Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
minarety ve Švýcarsku
Elazar:
--- Citace: Zina kdy 6. Prosince 2009, 10:38:28 ---Myslím si,že je to především obyčejný lidský strach.Evropa prostě není zvyklá na životní styl Arabů.Media nám ukazují život v různých muslimských zemích a jen málokdo by chtěl takový životní styl sdílet.
--- Ukončit citaci ---
To rozhodně. Ale opět, není to jen otázka Arabů nebo muslimů, což jsou mimochodem rozdílné věci.
Problém není v tom, pokud se někdo rozhodne žít někde na tomto světě. Problém nastává ve chvíli, kdy svůj životní postoj a svoje tradice a zvyky začnu cpát a vyžadovat od okolí, které na to není ani trochu zvědavé. V minulosti k tomu docházelo rovněž, nikdy to nic dobrého nepřineslo. Evropa se takhle ve svých koloniích chovala rovněž. Dnes je to naopak a navíc zde neexistuje ani vůle vyžadovat rovné dodržování zákonů. také nechápu, proč mají mít muslimské děti ve školách v Německu modlitebny a přestávky na modlitbu, když křesťanské ani židovské děti toto privilegium nemají.
Elazar:
--- Citace: janagab kdy 6. Prosince 2009, 11:00:55 ---Tápete v historii, algebra prostě není ani arabské slovo ani islámský vynález, je to poznatek starého Řecka.
--- Ukončit citaci ---
Obávám se, že tápete vy a zbytečně se ztrapňujete. Algebra je arabské slovo (al-džabr) a základy pochází z Indie, potažmo z Babylónie. Za otce algebry je považován al-Chwarazimí.... Samozřejmě svůj přínos má Diofantés (Řek), Žu či (Číňan), Omar Chajam, Leibnitz, Descartes... To, jak vy píšete o přínosu muslimů vědě i světu je stejné jak psali nacisté o přínosu židů vědě a světu. Tam došlo k témuž - židé nic nevymysleli, všechno jen opsali od předchozích... Podobnost čistě náhodná?
Své argumenty jsem již napsal, nevím proč bych se měl opakovat a otázky (byla to tuším jedna) jsem zodpověděl.
Máte pravdu, že není hloupých otázek. Ve vašich příspěvcích ovšem moc otázek nevidím, spíše tvrzení. A ta nejen že mohou být hloupá, ta vaše jsou hloupá až moc.
Co se týče integrace/neintegrace to je záležitost sociologická, nemá co dělat s islámem jako takovým nebo s přínosem islámu světu. Poblémy s integrací jiných kultur do většinové byly a budou i bez islámu.
Elazar:
Ještě malý dovětek:
To, že spolu nesouhlasíme v některých věcech je jedna věc (podle vás je křesťanství a judaismus jedno, podle mě ne, minarety jsou podle vás něco jiného než věže kostelů, podle mě rovněž ne - to je věc postoje a názoru, o tom bychom se mohli bavit do ekonečna a stejně nikam nedojdeme), ale jiná věc je už to, když někdo píše vyslovené nepravdy, neřkuli lži (viz to s tou algebrou apod.) ať už z neznalosti nebo (což je mnohem horší) záměrně za účlem někoho/něco očernit. To se přiznám, že mi zvedá mandle.
janagab:
to Elazar
přesně jste to trefil, algebra (geometrická) pochopitelně existovala už za starého Řecka, její původ je připisován Babyloňanům. Za otce algebry, jak jistě víte, při Vašem vzdělání, je považován helénský matematik Diofantos. Máte-li na mysli perského matematika a astronoma Abú Abd Alláh Muhammada Ibn Músá al-Chórezmí Abú Dža'far, tak samozřejmě máte pravdu. Jenže tento žil v letech zhruba 780 - 850 našeho letopočtu, což, jak jistě taky víte, byl islám teprve na vzestupu. Co se týče Vámi v předminulém příspěvku zmiňované nuly, tak tuto představil zmíněný učenec v traktátu o indické poziční soustavě výpočtů. Zkrátka, nejste tak kovaný v dějinách, jak si myslíte. Arabům nechci nic upírat, zejména v době, kdy ve středověku řádila katolická inkvizice, zůstala díky islámským učencům celá řada předislámských knih zachována. Ovšem to není odpověď na moji otázku, co samotný islám přináší. To, že dokázal převzít a v začátku islamizace předchozích civilizací dokonce zachovat jejich učení, je obdivuhodné, ale co dál? Současná islámská společnost skutečně stagnuje a takto si ji máme nechat volně prorůstat Evropou? K Vašemu nařčení a srovnání, že něco podobného tvrdili nacisté o Židech se vůbec nehodlám vyjadřovat. Moje přesvědčení je jednoznačné, křesťané si prostě musí vážit židovského národa už jen proto, že Ježíš Kristus byl taky Žid. Tím to pro mne hasne. Židé jsou pro mne vzorem a nepokoušejte se mne vmanipulovat do pozice, že posuzuji obě náboženství a obě etnika stejně. Ani náhodou! milý Elazare. A že je integrace problémem sociologickým - a co jako? to spolu nesouvisí?
Elazar:
;D
--- Citace: janagab kdy 6. Prosince 2009, 12:09:28 ---to Elazar
přesně jste to trefil, algebra (geometrická) pochopitelně existovala už za starého Řecka, její původ je připisován Babyloňanům. Za otce algebry, jak jistě víte, při Vašem vzdělání, je považován helénský matematik Diofantos. Máte-li na mysli perského matematika a astronoma Abú Abd Alláh Muhammada Ibn Músá al-Chórezmí Abú Dža'far, tak samozřejmě máte pravdu. Jenže tento žil v letech zhruba 780 - 850 našeho letopočtu, což, jak jistě taky víte, byl islám teprve na vzestupu. Co se týče Vámi v předminulém příspěvku zmiňované nuly, tak tuto představil zmíněný učenec v traktátu o indické poziční soustavě výpočtů.
--- Ukončit citaci ---
A tvrdím někde něco, co by bylo v rozporu? Ne. Vaše otázka zněla
--- Citovat ---Prosím, jmenujte mi některé vynálezy nebo cokoli, co lidstvo posunulo kupředu od doby, kdy islám zachvátil například Byzanc nebo Persii
--- Ukončit citaci ---
Řekl bych, že jsem to trefil.
--- Citace: janagab kdy 6. Prosince 2009, 12:09:28 ---Ovšem to není odpověď na moji otázku, co samotný islám přináší.
--- Ukončit citaci ---
A jde vám tedy o islám, islámskou kulturu, vzdělání a kulturu v islámských zemích nebo invence lidí, kteří byli mj. muslimy? :D Pokud hodláte rozlišovat mezi muslimskou civilizací a přínosem arabů, peršanů apod , tak stejně tak mohu separovat křesťanství, které by podle vaší logiky nepřineslo světu vůbec nic a jen vysávalo původní řeckou, římskou, francouzskou, německou a anglosaskou kulturu.
Co přineslo třeba samotné křesťanství? Lásku k bližnímu? Ano, jste toho zářným příkladem ;D ;D
--- Citace: janagab kdy 6. Prosince 2009, 12:09:28 ---To, že dokázal převzít a v začátku islamizace předchozích civilizací dokonce zachovat jejich učení, je obdivuhodné, ale co dál?
--- Ukončit citaci ---
No, a co dokázalo křesťanství? To ani nedokázalo převzít a v počátcích christianizace zachovat původní učení evropských národů, muselo to převzít až díky muslimům. To je málo?
--- Citace: janagab kdy 6. Prosince 2009, 12:09:28 ---Současná islámská společnost skutečně stagnuje a takto si ji máme nechat volně prorůstat Evropou?
--- Ukončit citaci ---
Rozhodně ne, ale vy tvrdíte, že islám nikdy nic nepřinesl civilizaci, v čemž se bud mýlíte, nebo lžete. O současném islámu iluze nemám. Důsledky historických chyb, které islámská civilizace udělala a událostí, které jí postihly, se jí vrátily jak bumerang.
--- Citovat ---Židé jsou pro mne vzorem
--- Ukončit citaci ---
Vskutku? Zatím to tak nevypadá ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi