Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008

<< < (35/53) > >>

Vader:
Strasne rad bych se do diskuse zapojil, lec jsem ted sam mucen salmonelou.
Vodnikovi dik za slusnou diskusi. Priznam se, ze jsem propadl predsudku, ze ji neni schopen. Omlouvam se.
Vsem ostatnim rovnez dik za slusnou diskusi, ale zde jsem predsudky netrpel  ;)

Vodník:

--- Citace: Vader kdy  1. Června 2008, 21:45:37 ---Strasne rad bych se do diskuse zapojil, lec jsem ted sam mucen salmonelou.
--- Ukončit citaci ---
Informujte Jocha!  ;)
Jinak dík, jsem též spokojen s místní úrovní.

Samuel:

--- Citace: Vodník kdy  1. Června 2008, 20:58:02 ---Pane Samueli, jestli tomu dobře rozumím, tak podle Vás ten zbytek článku, který Yan neuvádí, tj. "to ostatní, co činí ten článek článkem, tedy proč, kdy, jak a za jakých podmínek (mučit)", je přijatelným ospravedlním "tvrdších výslechových method", abych použil euphemismu zastánců tohoto přístupu (a už tento euphemism by nám měl být poněkud podezřelý).

Inu, já si to nemyslím. Podle mě ta omáčka, kterou Joch obaluje své schvalování mučení, není nic jiného než detailnější charakteristika tohoto v důsledku plošného schvalování. Výslednicí obého zůstává schvalování mučení. Ve své odpovědi Scoooliemu jsem vysvětlil, proč s tím nemohu souhlasit.

--- Ukončit citaci ---

Rozumíte mi dobře. Ta Vámi zmiňovaná "omáčka" je zde pro mně důležitá a já s obsahem článku souhlasím. A to je právě jeden z těch momentů, kdy máme na věc zcela jiný názor a ani jeden z něho přes veškeré úsilí toho druhého neustoupíme :)

Vodník:
A nebylo by bývalo jednodušší, pane Samueli, hned ze začátku říct: "I já jsem pro povolení mučení v určitých případech" ? Že spolu nesouhlasíme, je nabíledni. Mohli jsme si odpustit tu skrutináž, zda Yanovi citáty zkreslují nebo nezkreslují původní Jochův článek, protože je to nakonec jedno.

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  2. Června 2008, 12:43:30 ---A nebylo by bývalo jednodušší, pane Samueli, hned ze začátku říct: "I já jsem pro povolení mučení v určitých případech" ? Že spolu nesouhlasíme, je nabíledni. Mohli jsme si odpustit tu skrutináž, zda Yanovi citáty zkreslují nebo nezkreslují původní Jochův článek, protože je to nakonec jedno.

--- Ukončit citaci ---

Ano, myslím, že to vystihuje postoj.

Vodník říká: "Jsem proti mučení za všech okolností, i kdyby mučení nemělo zanechávat trvalé poškození a i kdyby jeho užitím za přesně definovaných podmínek mohly být zachráněny tisíce lidských životů."

Oproti tomu Samuel naznačuje: "Za určitých okolností si umím představit mučení jedince jako menší zlo, než smrt tisíců nevinných lidí."

Co je morálnější ponechám na posouzení každému.

Ten kontext Jochova článku je velmi důležitý, protože on tam stanovuje celou řadu omezujících podmínek, při jejichž splnění je teprve ochoten o mučení uvažovat. A hlavně říká ještě jednu věc - dnes se pokrytecky tváříme, že když mučení není povolené, tak neexistuje. A ono (samozřejmě) existuje...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi