.. Proč tedy plýtváš svým drahocenným časem?’
Co se veřejnost může a nemůže dozvědět, to je mi, člověče, dost jedno. Já jen naprosto přesně vím, co jsem a co nejsem ochoten veřejnosti sdělovat. A co tu tedy dělám? Tak tohle ti zrovna prozradit můžu. Já sem chodím proto, abych se s ostatními (co jsou mi ochotni naslouchat, jako třeba mně sympatický KarelS, ale není zdaleka sám) podělil o své vědomosti a sám od ostatních načerpal nové. Kdo by to také od účastníka diskusního fóra očekával, že? ;-)
A teď nastraž uši, lovče metatronovských tajemství a adresáte tajuplných mystérií sdělovaných soukromou poštou, protože ti odhalím jednu tajnou tradici pocházející již z dob slavného Gurdjieffa, abych se před tebou očistil z podezření, že žádná tajemství neznám: V každém pořádném diskusním kroužku se musí vyskytovat aspoň jeden účastník (říkejme mu třeba Elazar – a on se tak opravdu jmenuje!), který splňuje následující podmínky:
- je dostatečně nevzdělaný, aby s ničím nesouhlasil
- je dostatečně hrubý a nevychovaný, aby neustále urážel, posmíval se a rušil hladký tok diskuse
- je dostatečně zvědavý, aby ho nenapadlo z diskuse odejít
- je dostatečně sobecký, aby si myslel, že diskuse se točí kolem něj a on ji řídí
- je dostatečně líný, aby si předem neověřoval hlouposti, které se chystá tvrdit
- je dostatečně nechápavý, aby ho nedokázala uspokojit ani sebejasněji podaná odpověď.
Pokud se tedy někde takovýto vzácně nadaný jedinec vyskytne, všichni ostatní slušní diskutující mají velký důvod k radosti a měli by si ho ve vlastním zájmu dokonce i platit, jen aby u nich setrval. Neboť pouze díky takovému Elazarovi se na fóru postupně objeví velké množství podnětných a zajímavých věcí, které snad poslouží k dobru těm anonymním, těm neviditelným, kteří si to jen čtou a do diskuse se nechtějí zapojovat kvůli své skromnosti a pocitu nedostatečnosti, anebo z jiných důvodů.
A na ty já volám slovy proroka Izaiáše: ‘Hej! Všichni žíznící pojďte k vodám! I kdo nemá stříbro! Jděte, kupujte a jezte! A jděte, kupujte beze stříbra a bez ceny víno a mléko!’ ELAZAR tu nebude věčně a já taky ne – navíc když bez něj bych tu nebyl nic platný. Kdokoli z vás má jakýkoli dotaz ohledně judaismu, neváhejte ho položit, protože se vám naskytla výhodná příležitost. ACHABOVI vděčíte za to že vám založil vlákno, kde nebudete nikdy offtopic (ve špičkování se můžete spolehnout na tahouna ELAZARA). Máte tu mě, který je ochoten odpovědět téměř na všechno (pokud to samozřejmě budu vědět). A máte tu ELAZARA, drahokam a perlu svého středu, který se postará, aby se diskusní kola nepřestala točit.
A vy všichni z toho druhého tábora, kteří tu píšete o mé povýšenosti, všeználkovství a zmatenosti, tak stojíte-li si za svými slovy, opřete se do toho pořádně a pomozte ELAZAROVI (tím ovšem nechci říct, že by on nějakou pomoc potřeboval, jelikož jeho elazarovské kvality jsou výtečné), neboť je přece dobře známo, že aby Bůh mohl stvořit dokonale fungující svět, potřeboval kromě strany Milosrdenství i stranu Soudu.
Tož tak, Elazare. A kdybys na tom trval, mohu ti to poslat ještě jednou soukromě místní poštou. ;-)
KarelG:
Elazar:
ad ‘No tak jo. Tak já čtu.’
Mně se zdá, že místo čtení spíš píšeš. :-D Ne, že by mi to nějak zvlášť vadilo, ale mohl bys příště zkusit něco kratšího, když tím chceš jenom dokázat, že text pochází z roku 1954. Prázdné místo, které by tím vzniklo, bys mohl využít ke konkrétnější specifikaci, které Idelovy a Danovy názory jsou pro nás jakožto modernější přijatelnější nežli názory Scholemovy.
‘Což mi ale stejně nebrání v tom ptát se znova, jak mohou být některé pasáže z Talmudu vysvětlitelné až díky hejchalotickým spisům’.
Já myslel, že tohle už je teď každému jasné. Přece jsi mi dokázal, že všechny významově temné pasáže z Talmudu se dají lehce vysvětlit zkopírováním Rašiho komentáře v původním znění přímo do diskusního příspěvku určeného jako odpověď tazateli. :-D
Vader:
--- Citace: KarelG kdy 25. Listopadu 2008, 23:16:04 ---- je dostatečně nevzdělaný, aby s ničím nesouhlasil
- je dostatečně hrubý a nevychovaný, aby neustále urážel, posmíval se a rušil hladký tok diskuse
--- Ukončit citaci ---
Prosim (nenarizuji), krotte se trochu. Elazar IMHO neni nevzdelanec; co bych ja dal za jeho znalosti. A hrubost ? Kdepak, jen pratelske spickovani, za to dam ruku do ohne.
--- Citovat ---- je dostatečně nechápavý, aby ho nedokázala uspokojit ani sebejasněji podaná odpověď.
--- Ukončit citaci ---
Jo tak tohle uz na hranici hrubosti je; snad to tak vnimam proto, ze vas jeste neznam tak jako Elazara. BTW dobrovolne se radim do kategorie nechapavych, protoze vase reakce mnohdy chapu jako herezi, ergo (dle vas) spatne. Po pravde mi zadna vase reakce nepripada "sebejasneji podana", ale to je muj problem.
Vader:
--- Citace: Elazar kdy 25. Listopadu 2008, 09:49:09 ---Sakra Achabe. V tom je takovej bordel. Ještě větší chaos, než v některých tvých vlastních příspěvcích. :D
--- Ukončit citaci ---
A ty se taky krot, takhle se s moderatorem nemluvi >:( Cestina ma spoustu krasnych vyrazu, jimiz lze sdelit nesouhlas ci nespokojenost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi