Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (11/31) > >>

Scooolie:

--- Citace: eleazar kdy 27. Srpna 2008, 18:36:35 ---Ja jsem nerekl, ze posilal lidi na smrt, jestli to nekdo rekl, tak mozna nekdo jiny.

Na druhou stranu, Teitelbaum se snazil branit svym stoupencum v uteku do Eretz Jisrael, coz by bylo v te chvili to nejrozumnejsi, kvuli fanaticke zaslepenosti, misto toho, aby jim jako myslici clovek rekl, ze kdo utece vyhraje, a ze by teda melo jich zdrhnout co nejvetsi pocet, a tem, kteri zustali, by se ne az zase tak nemuselo nepodarit transporty vsemozne zdrzovat a brzdit. Petahyahu muze doplnit, ze Sedmihradsko je zeme hornata a neprehledna, kde by se znacna cast neutecenych zidu mohla aspon kratkodobe skrut pred fasouny, nez by pod ochranou Krasnej Armii mohl zapracovat Joint na jejich zachrane.
Samozrejme Teitelbaum nebyl v takove pozici jako Simeon ben Aleph, ktery zachranil mnoho lidi z Jeruzalema za Zidovske valky tak, ze ve chvili, kdy povolilo obkliceni je vyvedl az za Jordan, ale vytykat by se toho po bitvre dalo dost.
Zaverem chci rict, ze i kdyz je myslenka uteku pred pronasledovanim puvodne nocritska, tak v praxi funguje a jeji odpirani muze skoncit spatne - jako v oblastech s tehdy chasidskou vetsinou.

--- Ukončit citaci ---

Omlouvám se. Teď jsem si to našel. Ten tvrdý soud vyřkl petahyah.

Já rozumím všem těm argumentům. Jen prostě nemám odvahu T. soudit a říci, že je vinen.

Například nevím:
1) Dozvěděl se skutečně T. o tom, co se děje odvezeným Židům?
2) Pokud ano, od koho se to dozvěděl?
3) Pokud ano, kdy se to dozvěděl? Nebylo to těsně před jeho odjezdem?

Scooolie:
Samueli, to, že mohl a měl svým lidem říci, co je čeká, na tom se shodneme. Otázkou ovšem je, zda to skutečně věděl. Klidně to mohlo být tak, že si myslel, že skutečně jedou jen do táborů nucených prací a protože tam sám nechtěl, tak uprchl.

Já tyhle svoje spekulace neříkám proto, že bych si T. nějak přehnaně vážil, ale prostě nemám dostatek informací, abych jej dokázal obvinit. A nechci plivat na někoho, kdo mohl jednat z nevědomosti, naivity,  odmítání si přiznat realitu, apod.

Samuel:
Scooolie, jak jistě víte, on neuprchl. Jemu bylo Němci umožněno použít tzv. Kastnerova vlaku, který byl Němcům splacen nejen penězi, zlatem a diamanty, jak konstatoval israelský soud v roce 1955, ale i zcela zřejmou spoluprací.
I kdybychom se soustředili jen na ty hmotné části platby za vlak, pak Kastner sám to samozřejmě neplatil. Dát dohromady takové množství prostředků, které to jistě stálo, nebylo jen o prohledání peněženek. Je tedy vcelku iluzorní, že by toto vše bylo takto organizováno, pokud by organizátoři nevěděli, čemu unikají.
Ani já, ani vy samozřejmě namáme v ruce veškerý důkazní materiál, který měly k dispozici israelské soudy v roce 1955 resp. 1958 a ani ty se neshodly v závěrech.
Berte to tedy tak, že já jsem na základě toho, co o případu vím přesvědčen, že není možné, aby Teitelbaum, podobně jako ostatní "cestující" v Kastnerově vlaku, nevěděli o co jde.
A jen tak na okraj. Myslíte, že pokud by Teitelbaum, jak píšete, myslel, že se jezdí "jen" do pracovních táborů, kde Židům nehrozí bezprostřední likvidace, jeho nechuť tam jet by byla nějakou omluvou ? Neměl by snad jako Rabbi svou komunitu následovat a ne si říci, mě se tam do nějakého "pracáku" nechce, ať tam jedou sami, já se již bez nich v tom Švýcarsku nějak obejdu.
Skutečně, jít o "řadového" Žida mohl by člověk ve svém hodnocení uvažovat jinak. V případě Rabbiho mi to nějak nejde.

petahyah:
Teitelbaum dostal dopis od židovské komunity ze Slovenska s informacemi od Waltera Rosenberga(Rudolfa Vrby) a Alfreda Wetzlera. Byl tedy přesně informován co členy jeho komunity čeká. Maďarští sionisté tyto informace měli také a snažili se přesvědčit satamárské chasidy, aby nenastupovali do transportů a spíše se snažili ukrýt třeba v karpatských horách. Teitelbaum (známý svou nenávistí k sionistům) však chasidům tvrdil, že je to jen sionistická propaganda, jejíž cílem je přesvědčit Židy aby odešli do Palestiny, tvrdil jim, že pojedou do pracovních táborů a že se nemusí ničeho bát. Komu asi satmárští chasidé věřili?!Svému rebemu nebo sionistům? Transporty zastavil 9.7.1944 maďarský fašista admirál Miklós Horthy, tímto rozhodnutím bylo zachráněno asi 200 tisíc maďarských Židů. Co by se s nimi stalo, kdyby o informacích od Waltera Rosenberga(Rudolfa Vrby) a Alfreda Wetzlera tvrdil papež, Roosevelt, švédský král, slovenští rabíni ale i fašista Horthy že se jedná o sionistickou propagandu, tak jako Teitelbaum????!!!!! ???

Scooolie:
A teď moje oblíbená pozice advocata diaboli: Nemohlo to být tak, že T. opravdu věřil, že to je sionistická propaganda? On prostě sionisty nenáviděl a měl tímto postoje ovlivněno i vnímání...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi