Judaismus > Obecná náboženská debata

Tibetský budhismus a jeho přijatelnost

<< < (14/29) > >>

Vodník:

--- Citace: Vader kdy 23. Října 2008, 10:32:46 ---
--- Citace: chaje kdy 23. Října 2008, 10:28:04 ---..v buddshismu se o B-hu jako takovém prakticky nemluví, ne nadarmo je někdy označován za "náboženství bez B-ha"
--- Ukončit citaci ---

Jestli to nebude tim, ze budhismus je spise filozofie, nez nabozentvi.

--- Ukončit citaci ---
To je proto, že čeština používá to slovo "bůh" ve slově "náboženství". Myslím, že nejlepší název pro buddhismus je religio. Jinak mezi jednotlivými buddhistickými směry jsou rozdíly nesrovnatelně větší než mezi judaismem, křesťanstvím a islámem, takže je nemožné generalisovat. Navrch ta mentalita je naprosto odlišná, takže se de facto nedá soudit. Bondyho doměnku, že se jedná vlastně o reflektovaný nesubstanční atheismus, je IMHO nutno odmítnout jako nepochopení.

--- Citace: chaje kdy 23. Října 2008, 10:33:22 ---ještě k americkým indiánům....já jsem tvrdila, že jejich víra NENÍ blízká judaismu, protože nevyznávají jednoho osobního B-ha, ale neosobní síly
--- Ukončit citaci ---
A co je podle Vás "Velký Duch Manitou"? ;)

chaje:

--- Citace: chaje kdy 23. Října 2008, 10:33:22 ---ještě k americkým indiánům....já jsem tvrdila, že jejich víra NENÍ blízká judaismu, protože nevyznávají jednoho osobního B-ha, ale neosobní síly
--- Ukončit citaci ---
A co je podle Vás "Velký Duch Manitou"? ;)
[/quote]

Manitou (u jiných kmenů Wakanda, Orenda, Oki aj, názvy) je neosobní síla - představa totalizující moci, která je dobrá nebo špatná a vtěluje se do některých bytostí a nebo předmětů, a s lidmi komunikuje prostřednictvím duchů. U některých kmenů zosobněna jako Velký duch.
Zdá se Vám to podobné monoteistickému B-hu křesťanů, židů a muslimů?

Tamar:
chi chi.. ona to má nastudované...  ;D  ..našla bych citáty, které to pojmenovávají jinak..

chaje:
mám to nastudované 1) z odborné literatury (skripta, co zminovala Marcela nemáme, ale to je fuk) 2) z nějakých knih, co psali přímo Indiáni
určitě bych taky našla i jiné definice...nehledě na to, že jsou stovky různých indiánksých kmenů, dělí se do řad yskupin, každá skupina má jiné pojetí náboženství...Velký duch byl zpopularizován Karlem Mayem, který, jak je známo, nikdy živého indiána neviděl

chaje:
ale nevydávám se za znalce indiánů! je-li tu nějaký, ráda se nechám poučit

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi