Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Jmena mesicu v hebrejskem kalendari
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 5. Července 2009, 14:50:04 ---
Ruští židé tuším říkají neděli воскресенье. Nevím, do jaké míry s tím mají problém. To jsem nevěděl že ruští židé říkají prvnímu dni Jom Vaskrysenije!
Ruští židé říkají neděli воскресенье. Nikoli Jom Vaskrysenije. To může napadnout jen tebe.
--- Ukončit citaci ---
A není snad rusky neděle воскресенье? Pokud vím tak ruští židé ještě nepřejmenovali den po Jom Šabat na Jom Vaskresenje, což by byla analogie užívání babylonských názvů, které jsou jmény bohů nebo názvy měsíců zasvěcených bohům. Pro běžný styk používají i civilní - občanský - gregoriánský kalendář, a jím běžně užívané názvy měsíců, respektive pojmenování dnů.
Pokud nevymysleli a neužívají Jom Vaskresenje tak nechápu, proč jste tento nesmysl předložil.
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 5. Července 2009, 14:50:04 ---Židé byli "nábožensky asimilovaní" i v předbiblických, biblických a pobiblických dobách, když už jsme u toho....
--- Ukončit citaci ---
No a to je snad špatně ne?
To snad není důvod obhajovat pohanské vlivy.
To je jako udělat z kradení tradici a tím "obhájit" předky, kteří kradli a tvrdit, že židé kradli v předbiblických, biblických i pobiblických dobách, když už jsme o toho.....
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 5. Července 2009, 14:50:04 ---
petahyah, objevuješ ameriku. Na toto poukázalo a je si toho vědomo hodně lidí. Každý, kdo někdy něco o judaismu studoval, ví, že třeba Tammuz je pojemnován podle Dimuze, boha smrti a podsvětí.
Možná bys měl taky začít uvažovat od oddělení zrna od plev v případě B-žích jmen - takový Šadaj, El, El Eljon, to jsou všechno původně ugaritská, kenáánská a možná i sumerská božstva (tedy zjevně nikoli židovská ), tetragram má podle některých religionistických závěrů (např. B. Hrozný) nesemitský (indoevropský) původ. Na co čekáš? ;D Když to budeme rozebírat, takových "pohanských" prvků je plná Bible.
A když už jsme u toho, tak by mě zajímalo o co ti jde tentokrát. Odpovědi (mimochodem, některé velmi podnětné) na tvou otázku (jak se dostaly názvy babylónských měsíců do židovského kalendáře) přišly, takže v čem je problém? Že se ti to nelíbí? Že máš zase ten svůj osvícený pocit, že jsi na něco přišel a máš touu sdělit celému světu, že jde po špatné cestě? Jestli znáš způsob jak to napravit, tak do toho, vždyť ti nikdo nebrání. Jsem naopak rád, že jsem se příchodu mesiáše dožil ;D
--- Ukončit citaci ---
Ameriku jsem neobjevil, spíš mě překvapuje, že to nikomu nevadí. Jak to říkají křesťané o té třísce a trámu v oku? Nebo je to z Talmudu?
Tammuz, Dumuz, Dumuzid, Duzu - jsou pouze různá jména pro jdenoho z bohů - pravý syn - jeden z hlavních bohů podsvětí, jídla, hojnosti, rostlin, plodnosti a potence, bůh pastevec, milenec a později manžel Ištar. Tammuz není PODLE, Tammus PŘÍMO JE jméno jdenoho z bohů.
Šadaj je titul, epiteton, přívlastek,.. ne jméno, navíc se tak nejmenoval pohanský bůh, ale město, a název města měl opět vyjadřovat vlastnost.
Stejně tak El/Il/Ilah je slovo označující nejvyššího Boha (i pohanských panteonech) hodnost, výraz pro nejvyššího Boha spíše než jeho jméno. Podobně to udělali Kazaši se jménem svého hlavního města, nevymýšleli jména, prostě město nazvali Asatana - Hlavní město.
Eljon/Ilijon je také titul, epiteton, přívlastek,...ne jméno.
Dobré srovnání je užití pohanských jmen jako je Ester nebo Mordechaj.
;D
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 5. Července 2009, 17:35:59 ---Ameriku jsem neobjevil, spíš mě překvapuje, že to nikomu nevadí.
--- Ukončit citaci ---
To je zajímavé, že sis tohle nepoložil hned na začátku - proč to nikomu nevadí. Proč by taky mělo. Copak dneska někdo vzývá Dimmuziho?
Tvrdil jsi, že to je totéž, jako pojmenovat měsíce Stalin, Marie apod. To je úplně zcestné přirovnání. To byly postavy, které reálně žily - tammuz byl naproti tomu jen božstvem něčeho. A každé malé dítě ví, že tammuz tudíž neexistuje. Takže otázka by měla znít: proč by to někomu (kromě jednoho žlučovitého vědátora) mělo vadit.
A můj návrh, že jestli dokážeš najít nějaký kulturní jev, který bude od svých kořenů až dosud úplně zcela a ryze židovský, tak máš zajištěno místo v dějinách, pořád platí. ;)
Vader:
--- Citace: petahyah kdy 5. Července 2009, 16:57:03 ---A není snad rusky neděle воскресенье? Pokud vím tak ruští židé ještě nepřejmenovali den po Jom Šabat na Jom Vaskresenje, což by byla analogie užívání babylonských názvů, které jsou jmény bohů nebo názvy měsíců zasvěcených bohům. Pro běžný styk používají i civilní - občanský - gregoriánský kalendář, a jím běžně užívané názvy měsíců, respektive pojmenování dnů.
Pokud nevymysleli a neužívají Jom Vaskresenje tak nechápu, proč jste tento nesmysl předložil.
--- Ukončit citaci ---
Drobne se vlozim a zase zmizim. Ten nesmysl jste predlozil VY.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi