Judaismus > Obecná náboženská debata

Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu

<< < (4/9) > >>

Rudolf Sob:
Nerad bych opakoval neco predtim uz receno, ale myslim ,ze dobre vysvetleni {v anglictine) naleznete
na www.jewfaq.org/name.htm
Pro verici Zidy Jmeno neznamena pouze pojmenovani, ale take reputaci, povest , ktera je svata.
Hvezdicky a pomlcky nemaji vztah k "brani jmena nadarmo" nybrz k nebezpeci , ze jmeno jak jednou napsane bude (treba i nahodne a neumyslne) poskozeno, zmuchlano anebo vymazano.(erasing, defacing)
To je zakazano v Deut.12:3 .
I riskovani, ze by k necemu takovemu doslo, je nutne zamezit.
Nema to k respektu k jinym lidem vubec zadny vztah, a samozrejme krestane tim (jako jinymi) pravidly nijak vazani nejsou.

achab:

--- Citace: Rudolf Sob kdy 18. Září 2008, 22:08:05 ---
Nema to k respektu k jinym lidem vubec zadny vztah,

--- Ukončit citaci ---
Dovolim si jen maličko upřesnit, Rudolfe. Souhlasím, že pomlčka směrem k lidem a respektu k nim žádný vztah nemá, nicméně vztah k lidem směrem k pomlčce je - řekl bych - rozhodující. Kdo nerespektuje(člověka), neměl by vyslovovat vůbec. Bez ohledu na pomlčku. Ale v tom jsme určitě na stejné lodi.
  Zaujalo mne, proč se domníváš, že křestan tímto Pokynem vázán není. Můžeš to maličko vysvětlit, aby nedocházelo k nedorozuměním ?  Díkes

Rudolf Sob:
Nezbylo mi, nez se trochu zamyslet, byl bych nerad, aby nekdo v mem prispevku vyrozumnel nedostatek
respektu k jinym.
1. Nekdo drive napsal, ze pokud to jinym nevadi, tak by se radsi na pomlcku vykaslal, ja pak na to reagoval, i kdyz mozna nepresne, ze respekt k jinym lidem s tim nema co delat, samozrejme to nemyslim
vseobecne, ciste v pripade pomlcky jde spis o respekt k Pismu, Bibli, a tedy vlastne k B-hu.
I kdyz si cim dal tim vic si uvedomuju, ze se take aspon castecne jedna o respekt k lidem, kteri veri v tuto viru, a treba pro ne to dulezite je a tak tu pomlcku aspon v korespondenci s jinymi Zidy pouzivam skoro automaticky.

2. U krestanu tuto znalost nepredpokladam a proto je ani nepovazuju vazane na toto pravidlo.
Konec koncu ani sami se nevazou na vsechna Prikazani, napr. kresleni a malovani osob, vira v jednoho B-ha vs. vira v Jezise atd.,  natoz na vcelku mensi  ci mene zavazna pravidla.
To neznamena , ze je nepovazuju za respektuhodne lidi, nebo dobre lidi, nebo neco takoveho.
Mohu mit japonske pratele bez toho abych dodrzoval pravidla shintu nabozenstvi, a i moji Indicti Hindu pratele vedi , ze jim hovezi, a presto se stykame a mame pratelsky vztah. Asi bychom si mohli povidat, ktera pravidla ci prikazani sdilime s krestany, ale dnes i my (jako Zidi) spoustu pravidel nedodrzujeme tak jako tak , i kdyz o nich treba vime. A  10 Prikazani treba zname, ale treba nektera taky moc nedodrzujeme. V sobotu nakupuju ostosest, slaninu sice nejim, ale shrimpy ano.   
Ale chceme opravdu zit jako Lubavitcher chassidim ? Asi jak kdo.
Doufam, ze jsem to moc nezamotal, vim , ze k Vam, Achabe, mam uzasny respekt a mate me hluboke diky za Vasi praci.

Karels:

--- Citovat ---Hele, jsi modloslužebník, ale protože jsi celkem fajn chlapík a nikdo s tebou nechce mít zle (ani ti nechce ubližovat, ani nechce abys ubližoval ty), tak ti to nikdo nehlas neřekne A je nezdvořilé se na to ptát, protože co ti na to má kdo odpovědět?
--- Ukončit citaci ---

Souhlasím, jakou jsem na to asi mohl očekávat odpověď? Máš pravdu, Scooolie.

Scooolie:

--- Citace: Karels kdy 19. Září 2008, 04:52:03 ---
--- Citovat ---Hele, jsi modloslužebník, ale protože jsi celkem fajn chlapík a nikdo s tebou nechce mít zle (ani ti nechce ubližovat, ani nechce abys ubližoval ty), tak ti to nikdo nehlas neřekne A je nezdvořilé se na to ptát, protože co ti na to má kdo odpovědět?
--- Ukončit citaci ---

Souhlasím, jakou jsem na to asi mohl očekávat odpověď? Máš pravdu, Scooolie.

--- Ukončit citaci ---

Jasně. Nicméně my si z toho nic dělat budeme a i nadále se budeme řídit klasickým heslem:

"Pravda je jen jedna. A tu mám já!" ... ech... Ježíš  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi