Judaismus > Obecná náboženská debata

Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu

<< < (6/9) > >>

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy 19. Září 2008, 16:47:11 ---
--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 16:32:28 ---Asi ne - ale jaké čárky nad samohláskami? To je zase nějaký další výmysl made in vaše sekta? ;)

--- Ukončit citaci ---
Čárky nad samohláskami nejsou žádným mesiánským vynálezem. Běžně se do českého přepisu používají.

--- Ukončit citaci ---

Používáš je tak maximálně ty, a publikace vydané před r. 1989, kdy se nevědělo, jak se hebrejština vlastně vyslovuje.

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 16:48:20 ---
--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 16:32:28 ---Asi ne - ale jaké čárky nad samohláskami? To je zase nějaký další výmysl made in vaše sekta? ;)

--- Ukončit citaci ---
Čárky nad samohláskami nejsou žádným mesiánským vynálezem. Běžně se do českého přepisu používají.

--- Ukončit citaci ---
Používáš je tak maximálně ty, a publikace vydané před r. 1989, kdy se nevědělo, jak se hebrejština vlastně vyslovuje.

--- Ukončit citaci ---
To máš +-pravdu. Četl jsem něco o tom, že čárky nemají označovat délku samohlásek ... ale moc jsem to nepochopil :-[  (arabština normálně délku samohlásek rozlišuje)
Nechceš mi sem napsat, jak to je správně s těmi čárkami.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy 19. Září 2008, 16:52:47 ---
--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 16:48:20 ---

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---

--- Ukončit citaci ---
To máš +-pravdu. Četl jsem něco o tom, že čárky nemají označovat délku samohlásek ... ale moc jsem to nepochopil :-[  (arabština normálně délku samohlásek rozlišuje)
Nechceš mi sem napsat, jak to je správně s těmi čárkami.

--- Ukončit citaci ---

Hebrejština nerozlišuje délku samohlásek (tj. kvantitu), rozdílné znaky pro stejné samohlásky sloužily buď jako přízvuk nebo jako mater lectionis. Takže je trochu mimo přepisovat hebrejské samohlásky do češtiny jako dlouhé. Obecně se samohlásky vyslovují krátce, a vzhledem k poměrně pozdní době, kdy byl samohláskový systém ustanoven a rovněž i vzhledem k nejednotnosti v jeho vyslovování (kamac/komac apod.) se dnes soudí, že se asi vždy vyslovovaly krátce, pouze více či méně důrazně. S arabštinou máš pravdu +/- ty, spisovná délku rozlišuje, u jednotlivých dialektů za to ruku do ohně nedám.

achab:

--- Citace: Elazar kdy 19. Září 2008, 17:01:59 ---
Hebrejština nerozlišuje délku samohlásek (tj. kvantitu), rozdílné znaky pro stejné samohlásky sloužily buď jako přízvuk nebo jako mater lectionis. Takže je trochu mimo přepisovat hebrejské samohlásky do češtiny jako dlouhé. Obecně se samohlásky vyslovují krátce, a vzhledem k poměrně pozdní době, kdy byl samohláskový systém ustanoven a rovněž i vzhledem k nejednotnosti v jeho vyslovování (kamac/komac apod.) se dnes soudí, že se asi vždy vyslovovaly krátce, pouze více či méně důrazně. S arabštinou máš pravdu +/- ty, spisovná délku rozlišuje, u jednotlivých dialektů za to ruku do ohně nedám.

--- Ukončit citaci ---

p.s. Uvažovali jste (a v lautr aškenaz výslovnosti je to patrné) taky o  "bývalých" diftonzích (dvouhláskách) ?  To by
1/ nevyvracelo délku a krátkost - resp. neexistenci něčeho takového, všechno je vlastně krátké
2/ dalo pochopení pro aškenaz nápěvky
3/ dostalo svoji logiku i podle kabaly (Bahir např.)
Šavua tov..

Vader:

--- Citace: achab kdy 20. Září 2008, 20:51:58 ---Mám maličkou prosbu, Fanueli, buďto to vyargumentuj, nebo budu nucen tvůj příspěvek smazat (a svůj pak pochopitelně taky). Smažu ho, ne proto, že netleská s většinou, ale protože  bez argumentů je jen prázdný a prázdnota je pohebrejsku *šoa a je (jak jistě víš z pohádek) zdrojem *sitra achera ..
Termín (neb sem chodíš skoro denně) do pondělního večera. Díkes...

--- Ukončit citaci ---

Naprosto souhlasim. Pro ty, kteri si nestacili vsimnout, ze je Achab moderatorem, to sdeluji ted.
Fanueli, nikdo vam zde nerozumi, to uz jsme vam psali mnohokrat, ale co je moc, to je moc. Plne stojim za Achabem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi