Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008

<< < (22/53) > >>

Samuel:
Vodníku, když už jste zmínil v souvislosti se Svatou zemí vedle judaismu i křesťanství a islám, jistě uznáte, že na rozdíl od současného islámu židé jsou schopni i ochotni akceptovat jej na tomto území. Jediným, kdo okamžitě zničí veškerá svatá místa judaismu, pokud se dostanou pod jeho správu jsou muslimští arabové.
Samozřejmě, že mé nevěřím a myslím, je mé subjektivní stanovisko, se kterým se vy nemusíte ztotožnit, ale je mé a já naopak beru většinu vašich názorů jako málo akceptovatelných mnou. Možná by neškodilo trochu postudovat judasmus, když o něm píšete. Juddaismus je v mnoha ohledech totiž velice úzce spjat právě s tím kouskem země. To, že po dvatisíce let zde neexistoval židovský stát na tom nic nemění. Víra pro Židy pouze dokázala to, co nedokázaly jiné národy, totiž přežít 2000 let bez své domoviny.

Tiferet:
Omlouvam se ze jsem jeste nedocetla vsechny prispevky,zatim jsem na prvni strane,tudiz nevim zda nekoho nebudu treba opakovat,-takze ohledne svobody slova....vzdyt ale takove clanky jako od Zidka jsou pomluvy! Ja to vidim tak stejne jako kdyz budu vyjadrovat svou "uvahu" o "pani Kokrhelcove" ostatnim sousedkam a povzdechnu si ze kdyby ji "tenkra"t sousedky z pavlace nedaly kazda po krajaci mleka a hrnku mouky,tak by dnes Kokrhelcova nebyla a ze by to vlastne bylo dobre,protoze tim by byl na druhem konci ulice klid...tohle je tedy ta demokraticka svoboda slova? Cozpak kdejakej pisalek,kterej pise pro verejnost nevi ze ovlivnuje mysleni ctenaru? Copak kazdy ctenar studuje historii Izraele ci vubec historii,cozpak kazdy navstivi Izrael aspon na 14 dni...samozrejme ze vedi ze ne-a podavaji zkreslene informace,jako ja mohu podavat zkreslene informace o "Kokrhelcovy",cimz ji mohu defacto zlikvidovat. Pokud vim tak pomluvy jsou trestne,nu budiz,vime ze treba bulvar pomlouva ale i bulvar byva obcas postizen. Myslim ze Mila dela dobre ze se ozvala. Nekteri cesi by se meli stydet,hlupaci. uz pred stredovekem se nas narod snazili nemci zlikvidovat,my pro ne byly a dodnes jsme ten "cesky xindl",ve valce nemci nevrazdili jenom zidy a romy ale i cechy,protoze uz nekdy od 13. stoleti nemci pasou po nasem uzemi a nekteri ted z tohoto naroda lezou analne nemcum k srdci a propaguji...inu co jineho nez fasismus.Fasismus ktery ma koreny v Bavorsku. Vime kam az vedly tyto a podobne cancy,taky byla asi "svoboda slova". Tak mame jen prihlizet,protoze je svoboda a kazdy muze verejne cancat,co chce do doby nez nastoupi zase nejaky vudce? Jo ze jsme prej v 21. stoleti? To je utecha :-\

Tiferet:

--- Citace: Samuel kdy 16. Května 2008, 20:21:30 ---Vodníku, když už jste zmínil v souvislosti se Svatou zemí vedle judaismu i křesťanství a islám, jistě uznáte, že na rozdíl od současného islámu židé jsou schopni i ochotni akceptovat jej na tomto území. Jediným, kdo okamžitě zničí veškerá svatá místa judaismu, pokud se dostanou pod jeho správu jsou muslimští arabové.
Samozřejmě, že mé nevěřím a myslím, je mé subjektivní stanovisko, se kterým se vy nemusíte ztotožnit, ale je mé a já naopak beru většinu vašich názorů jako málo akceptovatelných mnou. Možná by neškodilo trochu postudovat judasmus, když o něm píšete. Juddaismus je v mnoha ohledech totiž velice úzce spjat právě s tím kouskem země. To, že po dvatisíce let zde neexistoval židovský stát na tom nic nemění. Víra pro Židy pouze dokázala to, co nedokázaly jiné národy, totiž přežít 2000 let bez své domoviny.

--- Ukončit citaci ---

Ja si to taky myslim. Zjednodusene;zide nikdy nikomu nevnucovali svou viru,nasilim uz vubec ne,v kazde zemi ktere byli se chovali slusne a cizi kulturu nenicili. A nenici ji ani od dob,kdy je Izrael. Ale pockej Evropo az se islamisti rozmnozi jeste trochu vice!! ;D Hlavne ti muzi kteri ho tak propaguji,tem se pak jejich zeny podekuji.

Vodník:
Pane Samueli, opět: zabředáme do debaty o situaci v Israeli, které se chci vyhnout. Můj point stále je Zídkovo právo nebýt diskriminován za svůj článek, protože na něm nic nemravného není. To z něj dělá jen to, když se zamění antisionismus s antisemitismem (což je v kostce obsahem nového páně Blausteinova článku). Vy jste to předvedl na obdivuhodně malém prostoru:

--- Citace: Samuel kdy 16. Května 2008, 19:40:15 ---Vodníku, máte pravdu, že ne všichni židé i Židé žijí v Israeli tudíž dá se říci, že rovnítko mezi Žid a Israel v tomto ohledu není možné dát. Uvědomte si však, že pro naprostou většinu Židů, a to i těch kteří nežijí v Israeli je Israel, tedy ta země, jedním z nejvyšších symbolů židovství. Tedy lze dát jisté pomyslné rovnítko mezi Israel a židovství.
--- Ukončit citaci ---
Dvě odporující si tvrzení odděluje jediná věta!  :D

--- Citace: Samuel kdy 16. Května 2008, 20:21:30 ---Samozřejmě, že mé nevěřím a myslím, je mé subjektivní stanovisko, se kterým se vy nemusíte ztotožnit, ale je mé a já naopak beru většinu vašich názorů jako málo akceptovatelných mnou.
--- Ukončit citaci ---
To je v pořádku, pokud mě nenazvete za mé názory antisemitou nebo já Vás židovským rasistou. ;)

--- Citace: Samuel kdy 16. Května 2008, 20:21:30 ---Možná by neškodilo trochu postudovat judasmus, když o něm píšete. Juddaismus je v mnoha ohledech totiž velice úzce spjat právě s tím kouskem země.
--- Ukončit citaci ---
Máte pravdu, vím o něm málo, člověk holt nestihne za život všechno a judaismus zůstal stranou mých studií. Taky nehodlám o judaismu diskutovat vyjma snad nějakých těch perenniálních aspektů, které mají analogie ve všech náboženstvích a které nás navzdory exoterním rozdílům spojují...

Vodník:
Paní Tiferet, s tím přirovnáním Zídkovy úvahy k pavlačovým drbům to přeháníte! Zatím mi z žádného toho protičlánku není jasné, kde Zídek pomlouvá Israel.

--- Citace: Tiferet kdy 16. Května 2008, 20:37:12 ---...tohle je tedy ta demokraticka svoboda slova? Cozpak kdejakej pisalek,kterej pise pro verejnost nevi ze ovlivnuje mysleni ctenaru?
--- Ukončit citaci ---
Ano, právě to je ta svoboda slova, paní Tiferet. A každý "pisálek", který píše pro veřejnost (Zídek, Petráček, Stejskal, Orlík, Blaustein, Bányai), ať už to ví nebo ne, pokud nás vede k zamyšlení a nepředepisuje jeden směr, kterým se naše myšlení smí ubírat, dělá záslužnou věc.

--- Citace: Tiferet kdy 16. Května 2008, 20:37:12 ---Copak kazdy ctenar studuje historii Izraele ci vubec historii,cozpak kazdy navstivi Izrael aspon na 14 dni...samozrejme ze vedi ze ne-a podavaji zkreslene informace...
--- Ukončit citaci ---
To mluvíte o Zídkovi nebo o Blausteinovi?  ;) ;D

Zbytek Vaší historické úvahy ponechám, s dovolením, bez komentáře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi