Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 22. Října 2008, 22:51:03 ---
--- Citace: Elazar kdy 22. Října 2008, 22:42:28 ---Zlo? To je dost relativní záležitost. Pokud je mi známo, tak zrovna satan je počítán v Bibli mezi syny B-žími a v rabínské literatuře existují záznamy o tom, jestli je vlastně "zlý", když přece dělá jen to, co B-h chce a co B-h dovolí. Ani v kabale, která je dualismu plná nelze jednoznačně najít něco jako "démon" - protože i Samael nebo lidé jako Nabuchadnezar, ti všichni jen děla to, k čemu byli B-hem stvořeni.
Zlo je jen pouhá nepřítomnost dobra. Já na "Zlo" nevěřím, to přenechávám zaratuštrovcům ;D
--- Ukončit citaci ---
Zlo není nedostatek dobra, Zlo je protivení se vůli B*ží. Ne každé jednání, které není dobré, musí být zlé. Jsou jednání neutrální. Jestli si dám do čaje kostku cukru nebo ne, není ani dobré ani zlé. Zda při vstupu do dveří dám přednost kamarádovi nebo on mě také nemá žádný hodnotový význam. Popravdě - skutečně dobrého jednání není příliš a skutečně zlého je ještě o něco méně.
Samozřejmě, že všichni, tedy i Ten zlý, mohou jednat jen se svolením B*žím. Nicméně v křesťanském pojetí je to tak, že člověk porušením poslušnosti vůči B*hu si vydobyl svobodu volby, k níž patří i svoboda zvolit Zlo. A B*h tuto svobodu respektuje a Zlému nechává šanci - protože jen svobodná vůle volit Zlo dává také svobodnou možnost volit Dobro. Kdyby B*h tuto možnost volby nenechal, pak by musel lidstvo už na počátku tvrdě ztrestat...
Tedy stručně - Zlo je vzpoura proti B*hu a jeho vůli. A Ten zlý je ten, kdo lidi svádí od B*ha ke všemu možnému jinému. Ať to je genocida, braní Jeho jména nadarmo, mimomanželský sex nebo čtení pohanské literatury...
--- Ukončit citaci ---
To je váš pohled, co vám přijde jako zlé, přijde jinmu jako dobré. Co vy považujete za protivení se vůli B-ží bude jiný považovat za její plnění. To je relativní.
Ale vaše definice, že zlo je vzpoura proti vůli B-ží je chybná - jak může být vzpourou, když se nic (a tedy ani to zlo) neděje bez jeho vůle? Když budu považovat za zlo to, co je popsáno v Tóře a Bibli (tj. Korach, zlaté tele, vůbec všechny události spjaté s tiša be-av) - vždyť je to všechno JEHO vůle.
K těm zvířatům...
--- Citovat --- Magie začíná ve chvíli, kdy někdo věří, že nějakými rituály nebo uctíváním si může od vlka tuto schopnost "přičarovat".
--- Ukončit citaci ---
A co třeba "odčarovat"? To je také magie? (Nápověda: Kozel pro Azazela ;))
Vodník:
--- Citace: Marcela kdy 22. Října 2008, 21:53:00 ---Bůh je jen jeden.. a já a ani nikdo jiný nevíme, jak komunikuje s kýmkoli druhým.. ;D :D
--- Ukončit citaci ---
Amen!
fanuel:
--- Citace: Scooolie kdy 22. Října 2008, 22:51:03 ---
--- Citace: Elazar kdy 22. Října 2008, 22:42:28 ---Zlo? To je dost relativní záležitost. Pokud je mi známo, tak zrovna satan je počítán v Bibli mezi syny B-žími a v rabínské literatuře existují záznamy o tom, jestli je vlastně "zlý", když přece dělá jen to, co B-h chce a co B-h dovolí. Ani v kabale, která je dualismu plná nelze jednoznačně najít něco jako "démon" - protože i Samael nebo lidé jako Nabuchadnezar, ti všichni jen děla to, k čemu byli B-hem stvořeni.
Zlo je jen pouhá nepřítomnost dobra. Já na "Zlo" nevěřím, to přenechávám zaratuštrovcům ;D
--- Ukončit citaci ---
Zlo není nedostatek dobra, Zlo je protivení se vůli B*ží. Ne každé jednání, které není dobré, musí být zlé. Jsou jednání neutrální. Jestli si dám do čaje kostku cukru nebo ne, není ani dobré ani zlé. Zda při vstupu do dveří dám přednost kamarádovi nebo on mě také nemá žádný hodnotový význam. Popravdě - skutečně dobrého jednání není příliš a skutečně zlého je ještě o něco méně.
Samozřejmě, že všichni, tedy i Ten zlý, mohou jednat jen se svolením B*žím. Nicméně v křesťanském pojetí je to tak, že člověk porušením poslušnosti vůči B*hu si vydobyl svobodu volby, k níž patří i svoboda zvolit Zlo. A B*h tuto svobodu respektuje a Zlému nechává šanci - protože jen svobodná vůle volit Zlo dává také svobodnou možnost volit Dobro. Kdyby B*h tuto možnost volby nenechal, pak by musel lidstvo už na počátku tvrdě ztrestat...
Tedy stručně - Zlo je vzpoura proti B*hu a jeho vůli. A Ten zlý je ten, kdo lidi svádí od B*ha ke všemu možnému jinému. Ať to je genocida, braní Jeho jména nadarmo, mimomanželský sex nebo čtení pohanské literatury...
--- Ukončit citaci ---
Zdravím, a vidím, že to je dobré. Ten závěr je velmi,ale velmi dobrý.(B) činí dobré i zlé, má na to dost sil i pomocníků.A svobodná vůle z nás činí lidi a ne stroje.A to je to podstatné.Jaksi nás nechá vybrat a záleží tedy na každém z nás jak se
rozhodnem.Stanek(Fanuel) P.S Zlo, zlý je vše co je v odporu (latinsky satan, ďábel latinsky pomlouvač) vůči (B) pravdě a ta může být jen jedna ,že není (B) ,kromě (B) Izraele. Na tom záleží život,cesta i pravda.
Vader:
--- Citace: Scooolie kdy 22. Října 2008, 19:26:11 ---Zajímavá diskuse. Vy a Vader (ten u jiného tématu) jste se prostě rozhodli, že své názory budete jen nadhazovat, ale ne vysvětlovat. Originální.
--- Ukončit citaci ---
a) rad prevadis debatu "nenapadne" stranou, kde si brblas sve
b) ja nebudu obhajovat, ani pokracovat v prezentaci (coz jsem exolicitne rekl a zduvodnil), pokud hrozi osklivy nesvar namisto diskuse. Nesnasim dve veci : prazdny zasobnik kdyz jsem napaden a tou druhou je, kdyz se lidi hadaji. Mam rad klid. Ber me jako stareho pana na houpacim kresle s brokovnici na kline.
Vader:
--- Citace: Scooolie kdy 22. Října 2008, 19:16:30 ---Ovšem je možné, aby někdo, kdo věří v B*ha Abrahámova, Jákobova, Mojžíšova, měl neutrální vztah k šamanismu, který je rouháním proti Němu?
--- Ukončit citaci ---
a za stejnych podminek je mozne, aby zbozny clovek mel jen neutralni vztah ke krestanstvi, ktere si rouhacstvim nic nezada s samanismem ?! Ba co hur, nevzyva prirodu ale popraveneho cloveka ! Meris osmerym metrem, Scooolie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi