Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Monitoring zpráv z arabských a islámských zemí
chaje:
Konference OSN o jaderné energii nepřímo kritizuje Izrael
zdroj: Tehran Times 6.10.2008
Konference OSN o jaderné energii nepřímo kritizuje Izrael za to, že odmítá dát svůj jaderný program pod mezinárodní dohled, ale židovský režim se vyhnul pokusu muslimů být připojen na seznam šiřitelů jaderných zbraní na Blízkém východě.
Jako v minulých letech i nyní Irán slovně zaútočil na Izrael, o němž se všeobecně předpokládá, že má jaderné zbraně, ale který v této záležitosti vyznává politiku „mlčení“.
Vedoucí iránské delegace Ali Ašgar Soltanieh řekl, že izraelský jaderný potenciál představuje „ vážnou a trvalou hrozbu bezpečnosti sousedních i dalších států“. Obvinil USA a další západní spojence Izraele z „ostudného mlčení“ o tom, co nazval hrozbou představovanou izraelským atomovým arzenálem.
Konference 145 národů hlasovala pro rezoluci naléhající na všechny národy, aby umožnily zahraniční inspekci svých jaderných aktivit a usilovaly o blízkovýchodní zónu bez jaderných zbraní.
Protože Izrael je jedinou zemí v regionu, která má dle předpokladu jaderné zbraně, přijetí této rezoluce představovalo nepřímou kritiku židovského režimu.
USA a Evropské unii se podařilo zablokovat úsilí muslimských zemí a jejich spojenců o přijetí rezoluce kritizující Izrael otevřeněji.
Irán říká, že chce pouze zdokonalit technologii obohacování uranu - nikoliv pro výrobu jaderných hlavic, ale pro palivo pro elektrárny.
Irán nebyl formálně na programu jednání šestidenní konference. Ale mnohé západní delegace považovaly za důležité vyjádřit obavy týkající se iránské neposlušnosti ve věci jaderného programu – což Soltanieh kritizoval.
„Irán není na programu jednání této konference,“ řekl tisku, a dodal: „Jediný bodem programu je Izrael“.
přeložila: Chaje (kráceno)
Scooolie:
Díky. :) Přetiskl jsem na hlavní stránce hned odpoledne.
Scooolie:
Námět k překladu (budete-li mít čas):
US troops protect Iran from Israel?
https://www.presstv.ir/detail.aspx?id=71508§ionid=351020104
chaje:
ok, mrknu na to...
chaje:
Scoolie, mám ten článeček rozdělaný, ale nevím nevím, zda dneska stihnu...ještě musím postavit na balkoně suku a po svátcích už to možná bude neaktuální....mám toho ted moc...ale po sukotu nejpozději zase něco pošlu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi