Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008

<< < (36/53) > >>

Samuel:
Vodníku (připadá mi trapné psát pane Vodníku a nebudu se zlobit, když toho pána také vynecháte), jak si můžete všimnout, já jsem ve svém komentáři k Yanovi, který se zde na fóru objevuje již delší dobu, pouze připodotkl, že opět, jak je jeho zvykem, vytrhává z kontextu (jak se mu líbí a hodí). O mém postoji k "mučení" zde nepadlo ani slovo. Pokud byste se mně na tuto otázku zeptal hned, samozřejmě bych Vám odpověděl stejně, jako nyní v předcházejícím mém příspěvku.
Takže je třeba rozlišit, o čem jsme diskutovali. Zda o tom, že Yan vytrhl nějaké citace z kontextu a ty bez uvedení dalších detailů nevypovídají vše o celkovém postoji pana Jocha k této problematice a pochopitelně ani já bych nesouhlasil s takto vytrženým tvrzení, nebo o vyznění a případném souhlasu s celým článkem pana Jocha.
Ale to vy přeci víte :)

Vodník:
No, já jsem sice nikde nenapsal, že jsem proti mučení za všech okolností ;), takže mi přijde čestné prohlásit, že si dovedu představit situaci, kdy mučení zabrání většímu zlu. Jsou to ale situace naprosto výjimečné. Příklad: mám únosce dítěte, který se k tomu přiznal; ví, kde se dítě, které je stále naživu, nachází, ale odmítá to říct. Nebo: mám teroristu, který prokazatelně a nade vší pochybnost ví o připravovaném útoku. To jsou ale situace zcela výjimečné, tak výjimečné, že použití "tvrdších výslechových method" musí zůstat illegální. Já jsem zásadně proti jakékoli legalisaci mučení (definiváním podmínek, lékařským dohledem apod.), protože to je první a rozhodující krok hrozným směrem!  Pak se bude totiž uplatňovat i v takových situacích, jako jsem popsal v jednom z předešlých kommentářů, a to je naprosto nepřípustné, do té situace se může dostat kdokoli.

Dám vám jiný příklad: jsem naprosto a zásadně proti potratům, proti jejich legalisaci určováním podmínek apod. Přesto existují situace, ve kterých by přestoupení takového zákona bylo IMHO menším zlem - např. ten případ těhotné dvanáctileté dívky v Irsku, kterou znásilnil vlastní otec. Budeme kvůli té jedné legalisovat potraty?

Je mi jasné, že se naše názory budou lišit a že každý budeme za morálnější považovat něco jiného. Osobně je pro mě Jochův postoj (tj. legislativa kolem mučení) nepřijatelný.

Vodník:
O.k., Samueli, jestli Yan pravidelně vytrhává z kontextu, budete to jako stálý návštěvník tohoto webu vědět lépe než já. Můj pocit byl, že tentokrát vytržení z kontextu obsah nijak nezměnilo. Dobrá, třeba se pletu a Vy jste z článku nabyl zcela jiný dojem než z těch citací.

Víte, když někdo tvrdí, že waterboarding vlastně není mučení, tak už ten dojem, který ve mně vyvolal, těžko změní nějakou omáčkou (to už si myslím jen: měl by sis to, hochu, vyzkoušet!).

fanuel:
Zdravím, je to ,ale sranda.Na hrubý pytel,hrubá záplata.To platí a bude platit ,do do té doby než ten hrubý pytel pochopí ,že se mu dostane měrou, vskutku vrchovatou a pak bude klid. >:D 8) >:D
                                                                                                     Stanek (Fanuel)                       

Lombard:
 Ve snaze najít originální přepis názvu Misgav Ladach (neodhláskuje mi to někdo? mém-sin-gimel-vau-...?), bloudím internetem a jak to tak bývá, končím někde úplně jinde, než jsem chtěl... tady. Velkou shodou okolností zároveň koukám na obálku květnového Reflexu s titulkem STÁT IZRAEL - 60 PŘÍTĚŽ SVĚTA, popijím pivo a nechávám se hypnotizovat krásnýma očima z téže obálky (jistě jedna z mnoha Miss IDF). A tak se cítím být povolán zanechat zde svůj otisk.

Věřím, že pánové Rothischild a Rockefeller nebyli jen pozemkoví spekulanti, ale pravověrní sionisté. Věřím, že Hagana byla legitimní obranou proti nepříteli (...GB). Věřím, že první přistěhovalci do Země zaslíbené nebyli okupanti. ...věřím, že bojovat o přežití je správné. A i když jsem gój, fandim Židům. Jde o emoci, možná instinkt, nebudu svůj postoj obhajovat historií - protože, kdo ví, jak to tehdá bylo doopravdy.

Blízkovýchodní situace si dneska sviští vlastním životem a vypadá to, že vzájemná animozita všech zúčastněných dává celému procesu spád a smysl. V kaskádě příčin a následků aby se pes vyznal, zůstává už jen nenávist, křivda a touha po pomstě. TO jsou motivy obou táborů. Všechno ostatní jsou jen řeči. Prokletím "západního" světa je jeho bezbřehá humanitární naivita.

Dobrou noc.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi