Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Monitoring zpráv z arabských a islámských zemí

(1/5) > >>

Scooolie:
Zdravím kolegové,

nezabýváte se (nebo nemáte někdo chuť se zabývat) monitoringem zpravodajství z některé blízkovýchodní země nebo některého zdroje? V arabštině či perštině vítáno, ale stačilo by třeba i z tamních anglicky psaných zdrojů  :)

Něco jako dělá třeba kolega Stejskal ve vztahu k izraelskému sportu?

chaje:
Já občas pročítám některé palestinské internetové deníky (viz hlavní strana), koukala jsem i na íránský Tehran Times apod., tak pokud by to vyhovovalo, můžu dvakrát třikrát týdně vybrat pár zajímavých zpráv z arabských zdrojů a dát sem česky stručný obsah s odkazem na originál v angličtině (arabsky nebo persky neumím).

chaje:
Abbas pochybuje, že letos dojde k dohodě o míru na Blízkém východě

zdroj: Tehran Times 8.9.2008

Palestinský prezident Mahmúd Abbás řekl, že nejsou „žádné známky“ toho, že Palestinci a Izraelci letos dosáhnou mírové dohody. Řekl to po schůzce s egyptským prezidentem Husni Mubarakem v Káhiře. „Doufali jsme, že rok 2008 bude rokem míru“, řekl. „Všichni vyvinuli obrovské úsilí: Palestinci, Izraelci i Američané…ale to nutně neznamená, že najdeme řešení do konce roku.“
Mírové rozhovory se budou konat v listopadu na konferenci pořádané USA a cílem je dosáhnout dohody o míru dříve, než George W. Bush opustí v lednu 2009 Bílý dům.
Mezi oběma stranami však panují zásadní rozpory v klíčových otázkách – ohledně statutu Beit-ul-Moqaddas (Jeruzaléma), státních hranic, osudu zhruba 4,6 milionů neregistrovaných palestinských uprchlíků a budoucnosti židovského osídlení na Izraelem okupovaných územích. Abbás trvá na tom, že Palestinci „chtějí řešení….to ale nesmí ignorovat žádnou z klíčových otázek.“

Scooolie:
Velký dík!

Odpovídám až dnes, protože jsem teď posledních pár dní neměl příliš času na čtení Fora a odpověď jsem přehlédl. Teheren Times jsou výborný zdroj a velmi děkuji.

Myslím, že je škoda, aby se takové překlady objevovaly jen na Fóru. Zařídím rubriku "Píše se jinde.." na hlavním webu. Anebo raději jiný název rubriky ("Z muslimských médií", "Co píše Amálek"  ;D) ?

chaje:
"Z muslimských médií" by se mi asi líbilo nejvíce...pokusím se tam dávat zajímavé zprávy, na které narazím...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi