Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler informovali o situaci v Auschwitzu leadery slovenských Židů, na 32 stranách popsali co čeká hlavně maďarské Židy. Slováci posílali své Židy do koncentráků aniž by je Němci museli nutit a ještě platili Německu 500 Sk za osobu! Informace nebyly určeny pro širokou veřejnost, ale byly odeslány mimo jiné představitelům židovských komunit v Maďarsku včetně Teitelbauma. Teitelbaum dostával informace o vyvražďování i od sionistů (dokonce jeden z nich byl jeho příbuzný - synovec). Teitelbaum tvrdil, že informace o vyvražďování a přesvědčování o odchodu do Palestiny je součástí sionistické propagandy a boje proti němu. Za to byl později kritizován. Je tu ještě jedna možnost, a to že byl podprůměrně inteligentní a nebyl schopen vyhodnotit závažnost informací, které měl k dispozici. Kolaborant nemusí být jen informátor GESTAPO. Hácha také nedonášel. Kolaborace možná není to správné slovo, možná jsem měl spíše napsat zločinec. Provinil se zločinem/y proti vlastnímu lidu. Zatajil, zpochybnil a popíral informace, které mohli zachránit tisíce životů. Papež, král Gustav, Roosevelt a dokonce i fašista Horthy důkazům uvěřili, Teitelbaum je smetl ze stolu.
Mno, to že slovenský štát za deportace židů platil neí žádná novinka a s kauzou J. Teitelbauma to nijak nesouvisí.
Zpráva Vrby a Wetzlera se dostala na stůl všem představitelům protihitlerovské koalice, kteří rovněž nic nepodnikli, i když jejich možnosti byly nesrovnatelně větší, než možnosti jednoho satmarského rabína - jsou to tedy pro vás kolaboranti s nacismem?
Jinak - co mi na vašich příspěvcích vadí:
Kategorická tvrzení, navíc velmi velmi jednostranná a občas dost nepřesná, a přímá obvinění bez důkazů. Viz zde:
Je tu ještě jedna možnost, a to že byl podprůměrně inteligentní a nebyl schopen vyhodnotit závažnost informací, které měl k dispozici.
5 miliónů židů nedokázalo vyhodnotit závažnost situace po celou dobu trvání Hitlerova režimu! Od r. 1933 až do r. 1945. Proč by měl být Teitelbaum nějakou výjimkou? Nebo mi chcete tvrdit, že Teitelbaum byl zodpovědný za smrt 300 000 maďarských židů (vesměs asimilantů, sekulárů nebo neologů), když se jeho vliv omezoval na okolí Szátmaru?
A podobně zde:
Maďarští Židé už měli informace co se děje na Východě. Sionisté připravili únikové cesty přes Rumunsko a úkryty v Karpatech. "Velký rebe" Teitelbaum (ale nejen on) mohl vyzvat své příznivce aby se pokusili zachránit.
Skvělé, ale co tedy ti vaši "sionisté" (kterých tam také bylo poskrovnu) celou dobu dělali, když měli už v r. 1944 všechny informace? Proč se je Eichmannovi podařilo dostat jak ovce do Auchwitzu? Kvůli jednomu Jojlišovi??
Jsou známa jména polských Židů, kteří uprchli z vyhlazovacích táborů do Maďarska a informovali Teitelbauma (a nejen jeho).
Tak kdo, kde je můžu najít? Kromě výše zmíněných
giborim?
Tajemstvím nejsou ani jednání s Eichmannem.
S Eichmannem jednal kde kdo, vždyť přece takto proběhlo několik "handlů" i se slovenskou pracovnou skúpinou.
Teitelbaum nenáviděl sionisty, kteří vyzývali Židy ze Satmáru (Satu Mare) a z žup Bihar a Arad k odchodu do Palestiny.
To je snad jediné, co může být považováno za pravdu.
Sionisté, které Teitelbaum vnímal jako konkurenty,
Ne jako konkurenty (v čem? ve kšeftu?), ale jako heretiky vedoucí židovský národ do duchovní zkázy - to byl jeho pohled, a byť nám dnes přijde jakkoli nesmyslný, měl na něj právo.
předkládali důkazy o tom co se děje na východě,
To mi chcete tvrdit, že to byla pouze záležitost sionistů? V pracovné skúpině byl Michael Weissmandel, antisionistický charedi, Gisi Fleischmannová, sionistka, i představitelé asimilovaných židů, kteří nehodlali participovat ani na jednom z hnutí a hleděli si zachránit krk (
https://www.holocaust.cz/cz2/resources/ros_chodes/1999/05/zaslepeni_blazni).
ale alija byla proti tomu co Teitelbaum hlásal
Nebyla, to si trochu pletete. Ustanovení světského židovského státu, to ano - ale alija, to ne.
Teitelbaum využil veškerý svůj vliv, aby zabránil co nejvíce lidem odejít do vlasti předků a tím většině z nich podepsal ruzsudek smrti. Ještě by se dalo chápat, proč by chtěl Teitelbaum posílat do plynu své nepřátele sionisty, ale on do táborů smrti poslal i své stoupence a žáky, zatímco se s Eichmanemm dohodl na své záchraně. Teitelbaum věděl, že když svým Chasidům řekne - jedete do pracovních táborů, bude to podobná služba jako u (židovských a cikánských) pracovních jednotek v Maďarsku, nic se vám nestane - ze jej poslechnou a že půjdou na jistou smrt. Teitelbaum obětoval tisíce svých stoupenců - žaků, žen, starců, dětí,...aby si zachránil svůj život.
Tohle je (zatím) naprosto nepodložené obvinění a mě by zajímaly vaše materiály, zdroje a důkazy.
Asi nebudu tak "pitomý" jako Míla, ale tvrzení, které si mou vycucat z prstu zkrátka pro mě argumentem není.