Judaismus > Obecná náboženská debata

Sabatai ben Meir HaCohen.

<< < (6/11) > >>

achab:

--- Citace: Scooolie kdy 16. Června 2009, 01:00:17 ---

Víte, nástroji Toho-zlého nejsou jen okázalé kulty....,

--- Ukončit citaci ---

Sranda je, že v tomto gramatickém tvaru není dost dobře poznat, jedná-li se o "TO" zlé  (v tom případě naprostý souhlas) anebo "TEN" zlý, který ovšem vůbec neexistuje (pokud se jím tu a tam nestane každý z nás)   :O))

Scooolie:
Myslím Achabe, že to je jedno. Debata, kdo či co je tím Zlým, je akademicky zábavná (vždy jsem fascinovaně sledoval, jak propracovaná je angelologie a démonologie), ale v zásadě je to úplně jedno. Já osobně věřím, že Ten-zlý existuje. Ale nepředstavuji si ho jako nějakou navenek ohavnou obludu. Je to prostě Svůdce, který svádí z cesty k B*hu kamkoliv jinam. Jakou na sebe bere podobu, resp. koho přitom využívá, není až tak podstatné. Pokud tedy bereme, že to může být podoba jakákoliv.

(slovy jedné básně/písně Karla Kryla: "Ten Satan měl půvabnou postavu panny a nečpěla síra, však voněly květy...")

achab:
Víš dobře, Scoolie, že jsem rád, že jsi. To, co si věříš osobně, nemám nejmenší právo komentovat. (Dokud nedostaneš potřebu mne přesvědčovat, že bych tomu snad - nedej příroda - měl za povinnost věřit také.)
Což určitě neděláš a neuděláš. A to je, řekl bych, hodno obdivu.

martindeporres:
scoolie: trochu jste to pojal jinak, než jsem psal. Nepsal jsem o sebezdokonalování v tom smyslu, že my sami nějakým svým cvičením jsme schopni dosáhnout k Nejvyššímu. To  můžu spíš sám sebe vytáhnout za vlasy ke stropu. Vždy na každé duchovní cestě je nutná pomoc shůry, nazvěte to milostí nebo jak chcete. Každou modlitbou, každým duchovním rituálem si saháte v prostoru na nějakou adresu a spouštíte nějaký děj. I ti svatí spouštěli nějaký děj, navíc většinou rychle viditelný a zřejmý, díky tomu, že měli k Nejvyššímu blízko, a lidé to nazvali zázrakem.  A lidé se pak  napojují na jejich adresy v prostoru v naději, že modlitbou k nim zase spustí nějaký děj, který už ten dotyčný světec kdysi dávno spustil. Logické. Ovšem jen proto, že tito lidé dosud nedosáhli přímého spojení. Lidé, kteří příme spojení až nahoru mají, opravdu nepotřebují klečet před sochou nějakého svatého. Moc hezky jste napsal, že Nejvyšší zná každou naši myšlenku. Máte pravdu. Teď jde ještě o to, abychom my byli schopni zachytit  Jeho každou myšlenku, kterou nám sesílá, a byli schopni ji i naplnit. Z druhého pohledu lze i modlitbu pojmout jako snahu naladit svůj  systém bytí na určitou frekvenci, která patří v prostoru určité adrese a zesílit příjem energie a informací z této adresy popřípadě se snažit dosáhnout co nejdokonalejšího spojení s touto adresou. A Stvořitel je v prostoru ta nejlepší adresa, jakou je možno si představit. :)
P.S. budhista opravdu nejsem ;)
P.P.S. Co se týká toho odchýlení od víry. Křesťané jsou z pohledu židovského taky "odchýlením od víry".  ;)

Vader:

--- Citace: martindeporres kdy 16. Června 2009, 00:20:09 ---O.K. Trochu rozeberu logiku toho  klanění a neklanění, snad na mne nepřilétne moc šutrů.

--- Ukončit citaci ---

S vasi uvahou souhlasim. Priletne-li sutr, stoupnu si pred vas.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi