Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Vader:
--- Citace: Marcela kdy 22. Října 2008, 22:34:39 ---Nedovedu si příliš představit brutálnější represálie vůči Tibetu, než byla samotná jeho okupace..
--- Ukončit citaci ---
Marcelko, a kdy tak zhruba naposled byl Tibet svebytnym statem s vedenim i po svetsku ?
Vodník:
Scooolie: věříte, že nepokřtěné děti přijdou do pekla?
Jinak k Vaší diskusi s Elazarem: obecně metafysická doktrína tvrdí skutečně, že Zlo je absencí Dobra. Absolutní Zlo neexistuje, je to jako ten pojem v mathematice (nepamatuji si), kdy se nějaký graf "nekonečně blíží" k nějaké hodnotě, kterou ale nikdy nedosáhne. Což neznamená, že relativní Zlo na naší, relativní rovině, nemá dost podstatnou zosobněnou existenci, s níž svádíme zápas. Ale je to na dlouhé lokte...
Vader:
Osobne se snazim hledat a likvidovat zlo (nebo "to zle") v sobe. Je to tak vycerpavajici boj, ze popravde nemam cas ani naladu se filozoficky zabyvat Zlem s tim ohavnym velkym Z.
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 22. Října 2008, 23:50:30 ---
--- Citace: Scooolie kdy 22. Října 2008, 22:51:03 ---
--- Citace: Elazar kdy 22. Října 2008, 22:42:28 ---Zlo? To je dost relativní záležitost. Pokud je mi známo, tak zrovna satan je počítán v Bibli mezi syny B-žími a v rabínské literatuře existují záznamy o tom, jestli je vlastně "zlý", když přece dělá jen to, co B-h chce a co B-h dovolí. Ani v kabale, která je dualismu plná nelze jednoznačně najít něco jako "démon" - protože i Samael nebo lidé jako Nabuchadnezar, ti všichni jen děla to, k čemu byli B-hem stvořeni.
Zlo je jen pouhá nepřítomnost dobra. Já na "Zlo" nevěřím, to přenechávám zaratuštrovcům ;D
--- Ukončit citaci ---
Zlo není nedostatek dobra, Zlo je protivení se vůli B*ží. Ne každé jednání, které není dobré, musí být zlé. Jsou jednání neutrální. Jestli si dám do čaje kostku cukru nebo ne, není ani dobré ani zlé. Zda při vstupu do dveří dám přednost kamarádovi nebo on mě také nemá žádný hodnotový význam. Popravdě - skutečně dobrého jednání není příliš a skutečně zlého je ještě o něco méně.
Samozřejmě, že všichni, tedy i Ten zlý, mohou jednat jen se svolením B*žím. Nicméně v křesťanském pojetí je to tak, že člověk porušením poslušnosti vůči B*hu si vydobyl svobodu volby, k níž patří i svoboda zvolit Zlo. A B*h tuto svobodu respektuje a Zlému nechává šanci - protože jen svobodná vůle volit Zlo dává také svobodnou možnost volit Dobro. Kdyby B*h tuto možnost volby nenechal, pak by musel lidstvo už na počátku tvrdě ztrestat...
Tedy stručně - Zlo je vzpoura proti B*hu a jeho vůli. A Ten zlý je ten, kdo lidi svádí od B*ha ke všemu možnému jinému. Ať to je genocida, braní Jeho jména nadarmo, mimomanželský sex nebo čtení pohanské literatury...
--- Ukončit citaci ---
To je váš pohled, co vám přijde jako zlé, přijde jinmu jako dobré. Co vy považujete za protivení se vůli B-ží bude jiný považovat za její plnění. To je relativní.
Ale vaše definice, že zlo je vzpoura proti vůli B-ží je chybná - jak může být vzpourou, když se nic (a tedy ani to zlo) neděje bez jeho vůle? Když budu považovat za zlo to, co je popsáno v Tóře a Bibli (tj. Korach, zlaté tele, vůbec všechny události spjaté s tiša be-av) - vždyť je to všechno JEHO vůle.
K těm zvířatům...
--- Citovat --- Magie začíná ve chvíli, kdy někdo věří, že nějakými rituály nebo uctíváním si může od vlka tuto schopnost "přičarovat".
--- Ukončit citaci ---
A co třeba "odčarovat"? To je také magie? (Nápověda: Kozel pro Azazela ;))
--- Ukončit citaci ---
Hluboký omyl. Samozřejmě se mohu já mýlit, ale rozhodně to není tak, že by bylo relativní, co je správně. Jen se mohu já mýlit. Ale to, co je správně je dané. To, co bylo popsáno v Bibli nebylo jeho přání, ale to, co se stalo proto, že On dal lidem svobodu. B*h dal lidem na základě jejich volby svobodu a proto musí jim dovolit i páchat zlo, přestože tím trpí. Je to jako když rodič sleduje své nezletilé dítě, jak přijde namazané z diskotéky - nepřeje si to, ale patří to k tomu, že mělo svobodu ...
Pokud tak činí B*h, pak je to v pořádku. Pokud tak činí lidé, bez B*žího zmocnění pak není.
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 23. Října 2008, 00:03:06 ---
--- Citace: Marcela kdy 22. Října 2008, 21:53:00 ---Bůh je jen jeden.. a já a ani nikdo jiný nevíme, jak komunikuje s kýmkoli druhým.. ;D :D
--- Ukončit citaci ---
Amen!
--- Ukončit citaci ---
Jak komunikuje jistě nevíme. Ale víme, jaký On je z toho, jak se dal poznat. Pokud věříme, že Bible je Jeho pravdivé slovo, pak víme alespoň zčásti jaký je. A také víme, jaký není - třeba není lhář a nepopírá sám sebe. Proto těžko si představit, že by dával kontradiktorní přikázání Židům a indiánům...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi