Judaismus > Obecná náboženská debata

Tšuva, pokaní, hřešení...

<< < (3/9) > >>

Scooolie:

--- Citace: Vader kdy  2. Ledna 2008, 17:10:22 ---
--- Citace: Scooolie kdy  2. Ledna 2008, 17:06:27 ---Bavme se o odčinění před B*hem, ne před lidmi. I za věc, za kterou je trest smrti mohu obdržet odpuštění. David poslal svého věrného služebníka Uriáše na smrt jen proto, že vzplanul nemravnou touhou po jeho ženě. A přesto mu Pán následně odpustil, byť jej ztrestal tím, že Davidův a Batšebin syn zemřel.

--- Ukončit citaci ---

To pripomina nikoliv nelogicky princip : odpustit a popravit  ;)
Chapu, jak jsi to myslel - "Ano, zabil jsi mi strejcka, ja ti odpoustim, ale ted jdem na popraviste."

--- Ukončit citaci ---

S tím strýčkem to není přesné, protože odpouští ten, kdo není přímo dotčen. V případě hříchu může odpustit B*h, jehož se porušení zákona přímo dotklo. Je to spíš jako "Okradl jsi mě, lituješ toho, odpouštím ti - ale nemohu bránit světské moci, aby tě podle světských zákonů ztrestala."

zoom:
Pokani je mozne asi temer vzdy, ja myslim ze trest je v jine rovine. Ono karet - nemusi byt vzdy smrt ve smyslu fyzickem, jedna se podle meho nazoru spise o smrt v duchovnim smyslu, tedy vyhnani ze svazku dusi Izraele.

Scooolie:

--- Citace: zoom kdy  2. Ledna 2008, 17:12:04 ---Scoolie nejenom, ten trest, ale take David nebykl shledan hodnym, aby postavil Chram.

--- Ukončit citaci ---

To samozřejmě také. Ale stále se na něj nepohlíží jako na výlučně špatného člověka. Jen jako na člověka rozporuplného, který kromě velkých věcí se dopustil i zlého skutku.

Ono se Šalomounem a jo pohanskými ženami, které provozovaly modloslužbu bez jeho odporu, to také nebylo úplně košer..

Scooolie:

--- Citace: zoom kdy  2. Ledna 2008, 17:16:38 ---Pokani je mozne asi temer vzdy, ja myslim ze trest je v jine rovine. Ono karet - nemusi byt vzdy smrt ve smyslu fyzickem, jedna se podle meho nazoru spise o smrt v duchovnim smyslu, tedy vyhnani ze svazku dusi Izraele.

--- Ukončit citaci ---

Nicméně právě takovýhle druh smrti by mohlo odčinit pokání, ne? Přijde mi hrozně přísné, aby okázalý modloslužebník, který se obrátí k judaismu, měl možnost stát se součástí Izraele (v duchovním smyslu) - a litující odpadlík možnost vrátit se neměl...

Vader:

--- Citace: Scooolie kdy  2. Ledna 2008, 17:22:03 ---Nicméně právě takovýhle druh smrti by mohlo odčinit pokání, ne? Přijde mi hrozně přísné, aby okázalý modloslužebník, který se obrátí k judaismu, měl možnost stát se součástí Izraele (v duchovním smyslu) - a litující odpadlík možnost vrátit se neměl...

--- Ukončit citaci ---

Dobra, ale kolikrat to bude delat ? Ve ctvrtek bude druzem, v patek muslimem, v sobotu zidem a v nedeli krestanem ? A pak se z nej stane veliky ba'al tshuva a bude vse ok ? Je snad kocka aby mel devet zivotu ?
Nerikam, ze apriori nesouhlasim, kdo jsem ja, abych kecal Sefovi do toho, jak se ma divat na lidi, ale ze by to bylo tak desne jednoduche ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi