Judaismus > Obecná náboženská debata

ŽABY

<< < (5/6) > >>

Samuel:
Zoom, moje fenka je opravdu velmi zvyklá na hlazení a mazlení. Já jí velmi těžko mohu vysvětlit, že je šábes a že ji nemohu pohladit. Pokud bych ji od pátku večera do soboty večera nepohladil a nedotkl se jí, bude to v podstatě jistá forma psychického trápení toho zvířete. jak byste se k tomu stavěla ?

zoom:
Já jsem se s touto problematikou hodně zabývala, protože to je téma dost důležité pro majitele chlupatých miláčků. V zásadě si myslím, že je třeba postupovat podle toho co říká zákon. Nehladit, můžete jí přece dát najevo svůj vztah tím, že jí dáte něco co má ráda jako pamlsek a třeba s ní hezky mluvit. (tohle je také tak trochu problém, ale o tom jindy). Já si teď sedám k počítači jenom pokud si chci chvíli odpočinout od příprav ale po svátku můžeme toto téma rozvinout.

Samuel:
Fajn, budu rád, když se k tomu vrátíme. Užijte si svátky a zkuste se před nimi zcela nezničit :)

menagen:

--- Citace: Marcela kdy  7. Dubna 2009, 01:26:40 --- ;D ;D ;D
Řidiči to zatím všichni přežili, žáby ne.
2 metry bohatě stačí, takže když se té žaby nedotknu (rukou) a jen ji třeba na lopatce přesunu kus za kraj té cesty, tak je to OK??

--- Ukončit citaci ---
Zachraňování života žáby nespadá pod pravidla pikuach nefeš a neospravedlňuje porušení šabatu, je mi líto. I když se vejdete do 2 m, pořád ještě jsou tam (minimálně) dva zákazy rabínské a jeden z Tóry... Mimochodem pravidla mukce neznamenají zákaz dotyku, ale zákaz přenášení, resp. manipulace. Je jedno, jestli ji přenášíte rukou, na lopatce nebo jinak.

--- Citovat ---To jsem nevěděla, že se nesmí hladit kočka..

--- Ukončit citaci ---
Hladění kočky (nebo jiného chlupatého mazlíčka) není ani tak problém mukce, jako spíš vytrhávání (línání) chlupů; to je jedna z 39 zakázaných činností, a vzhledem k tomu, že kočky/psy prakticky nelze pohladit, aniž by vypadlo pár chlupů, tak je hlazení zakázáno.

--- Citovat ---A taky musím venčit psa..

--- Ukončit citaci ---
Můžete, jak psala zoom... Jen doplněk: Psa o šábesu nepouštějte na volném prostranství z řemínku, protože kdybyste ho pak chtěla znovu přivázat, máme opět problém s "ulovením". I když k vám sám přiběhne a nechá se přivázat...

Tamar:
 ;D hrozné..
ještě že ty žaby chodí po silnicích houfně jen asi deset dnů..  ;D

Z našich koček padají chlupy i když se na ně jen podívám a ze psa padají pořád. Asi i když spí. Jsou všude.
Já ho na řemínku nevenčím skoro vůbec. Chodí sám.. Přivazuju ho jen když se blíží jezevčík. (Pokusil by se ho sežrat). Ale nevyvenčit ho by bylo taky asi trápení (pro všechny, protože by štěkal jako blázen).
Je to složité.. Děkuji za podrobné odpovědi.

חג פסח כשר ושמח!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi