Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008
Jicchak:
Mluvil li Elazar zrovna jako Zoom o většině československých Židů, tak má samozřejmě pravdu, též je otázka co myslíte slovem komunita, pakliže to že na každém místě v Jerušalajimu který znám že je nějaká osoba a že se schází, dokonce komunikujeme cizojazyčně, mě to připadá zvláštní, samozřejmě komunita ve smyslu ortodoxní čtvrť československých Židů tu není, důvodem je již to že všichni Židé odtud pocházející se velmi dobře zařazují do společnosti, tedy asimilují se jako Jisraelci a netvoří komunitu jako jiné stejně početné skupiny, vyjímkou mohl být kibuc Masaryk a ještě další kibuc, ale to již dnes taky není pravda.
Co se týče statistik tak se i nyní s Elazarem lišíme, a to dodávám že Elazar používá číslo 15 milionů, to je střídmé číslo takže počet ortodoxních židl v procentech narůstá, já jsem obdržel statistiku, kterou používá sochnut podle profesora De la Pargoly z hebrejské university ten mluví o 13 089 800 Židech, jeho údaje se mi zdají podsazené a to silně, některé statistiky počítají až 25 milionů, ty samozřejmě činí odhad asimilovaných Židů, například ona publikace uvádí v celém československu 6700 Židů, ale s zcela asimilovanými Židy bude počet zajisté větší otázka jaký a jaký trend je v jiných zemích. Boj s asimilací je jedním z našich přednostních úkolů. Já jsem si udělal v hlavě odhad, pomatuji si že v Jerušalajimu žije údajně kolem 40 procent ortodoxních Židů, vezme li do úvahy počet obyvatel města tak jsme již u oněch 2, 5 procent. Takže nemohu souhlasit. Mám někde oficiálí statistiku ale dětí skusím ji najít.
Jicchak:
Už jsme to našel https://www.mogen.org/20060906.php
Co se týče toho jak uvádím že děti nemají nárok na obědy, některé školy se s tím nevypořádali, moji přátelé rodina Blauova z Brna byli v šoku když škola na vysoká úrovni mající téměř dvojnásobný počet vyučovacích hodin než škola neortodoxní a neposkytla jejich dětem teplé jídlo. Nicméně většina škol se s tím vypořádává tím že vaří a na své náklady, tedy s darů ostatních souvěrců. Můj syn taky nosí jídlo sebou.
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 6. Července 2008, 10:43:00 ---Já k dispozici žádná oficiální data nemám. Možná se ale Jicchak a Elazar od sebe tolik neliší. Je totiž nutné vzít do úvahy, že
1) Elazar používá cca 7 až 8 let stará data a mluví o 2,5 % ze všech Židů světa.
2) Jicchak mluví o tom, co bude za 5 až 7 let, pouze o Izraeli a pouze o segmentu lidí mladších 18 let. Vezmeme-li, kolik je dnes zbožné mládeže a kolik zbožné rodiny mají dětí (a kolik málo oproti tomu mají rodiny sekulární), tak to nezní zase tak fantasticky...
Abych citoval Wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Haredi):
...Israel is home to the largest Haredi population, at least 600,000-800,000 (out of 5.4 million Israeli Jews).[5]
(Erlanger, Steven (November 2, 2007). A Modern Marketplace for Israel’s Ultra-Orthodox. Middle East. The New York Times. Retrieved on 2008-05-22.- https://www.nytimes.com/2007/11/02/world/middleeast/02orthodox.html?_r=1&oref=slogin&pagewanted=all).
--- Ukončit citaci ---
Wikipedia uvádí jako počet židů na světě cca necelých 16 000 000. Ta čísla se mi zdají reálná vzhledem k tomu, že se jedná o součet židů z jednotlivých zemí.
Jinak v Jeruzalémě žije velké množství ortodoxní populace, ale charedim určitě netvoří 40%. 40-50% tvoří možná tak charedim, datim, ortodoxní i "modern-ortodox" jako celek.
Vader:
Pratele, rozdelil jsem tema a debate o tom, kde se krade a kde ne, se muzeme venovat v Hyde Parku ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi