Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Paleni knih je pozustatkem stredoveku

<< < (8/15) > >>

ari180:
podla mna je tiez pravda,ze rabinat judaizmus sirit nevie.Potom sa niet comu cudovat,ked sa "Svedkove" a mesianski extremne angazuju.Dalej vacsie sirenie judaizmu by pomohlo aj sekularnym zidom. Ked som sa raz pytal jednej mojej kamaratky z Izraela,ci zvykne chodit do Yerushaláyim, jej odpoved znela asi tak citujem: Oh jasne,je to pekne mesto (trochu zarazajuce) potom som sa jej pytal ci vlastne veri v B.ha (dovtedy sme sa o tom velmi nebavili),citujem jej odpoved: hmm,myslim ze ano.  :P

ari180:
inak este co sa tzv noveho zakona tyka,krestanstvo nieje monoteisticke nabozenstvo,a nezidom uplne staci 7 Noachovych zakonov.

Samuel:

--- Citace: gvodrazka kdy 28. Května 2008, 15:58:52 ---Exkurs: zrovna v těchto dnech probíhá diskuse na téma: může hluchá žena konvertovat? Rabi Sherman říká, že nikoliv vzhledem k tomu, že imanentní podmínkou pro plnění micvot je schopnost naslouchat... menšinový názor říká, že taková žena může ...

Jsou mesiáni "schopni naslouchat?" Nejsou svým způsobem duchovně "hluší"? Na druhou stranu: jak by bylo hezké, kdyby byli zachráněni pro jahadut. 

:)

gv

--- Ukončit citaci ---
Myslím, že fyzický handicap hluchoty nevylučuje schopnost "naslouchání", zato selektivní hluchota duchovní je hluchota vesměs zvolená a v tom případě je schopnost "naslouchání" prakticky vyloučená.

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 28. Května 2008, 12:17:21 ---Nad tímhle už jsem dumal nejednou - zda mají k sobě blíž třeba sekulární Čech a křesťanský Čech, resp. sekulární Žid a zbožný Žid, nebo třeba křesťan a žid mezi sebou. V něčem mají, v něčem nemají. Ale právě ty zbožné spojuje snaha hledat Šéfovu vůli a respektovat ji (rozděluje je pak to, co vlastně tou vůlí je a jak se v praxi projevila a projevuje).
--- Ukončit citaci ---
Ano, to je zajímavá myšlenka. Já teda osobně odmítám Hospodina vidět jako "Šéfa" (to je na mě příliš protestantský pohled), ale vím, co chcete říct.

Osobně vidím tu finální dichotomii apokalyptického světa ne mezi křesťany a zbytkem (popř. židy a zbytkem nebo muslimy a zbytkem), nýbrž v duchu René Guénona mezi tradičním a moderním světem, tedy mezi tradičním orthodoxním pojetí náboženství (kteréhokoli) na jedné straně a všelijakými těmi modernistickými úchylkami a eklektickými synthesami na straně druhé. Paradoxně se tak tedy octneme my, tradičně věřící křesťané, na jedné lodi s tradičně věřícími židy, muslimy, ale i hinduisty nebo taoisty. Mesianističtí židé si budou muset vybrat... ;)

Vím, že pro většinu zapálených věřících je to absurdní představa, a na té exoterické úrovni pochopitelně nelze očekávat nějakou dohodu, neřku-li "sjednocení", mezi křesťany a židy, popř. muslimy (o hinduistech nemluvě). To ale není ani žádoucí, stačí, když se budeme respektovat a nebudeme se massakrovat nebo posílat do plynu (tím posledním se ostatně neprovinili křesťané). Já vycházím z té skvostné kapitolky z Mistra Čuanga:

Když Konfucius dlel s jedním mudrcem, nepromluvili ani slova. Žák Konfuciův se otázal: "Tak dlouho sis přál vidět ho a nyní jsi s ním ani slova nepromluvil?" "Dřív než mé oči na něm spočinuly", řekl Konfucius, "zjevilo se mi v něm Tao. Nezbylo místa pro řeč."

e.weissova@centrum.cz:
Myslím si,že reformovaná náboženství víc škodí než pomáhají.Všechna vycházejí z bible.Nechci být nezdvořilá,ale mě to připadne jako obchod,čím víc lidí polapim,tím lépe.Pro mne je velmi sympatické,že židovské náboženství se takto nepodbízí i proto je pro mě důvěryhodnější.Je to jen můj názor.Manipulovat s lidmi není zas tak těžké a vyslanci těchto sekt to určitě umí.Potíž je asi v tom,že vždy
hledají lidi kteří nemají zcela jasný názor.Moje skušenost se Svědky není ani špatná ani dobrá jelikož se navzájem známe.Jen mě zaráží,že po 15letech jich je stále více,což nechápu,ale spíš se tím nezabývám.Jen si myslím,že by si každý měl jít svou cestou,nejlépe od narození.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi