Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
chaje:
díky, a když prckové spí, tak mi to ještě nedá (některé věci se urovnají v hlavě až později)
když mluvíme o buddhismu, tak za pozitivní přínos lidstvu považuji TOLERANCI a NEAGRESIVITU. Slyšeli jste někdy, že by nějaký buddhista zabíjel jinověrce? Odsuzoval modláře, vyhrožoval věčným zatracením? Shlížel pohrdavě na křesťany?
buddhistická teroristická organizace? buddhistické "křížové" výpravy?....nonsens
v tomto směru se mají monoteistická náboženství (jejich lidští představitelé) ještě co učit
navíc nemám ráda elitářství ve smyslu, že jen my máme náboženskou pravdu a ostatní (jejichž víra již také trvá tisíciletí, a mnohdy ještě déle než moje) jsou pobloudilci...takový postoj přináší jen a jen zlo....
Scooolie:
--- Citace: chaje kdy 23. Října 2008, 11:27:16 ---díky, a když prckové spí, tak mi to ještě nedá (některé věci se urovnají v hlavě až později)
když mluvíme o buddhismu, tak za pozitivní přínos lidstvu považuji TOLERANCI a NEAGRESIVITU. Slyšeli jste někdy, že by nějaký buddhista zabíjel jinověrce? Odsuzoval modláře, vyhrožoval věčným zatracením? Shlížel pohrdavě na křesťany?
buddhistická teroristická organizace? buddhistické "křížové" výpravy?....nonsens
v tomto směru se mají monoteistická náboženství (jejich lidští představitelé) ještě co učit
navíc nemám ráda elitářství ve smyslu, že jen my máme náboženskou pravdu a ostatní (jejichž víra již také trvá tisíciletí, a mnohdy ještě déle než moje) jsou pobloudilci...takový postoj přináší jen a jen zlo....
--- Ukončit citaci ---
Jak již psal Vader - brzké uzdravení celé rodině!
Tolerance není sama o sobě hodnotou. Vždy je třeba dodat tolerance čeho. A s neagresivitou je to jen legenda, kterou okolo sebe budhisté šíří. Pravda je jiná. Viz:
https://prayer.cz/sri_lanka/sri_lanka_0034.php
Buddhističtí extrémisté pozvali obyvatele Middeniya (město v distriktu Hambanthota na jihu Srí Lanky) na velké protikřesťanské shromáždění, které proběhne v neděli 22. června. Pořadatelé slibují, že v jeho průběhu dojde k „odhalení velkého [křesťanského] spiknutí“. V uplynulém týdnu extrémisté rozmisťovali protikřesťanské transparenty, rozlepovali plakáty a také uspořádali čtyři setkání, na kterých zvali na akci místní obyvatele. Křesťané ze společenství Assemblies of God (AOG) v Middeniya se obávají, že by shromáždění mohlo vést k násilnostem a diskriminaci příslušníků nepočetné křesťanské menšiny ve městě. Na podobných shromážděních v minulosti extrémisté nařizovali majitelům obchodů, aby křesťanům neprodávali potraviny a vybízeli taxikáře, aby je nebrali jako pasažéry. V důsledku podobné diskriminace je pastor AOG s manželkou a třemi dětmi prakticky uvězněn ve vlastním bytě, uvedly zdroje. Protikřesťanská akce proběhla včera také ve státní škole Middeniya Maha Vidyalaya. Ředitel vybízel studenty k účasti na velkém shromáždění a varoval je před návštěvou křesťanských setkání. Poté se studenti obořili na křesťanskou spolužačku, tahali ji za vlasy a mlátili ji. Traumatizovaná dívka se bojí se vrátit do školy.
https://prayer.cz/sri_lanka/sri_lanka_0033.php
„Zástup čítající více než 200 vesničanů včetně několika buddhistických duchovních a vedoucích představitelů chrámu prodléval u našeho domu déle než dvě hodiny. Vyzývali nás, abychom opustili vesnici, nebo přijdeme o život,“ informoval pastor Bandara.
https://prayer.cz/sri_lanka/sri_lanka_0032.php
Před dvěma lety se obrátila ke křesťanství místní buddhistka (identifikovaná jen jako Peshika), která se dlouhodobě potýkala s problémy ve vztazích s manželem a dokonce se pokusila spáchat sebevraždu, informoval místní zdroj.
Peshika poté vyprávěla místním obyvatelům, že jí Edirisinghe pomohl dostat se z deprese, což se buddhistickým mnichům nepodařilo.
V tisku se tento týden objevilo několik zpráv, podle kterých manžel Peshiky zaplatil vrahům zálohu ve výši 20 000 rupií (3060 korun) a slíbil jim dalších 80 000 rupií (12 240 korun), pokud se jim akce podaří.
Podle jiných zpráv si vrahy najal Suhadagama Leelaratne, vysoce postavený buddhistický mnich v Ampara, který se již dlouhou dobu snaží pastora zastrašovat.
Co se toho "elitářství" týče - tak to má člověk (aby dokázal svoji skromnost) lhát a tvrdit, že jsou i jiné cesty k B*hu, přestože z Bible vyplývá, že nejsou? Mě tohle přijde jako obrovský jed politické korektnosti. Nechávat lidi žít v omylu a neříkat jim to, o čem jsme přesvědčeni, že je pravda, jen proto, aby si "o nás nemysleli, že jsme elitáři".
Tamar:
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 10:39:39 ---Takže Číňané v tomto jen pokračují. Otázka ale je, zda na cizím - okupovaném -území nebo na území, které je historicky čínské.
--- Ukončit citaci ---
..já nějak nemůžu pořád najít nějaký velký rozdíl v tom jestli je to na historicky vlastním území nebo na cizím, ani v tom jestli toho národa pobili čtvrt, půl nebo nedej nebesa snad celý...
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 10:50:13 ---.. zatímco jiní prostě pospávají a občas jen něco napíší jako axiom? ;)
--- Ukončit citaci ---
chi chi chi.. to jste myslel mě?? :D :D.. Já si pospávám jen po noční.. bejt 24 hodin vzůru je fajn, ale dýl to většinou nevydržím.. ;D ;D
Axiom? ;D chi chi.. (já se musela podívat do slovníku, co PŘESNĚ to znamená). já rozhodně nemám pocit, že bych nemohla být argumentačně přemožena - naopak jsem si tím téměř jistá. Že budu. Jenže tomu pořád nerozumím. Nerozumím tomu, proč by Bůh stvořil jiné národy (třeba ty indiány) a nedal jim ten "návod na použití vesmíru", tak, aby ho mohli použít. Proč by to dělal? Možná je blbost hledat v božském konání lidskou loogiku.. ale já jinou použít nemůžu..
Scooolie:
--- Citace: Marcela kdy 23. Října 2008, 13:03:16 ---
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 10:39:39 ---Takže Číňané v tomto jen pokračují. Otázka ale je, zda na cizím - okupovaném -území nebo na území, které je historicky čínské.
--- Ukončit citaci ---
..já nějak nemůžu pořád najít nějaký velký rozdíl v tom jestli je to na historicky vlastním území nebo na cizím, ani v tom jestli toho národa pobili čtvrt, půl nebo nedej nebesa snad celý...
--- Ukončit citaci ---
No, však v tom také žádný velký rozdíl není. Já jsem jen napsal, že jsem rozpolcený ohledně užití pojmu "okupace Tibetu". O tom, že tam probíhá genocida, kdy Tiběťané jsou dílem vyvražďováni, dílem počínšťováni, nemám pochyb. Mimochodem - kdyby se dnes konalo svobodné referendum o budoucnosti Tibetu, tak by většina obyvatel Tibetu byla pro zachování současného stavu. Víte proč? Protože dnes už mají v Tibetu většinu Číňané (Chanové).
--- Citace: Marcela kdy 23. Října 2008, 13:03:16 ---
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 10:50:13 ---.. zatímco jiní prostě pospávají a občas jen něco napíší jako axiom? ;)
--- Ukončit citaci ---
chi chi chi.. to jste myslel mě?? :D :D.. Já si pospávám jen po noční.. bejt 24 hodin vzůru je fajn, ale dýl to většinou nevydržím.. ;D ;D
Axiom? ;D chi chi.. (já se musela podívat do slovníku, co PŘESNĚ to znamená). já rozhodně nemám pocit, že bych nemohla být argumentačně přemožena - naopak jsem si tím téměř jistá. Že budu. Jenže tomu pořád nerozumím. Nerozumím tomu, proč by Bůh stvořil jiné národy (třeba ty indiány) a nedal jim ten "návod na použití vesmíru", tak, aby ho mohli použít. Proč by to dělal? Možná je blbost hledat v božském konání lidskou loogiku.. ale já jinou použít nemůžu..
--- Ukončit citaci ---
Nééé :D Jsem myslel Vadera ;)
Já nerozumím věcem...Nicméně, třeba B*h návod dal. A třeba ho indiáni nepřijali či odmítli. B*h ví.
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 08:58:58 ---...není lhář a nepopírá sám sebe. Proto těžko si představit, že by dával kontradiktorní přikázání Židům a indiánům...
--- Ukončit citaci ---
Já si to dovedu představit docela dobře! :) Podle sv. Pavla mají pohani Zákon v srdci.
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 09:00:35 ---Věřím, že nepokřtěné děti budou muset stanout před Soudem. Výsledek bude dle toho, zda hřešily. Tedy novorozeně zemřelé po porodu těžko půjde do pekla, neb těžko stihlo jakkoliv hřešit (porušovat příkázání).
--- Ukončit citaci ---
Takže třeba muslimské děti, které vyznaly, že Mohammed je Prorok, zhřešily? Nebo hinduistické děti, které přinesly oběť Kálí?
--- Citace: Scooolie kdy 23. Října 2008, 10:30:53 ---...pevně věřím a doufám, že mě Šéf NEBUDE soudit spravedlivě podle mých skutků. Protože kdo obstojí před Jeho soudem? Já těžko...
--- Ukončit citaci ---
Tak to jsme dva... :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi