Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

Jmena mesicu v hebrejskem kalendari

<< < (8/10) > >>

Vader:

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 17:35:59 ---... nevymýšleli jména, prostě město nazvali Asatana...

--- Ukončit citaci ---

Pravdepodobne mate na mysli Astanu, nikoliv Asatanu. A to vcetne vsech predchozich jmen, neni-liz pravda ?

petahyah:

--- Citace: Elazar kdy  5. Července 2009, 18:20:43 ---
--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 17:35:59 ---Ameriku jsem neobjevil, spíš mě překvapuje, že to nikomu nevadí.

--- Ukončit citaci ---
To je zajímavé, že sis tohle nepoložil hned na začátku - proč to nikomu nevadí. Proč by taky mělo. Copak dneska někdo vzývá Dimmuziho?
Tvrdil jsi, že to je totéž, jako pojmenovat měsíce Stalin, Marie apod. To je úplně zcestné přirovnání. To byly postavy, které reálně žily - tammuz byl naproti tomu jen božstvem něčeho. A každé malé dítě ví, že tammuz tudíž neexistuje. Takže otázka by měla znít: proč by to někomu (kromě jednoho žlučovitého vědátora) mělo vadit.

A můj návrh, že jestli dokážeš najít nějaký kulturní jev, který bude od svých kořenů až dosud úplně zcela a ryze židovský, tak máš zajištěno místo v dějinách, pořád platí. ;)

--- Ukončit citaci ---

Otázka měla být proč to nikomu po staletí (do příchodu islámu, který tyto kulty fungující vedle Zoroastrismu a křesťanství zničil) fungování babylonských pohanských kultů nevadilo.
To, že dnes již nikdo modlu Tammuze nevzývá, přece nelegalizuje užívání a připomínání jeho jména.
Nebo je normální užívat jména měsíců podle pohanských bohů v náboženství, které se definuje jako monoteistické?
Není to přímém rozporu s judaismem?
Je mi jasné, že je jednodušší vymýšlet miliony důvodů proč není adopce pohanských model problém, než připustit, že to byla a je chyba.

Kromě Stalina (modly bolševiků), Marie, jsem jmenoval i Thora a Kršnu. Někteří pohanští bohové byli i reální lidé, stejně jako Stalin.
Pokud se nemýlím tak pohanství bylo protikladem a "nepřítelem" židovského monoteismu (nebo se v Tanachu dočteme o toleranci k pohanským kultům a modlám?!), stejně tak byl nepřítelem Stalin, nebo Hitler. Užívat jména bohů kultu k judaismu a židům "nepřátelského" mi přijde minimálně zvláštní. Přijetí jmen měsíců podle jmen pohanských bohů je srovnatelné s dnešním hypotetickým pojmenováním měsíců podle Hitlera, Stalina, ...

Křesťanské výrazy jsem k přirovnání použil, pouze proto, že jsou většině lidí na fóru nejsrozumitelnější.

Užívání měsíců pojmenovaných podle pohanských bohů, není kulturní jev. Nepíši o kultuře, ale o náboženství.
Kulturní vliv je když orientální židé nosí turbany a fezy, chasidi chazarské štrajmly a černé obleky podle polské šlechty 17 a 18 století, když se evropská židovská hudba podobá té východoevropské a balkánské, severoafrická a blízkovýchodní  arabské a bucharská zase iránské. Kulturní vliv je jidiš, ladino a farsí, ne názvy měsíců, podle model.  ;D

Elazar:

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 19:45:18 ---Je mi jasné, že je jednodušší vymýšlet miliony důvodů proč není adopce pohanských model problém, než připustit, že to byla a je chyba.

--- Ukončit citaci ---

;D
A jaké je řešení (náprava) této chyby?

petahyah:

--- Citace: Vader kdy  5. Července 2009, 18:47:43 ---
--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 16:57:03 ---A není snad rusky neděle воскресенье? Pokud vím tak ruští židé ještě nepřejmenovali den po Jom Šabat na Jom Vaskresenje, což by byla analogie užívání babylonských názvů, které jsou jmény bohů nebo názvy měsíců zasvěcených bohům. Pro běžný styk používají i civilní - občanský - gregoriánský kalendář, a jím běžně užívané názvy měsíců, respektive pojmenování dnů.
Pokud nevymysleli a neužívají Jom Vaskresenje tak nechápu, proč jste tento nesmysl předložil.

--- Ukončit citaci ---

Drobne se vlozim a zase zmizim. Ten nesmysl jste predlozil VY.

--- Ukončit citaci ---

Nesmysl je srovnávat ruský název pro neděli воскресенье, nebyl judaismem adoptován jako (Jom) Vaskresenje s měsícem Tammuz, který je pojmenován podle boha Tammuze a byl měsícem babylonského pohanského kalendáře.

petahyah:

--- Citace: Vader kdy  5. Července 2009, 18:54:15 ---
--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 17:35:59 ---... nevymýšleli jména, prostě město nazvali Asatana...

--- Ukončit citaci ---

Pravdepodobne mate na mysli Astanu, nikoliv Asatanu. A to vcetne vsech predchozich jmen, neni-liz pravda ?

--- Ukončit citaci ---
Jo měl jsem na mysli Astanu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi