Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

minarety ve Švýcarsku

(1/23) > >>

janagab:
Velmi mě potěšilo, že se Švýcaři snaží aspoň na čas zabránit jednoznačné islamizaci své země. Absolutně nesouhlasím, aby se  v Evropě stavěly mešity a minarety - ovšem mám obavu, že to bude stejné, jako s "Lisabonem v Irsku". Prostě to referendum za čas zopakují a budou ho třeba opakovat tak dlouho, dokud zákaz výstavby minaretů nepadne. Švýcarské referendum považuji za úspěšné, ale jsem trošku skeptická v tom, že nebezpečí islamizace je tím zažehnáno. Chce to sledovat všechny zprávy ve všech zemích Evropy a hlavně Evropské unie, a ta je myslím kvůli Německu, Francii a Anglii naprosto ztracená, co myslíte?

brian04:
No můj názor je v celku podobnný jako Váš, jsme rád, že se aspoň nějaká země v evropě rozhodla zasáhnout. Jenže si myslím, že to je asi jediná země, v celé EU si toto totiž nikdo nedovolí podniknout už jen ze strachu islamistických etrémistů!!!

Tamar:
Myslím, že to ZATÍM není ze strachu, ale spíš z pokryteckého "ABYCHOM NEVYPADALI JAKO RASISTI".

chaje:
buďme optimisté, další země by mohly následovat....však ve Švýcarsku to také vláda nechtěla...a jestli jste četli, že Rakousko to přivítalo jako vzor....

gvodrazka:
 ;)
Ve Francii probíhá kampaň na téma: Co to pro vás znamená „být Francouzem“? Jistý občan prohlásil, že došlo-li to tak daleko, že ptají-li se Francouzi po symptomech či známkách své identity, je tato identita již dávno ztracenou věcí. Jedna dívka prohlásila neurčitě: „… je ne sais pas exactement ce que c´est d´être Français ….“ (Nevím přesně, co to je být Francouz).

Uvádím to právě v souvislosti s problémem islamizace. Ten nastává, dle mého názoru, v zemích a etnikách, majících potíže s hledáním vlastní identity.

Mimo soutěž jsem si představil, že jsem Francouz a vžil jsem se do toho tak dokonale, že jsem s frankofilním entuziasmem a teatrální gestikulací Jean-Paul Belmonda začal afektovaně skandovat: Francouz? To znamená být svobodomyslný, vynalézavý, plný originální invence, minuciézní, galantní, být géniem gastronomie, géniem filosofie, spoluobčanem geniálních literátů, malířů, výtvarníků, techniků a jiných exaktních polobohů, dědicem díla francouzských králů a po nich revolucionářů (i přesto, že se na francouzskou revoluci dívám očima Hypolita Taine, nikoliv očima republíkánů), pak Napoleona, De Gaulleho ….

Ustal jsem pod tíhou směšnosti této pózy a došlo mi, že tím spíše se tak musí potenciálně cítit i rodilí Francouzi. Ale v tom to je – jakmile se některému národu zdá být směšné, až skoro trapné jeho historično a národní mentální stereotyp, je to příznak jeho necitlivosti k vlastní identitě a je tak dán prostor pro infiltraci cizorodých elementů a fenomenů. Pak už je pozdě na ankety typu: co pro vás znamená být … 

Spíše by byla namístě anketa typu: konkrétně v čem a jak pociťujete ztrátu své národní identity a co si myslíte, že získáváte otevřením se cizorodým prvkům ?

Jak to mohlo dojít tak daleko, že proti rozbředlé kosmopolitní euroamerické civilizaci stojí  v podstatě ideologicky homogenní a monolitní islám? Jak to, že euroamerická civilizace je nucena vnímat islám jako nepřítele, odpůrce, oponenta? V dobách sebevědomé dominance této civilizace islám nikomu nestál v podstatě za zmínku. V dobách, kdy si tato civilizace tvrdě stála za svými (byť možná iluzorními) hodnotami. Není to o síle islámu, ale o slabosti a pokleslosti euroamerické civilizace. A já tuším, k čemu asi dojde. Aneb jak praví Kohelet: co bylo – bude.
 ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi