Judaismus > Obecná náboženská debata

Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu

(1/9) > >>

Vader:
Zdravim vas vsechny.
Uz tu byla mnohokrat kratsi ci naopak delsi vymena nazoru na zastupne znaky a psani Jmena a titulu jako "B-h, B*h" a podobne.
Vsichni, kteri chteji, se TADY mohou vyjadrit a jejich nazory budou vitany.

Vodník:
No já mám spíš dotaz: je tu někdo, koho to uráží, když vidí "Bůh" napsané bez pomlčky? Já s tím pochopitelně problémy nemám, ale nerad bych tu dělal někomu naschvály. Pokud to nikomu (u křesťana) nevadí, rád bych se na pomlčky a hvězdičky vy* - pardon, vykašlal.

chaje:
mě to bez pomlčky neuráží, ale já to píšu s pomlčkou, prostě ze židovského zvyku......výjimka jsou oficiální práce, kde to píšu bez pomlčky...nevidím důvod se v odborném textu primárně profilovat jako Žid, navíc nejudaisté by to považovali za překlep :-)

stejně jako nikdy nepíšu v letopočtu př. Kr., a nemám ráda  ani př. n. l. (je to skutečně NÁŠ letopočet?) pokud nepíšu nějakou oficiální práci, ale svoje poznámky, používám židovskou variantu anglických zkratek BCE a CE (Common Era , Before C.E., namísto BC a AD - Before Christ a Anno Domine)

ale jsem pro, aby si to každý psal, jak uzná za vhodné...

Pepino65:
Na co mi rozum nestačí je to, že se zde píše bez "ů", ale jak to je, prosím, s mluveným slovem? Ať mi nikdo netvrdí, že říká B pomlčka h. To asi ne a co myšlenka, vždyť v hlavě se to slovo vyrojí tak jak je. Vysvětlíte mi to? Děkuji

Vader:
Bez pomlcky to vyslovit lze, cestina samohlaskami dokaze setrit  ;)
Jednim z vykladu, proc psat onu pomlcku je zkratka v tom, ze ten nejvyssi titul napisete, nekdo ten papir/dopis/dokument vezme a ubali si z nej treba jointa. Dalo by se to brat jako znesveceni Jmena.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi