Judaismus > Recepty
ROŠ HASANA a další svátky
zoom:
K chřestové polévce - já jí dělám super jednoduchou, uvařím chřest tak, že dolní část stojí ve vodě a horní se vlastně vaří v páře (tak to doporučuíjí odbornící, vedy vařit chřest v páře). Většinu vrchních řástí pak použiju jako velmi nóbl předkrm a z dolních čístí udělám velmi jednoduchým způsobem polévku, prostě je rozmixuju, vznikne poměrně hustý krém, který podle potřeby rozředím vodou, kápnu tam trochu olivového oleje, osolím, opepřím a nastrouhám trochu muškátového oříšku, ale opravdu jenom trochu, aby nepřebil chuť chřestu a podávám. Ozdobím několika vrchními částmi chřestu. Podotýkám, že máme tady jednoho zelináře, který čerstvý chřest prodává poměrně velmi lacino. V běžných supermarketech bývá chřest starší a proto v něm zůstávají i po rozmixování někdy ošklivá vlákna. Moje rada je vždycky prověřit, zda chřest je čerstvý. Moukou polévky vůbec nezahušťuji, jsou to zbytečné kalorie a chuti to také moc nepřidá. Pokud je jídlo mléčné, tak trocha smetany není na škodu.
Vader:
Navazu na chrestovy recept Zoom (za nejz dekuji).
Dulezity je opravdu neprestarly, drevity nebo naopak blemcave-mekky chrest, radejii si par korun priplatte a bezte jinam. Mam stesti, ze mam taky dobreho zelinare, byl to clen naseho proselytkomanda, chodili jsme spolu na vyuku i s jeho veselou pani. Oba puvodem Armeni, a ksefty jim jen jdou, protoze lide vedi, ze koupi kvalitu a jeste si popovidaji o receptech, pani Zana je skvela kucharka, to jen tak na okraj.
Chrest mam rad tak, jako ho debuzirovali nekteri rimsti cisari. I Nero mel rad chrest na masle, jako jeho predchudci. Mel jednoho ci dva kuchare, kteri nedelali nic, nez chrest na masle. Az na to, ze se casem par jeho kucharu ztratilo v kobkach, kdyz panickovi z nejakych duvodu podavany chrest nebyl dokonaly (nepripomina vam to biblickeo faraona?).
Chrest, jak pravila Zoom : dulezite je kratce (ale neodflaknout !) zblanzirovat (sparit), spodni cast hodit po psovi, v kastrolku rozpustit tolik masla, az budete brecet (chrest by v nem mel vicemene plavat), udrzujte na mirnem ohni, jinak se maslo ihned prepali, a az bude dostatecne horke, sup tam s chrestem, ktery jste mezi tim osusili uterkou ci ubrousky. Smazit jemne dozlatova, vyjmout, polozit na ubrousek, ktery vysaje prebytecne maslo. Nekdo ho ma rad soleny, ci nejak koreneny, ne tak cisarove a nas znamy Nero. Jen tak. Nic vic, nic nepridavat. Podavat dokud je horky, jinak skoncite v zalari.
zoom:
No nic ve zlem, pane kolego, ale prestoze to neni sladke, tak smazeni chrestu v masle je na cukrovku taky trochu bomba.
:-X
Vader:
Nechtela vona by me vazena kolegyne poslat jako poustevnika do pouste ;) Obcas proste gurmansky hresim. A kdo z diabetiku, ci jinak nutricne nemocnych tvrdi ze to nedela, lze :D
zoom:
To byla pouze poznamka na okraj. Aby si snad nekdo kdo vi o vasem problemu nemyslel, ze to je OK a dietni, kdyz ten chrest dietni je.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi