Judaismus > Obecná náboženská debata

Tšuva, pokaní, hřešení...

<< < (4/9) > >>

fanuel:
Zdravím, studovat a zase studovat. V ktérý koli den člověk zhřeší tak mu nic není platný že třeba celý život nehřešil a pohlíží se na něj jako na hřešícího.Člověk ten v který koli den by se napravil tak se na něj kouká jako kdybi nehřešil.
 Proč to tak je ?????? Protože žijeme ze dne na den. A nic nevíme co bude zítra a co bylo včera tak nás zas už nemusí zajímat. Člověk je pánem svého dne.Stanek (Fanuel)

Samuel:
Možná Vás fanueli nezajímá, co bylo včera. Možná i proto jste asi "pozapomněl" na svá striktní vyjádření o odchodu z tohoto fóra. Mohu Vás však ubezpečit, že existují lidé, kterým záleží i na tom, co bylo obrazně včera. Jsem jedním z nich.

zoom:
No ja bych rekla ze to co bylo vcera nam muze byt poucenim, abychom sve chyby neopakovali, ale pokani - tedy uprimne pokani muzeme delat dnes a nema se nam nas stary hrich pripominat. Protoze ono to rypani se v hrichu vede k depresi a deprese to jsou otevrena vratka pro jecer ha ra (zly pud) se vsim co s tim souvisi. Takze hledme vpred.  ;)

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  2. Ledna 2008, 16:48:58 ---
--- Citovat ---Toto jsou jediné tři věci, na které se nevztahuje pikuach nefeš a to z jednoho prostého důvodu (a jestli to je nebo není v Tanachu s tím nemá co dělat) - tyto tři věci - služba jiným bohům, smilstvo a vražda - jsou toho rázu, že je nelze nijak odčinit
--- Ukončit citaci ---

Pikuach nefeš není Tenachický princip, a tudíž nemůžeme se 100% jistotou tvrdit, že funguje. Navíc je dost v rozporu s poselstvím Tenachu celkově.

Modloslužba, smilstvo a vražda jsou smrtelné hříchy, za které je v Tóře trest smrti, takže nevím, jak byste je chtěli odčinit či z nich činit pokání. To byste museli cestovat časem.

Otázkou je, jak byste chtěli "vrátit" konzumaci trejfot. To by Vám museli vypumpovat žaludek nějakou supervýkonou pumpou.

Pak je také psáno, že kdo přestoupí mitzvot rukou zvednutou (Bamidbar 15,30), https://www.biblenet.cz/bible/index.php?path=be&expression=nu%2015,30 tak bude vypovězen. Jak se takový vypovězený může vrátit nevím. Asi během jovelu, anebo po smrti velekněze, ale to se asi nestane :P

--- Ukončit citaci ---

Co je to "tenachický princip" ???

Je psáno, že podle micvot se má žít, tedy nikoli umírat. To je princip pikuach nefeš. Ale pokud se ti nelíbí, tak ty se podle něj pokud vím stejně řídit nemusíš - takže přeji hodně štěstí, aby tě náhodou v sobotu nepotkalo něco zlého a ty sis nikdy nemusel volat záchranku.

Scooolie: Jistě, ale -  ;D Takovéhle odpuštění je tak, to by se vám líbilo :D To zkrátka musí zařídi někdo jiný..

fanuel:

--- Citace: Samuel kdy  2. Ledna 2008, 19:34:40 ---Možná Vás fanueli nezajímá, co bylo včera. Možná i proto jste asi "pozapomněl" na svá striktní vyjádření o odchodu z tohoto fóra. Mohu Vás však ubezpečit, že existují lidé, kterým záleží i na tom, co bylo obrazně včera. Jsem jedním z nich.

--- Ukončit citaci ---
   Zdravím, na vysvětlenou a konečnou pro všechny odpověď já slova nepřekrucuji ,já jsem z fora neodešel nechal jsem smazat jen téma  OSVÍCENÝ ČLOVĚK a to je rozdíl. Protože ještě nejste připravený. Budu mít vlastní Web - stranky pak už budu jen u Vás číst protože mě to zajímá. Vlastní pohled z druhé strany bude jen na mých stránkách.Ještě ale promluvím s nějakým rabínem, protože to pokládám v této fázi za slušnost.A věřte že to bude zajimávý a obohacující. Stanek (Fanuel)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi