Judaismus > Obecná náboženská debata

Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu

<< < (5/9) > >>

petahyah:

--- Citace: zoom kdy 18. Září 2008, 19:18:50 ---Pánové a dámy, někde jsem napsala, že bez pomlček, protože jsem vyrostla bez pomlček, když jsem napsala, že jsem vyrostla, tam mám na mysli články, kázání a knihy rabínů Sichra a Fedra budiž jejich památka požehnána, psali bez pomlček hvězdiček a pod. Myslím, že pro české židy mohou být dostatečnou autoritou, abychom je mohli následovat. Ono se někdy může psát pomlček až běda a opravdová víra to nutně být nemusí. Nechci se nikoho dotknout, ale jestli to tak psali tito rabíni, tak je to i dnes pro nás dobré. 

--- Ukončit citaci ---

Konečně někdo rozumnej  ;D Už dlouho jsem se tak nebavil, jako při čtení této debaty  ;D

lechem:
Dobrý den,
jeden osobní názor. Rád bych souhlasil se Zoom. Přesto, když vyslovuji nebo píši Jméno (neplatí u motlitby) polévá mě cosi jako stud, nebo jako by mi kdosi nakukoval přes rameno. Proto raději s pomlčkou.

Lechem

zoom:
Vyborne Lechem, pokud tento pocit mate porad, tak je to dobre, s tim pocitem neustale Bozi pritomnosti mame zit stale. Takze az si zvyknete tak na tom budete skutecne. Proto ta pomlcka je zcela zbytecna.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy 18. Září 2008, 19:57:54 ---
--- Citace: achab kdy 18. Září 2008, 17:13:21 ---Víte co mne fascinuje na jidiškajt a na Gandalovičovi?  Ti jediní  (které znám) mají smysl pro relevanci tématu.  Jsem rád - opravdu rád, že se tu  taky mj.  řeší pomlčka / hvězdička a kawana při vyslovování a psaní jména Tatezisn Big Bosse, ale uniká mi souvislost pomlčky s Kol nidrej... Přitom pomlčka by si svůj thread / vlákénko fakt zasloužila...

Ale možná je tu na fóru zvykem probrat všechno víc zevrubně, a tak jen jedna otázka do diskuze. Koho zraňuje, že píšu Jméno, které stejně nikdo neznáme, tak jak ho píšu? B-h, bůh, Bůh, Hospodin, H-spodin ? Prosím, změř svoji bolest, dej mi to poznat a já se napravím (pokud to dokážu a nezraní to naopak mne). V opačném případě si to snad ani nezasluhuje zvláštní komentáře.  Proboha, snad nepíšete pomlčky a bez-pomlčky kvůli druhejm ? Nemělo by to bejt spíš kvůli vám? Vám samotnejm ?  :o)

--- Ukončit citaci ---
Mě osobně se pomlčky a hvězdičky nelíbí. Naše základní motlitba vyjadřuje touhu po svátosti Božího Jména, a tak by je Jeho Jménu nemělo být "ubližováno".

to Jicchak: Za pravé Jméno se považuje i Jeho přepis do latinky tj. "elohim"? A v případě, že ano, nevadí tam chybějící čárky nad samohláskami?

--- Ukončit citaci ---

Asi ne - ale jaké čárky nad samohláskami? To je zase nějaký další výmysl made in vaše sekta? ;)

Já osobně píšu s pomlčkou, ale mám pro to své důvody a nikomu nezazlívám, když to někdo tak nedělá - ovšem očekávám od druhých totéž - a myslím, že chce li někdo dát najevo repsekt či úctu ke Jménu nebo B-hu, ať to tak klidně dělá, zbytečné to není, byť v přepisu do češtiny to není tak podstatné, jako v hebrejštině (a není to nic, co by se muselo nějak extrémně řešit).

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 16:32:28 ---Asi ne - ale jaké čárky nad samohláskami? To je zase nějaký další výmysl made in vaše sekta? ;)

--- Ukončit citaci ---
Čárky nad samohláskami nejsou žádným mesiánským vynálezem. Běžně se do českého přepisu používají.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi