Judaismus > Obecná náboženská debata
ŽABY
zoom:
no ono by to bylo vesele, kdyby to nebylo tak smutne, nam to nekdo poslal jako vtip. :).
menagen:
--- Citace: zoom kdy 6. Dubna 2009, 15:41:00 ---Podle mě je problém jinde, zvířata jsou o šabatu mukce, proto se jich nesmíme dotýkat (ani řeba pohladit kočku). Otázka je také že je nesmíme lovit a žabku přecejen musíme chytit, což už se klasifikuje jako lovení . Jinak samozřejmě silnice je majetkem jednoho subjektu a přilehlý rybník jiného, takže se jedná o přenášení ulovené mukce (předmětu jehož pomocí múžeme porušit šabat anebo který nemá k šabatu žádný vztah např. peníze - je zakázáno obchodovat , anebo zvířete ) z majetku jednoho do majetku druhého (mi rešut l rešut) což jsou 3 zakázané práce z 39 zakázaných činností na šabat. Možná že se dají najít ještě nějaké další důvody.
Ovšem ten smyk po žábě má také své - přestože tam jsou jisté trhliny,
--- Ukončit citaci ---
Pro vymezení rešut není podstatné vlastnictví, ale ohraničení výškovým rozdílem, takže pokud není mezi silnicí a rybníčkem např. zídka (což asi není - jak by tam jinak ty žáby doskákaly...) tak je to jeden rešut, i když mají pozemky různého vlastníka. Což nám ovšem moc nepomůže, protože v rešut ha-rabim je zakázáno (de-orajta) i přenášení na vzdálenost větší než 4 lokty (cca 2 m).
Co se lovení a mukce týče, nelze než souhlasit (mukce je pokud si dobře pamatuji de-rabanan, což ale na výsledku celkem nic nemění). Ještě bych snad doplnil uvdin de-chol...
Ohledně pikuach nefeš kvůli smyku na žábě bych byl opatrný... Pokud by to totiž opravdu bylo ohrožení života kolemprojíždějících řidičů, tak nejen že je povinnost ty žáby odnášet, ale naopak nesmí přestat a musí je odnášet, dokud jej někdo nepřijde vystřídat... ;)
Tamar:
;D ;D ;D
Řidiči to zatím všichni přežili, žáby ne.
2 metry bohatě stačí, takže když se té žaby nedotknu (rukou) a jen ji třeba na lopatce přesunu kus za kraj té cesty, tak je to OK??
To jsem nevěděla, že se nesmí hladit kočka.. a co když kočka přijde a pohladí mě? Naše to občas dělají.. A taky musím venčit psa..
daniel lehotsky:
ako to je s dojenim krav.kedysi sim cital,(teoreticky),jeden moze polozit nadobu pod kravu,asi aby nekvapkalo na zem,druhy podojit,treti odlozit na chlad? :)
zoom:
Ad Marcela - lopatka je pracovni nastroj takze mukce (viz. vyse) a jak menagen moudre poznamenal je to cinnost ktera je obvykla pro vsedni den.
Vencit psa lze pokud je na reminku a reminek je soucasti Vaseho odevu.
Necim jak to je s kockou ktera vas pohladi, ale kazdopane Vy nevyvijite iniciativu, takze asi OK.
Ad. Daniel - Kravu podojit lze, protoze pokud ji nepodojime, tak by to bylo trapeni zvirat, coz je take zakazane. V soucasnem Izraeli na to maji bajecnou techniku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi