Judaismus > Recepty

Blíží se PURIM

<< < (4/7) > >>

Eva:
Velmi dobre poznam ten pocit, ani moj manzel nesmie sladke

Zvyknem robit z morky tak narychlo (po cinsky)

prsia z morky(kruty)

1 celer

olej

hrasok v konzerve

prasok do polievky

soja

cesnak

majzenova mucka

*pokrajam prsia z morky na 1 cm kusky (ako nudle)

*na 1-2 lyzic olivoveho oleja maso vysmazim (asi 2 min) a pridam celer pokrajany na male stvorceky

*1 konzervu zeleneho hrasku bez tekutiny pridam

*pohar vody + 1lyzicu prasku do polievky+1lyzicu soja+1lyzicu cesnaku (pouzivam mrazeny) zmiesam a polejem maso a necham varit 15-20 min.

*do polovice pohara s vodou zamiesam 1 lyzicu majzenovej mucky. Nalejem do hrnca a dobra zmiesam.  Necham varit este 10-15 minut.

zoom:
Milý Vadere, z krůty (morky) se dá dělat úplně všechno, z bílého masa např. řízky anebo závitky plněné tím, co máme po ruce a co nás napadne. Jakési španělské ptáčky, mimochodem to by se docela hodilo na purimovou seudu. Z červeného masa pak gulášek anebo segedín (pro diabetiky také velmi vhodný díky kyselému zelí). Anebo takovou pseudo-čínu, tedy osmahnout malé kousky masa a pak dodat zeleninu a sojovku a k tomu třeba rýžové nudle. Z krůtích krků pak je velmi dobrá polévka, protože není mastná ale přitom má masovou chuť a lze obrané maso použít buď do polívky anebo na rizoto anebo na salát typu vlašský, jenomže místo salámu je to maso a pokud se chcete vyhnout majonéze tak můžete udělat jenom zálivku z oleje, citronu, bylinek soli a kapky sladidla. Dobré je do takového salátu dát také vařený celer a kousíčky jablek kyselých.
Nečetla jsem co napsala Magda, tak se omlouvám, že jsem vlasně zopakovala to co napsala ona.

Vader:
Dekuji obema damam, uz se tesim  :)

lechem:
Také jeden krůtí:

maso na nudličky, obděláte na málo cibulce, špeta (větší špetka) soli, stačí pár minut. Zasypete kari HODNĚ, já dám na 30 dkg masa celý pytlík od Vitany i když lepší je kari z Rajahu. Zalejete 1,5 - 2 hrnky vroucí vody, pár minut dodusit a zahustit.
Méně šikovným doporučuji používat hotovou jíšku od Vitany - nedělá pucky a je hned hotová.
       Kari je vůbec skvělá věc.

Lechem

lechem:
Tak mám recept na ty kynuté hamentaše.

1/2 kg polohrubé mouky, 1 dcl mlíka, 1 máslo, 5 dkg droždí, 1 pytlík vanilk. cukru, špetka soli, 1 vejce + 1 žloudek. Uhňácat těsto, nechat tak 2 hodiny na teple (stačí jenom trochu vykynuté - prý né jako na buchty).

Jablečná povidla:
oloupat a nakrájet jablka (bez jádřinců - šlupičky drhnou v krku). 1 dcl rumu a cukr. K množství cukru se mami vyjádřila, že podle jablek. Aby to nebylo moc sladké ani kyselé. Rozvaříte, ono to pak pěkně zhoustne, dáte vystydnout.

Z vykynutého těsta uždibujete koule, ty na válu dlaní rozmáčknete, vložíte náplň a překlopíte. Spoj je dobré máznout bílkem. Pečete v troubě (asi 180° ale máma to má všechno od oka) do zlatova. Po vyjmutí z trouby horní stranu potřít bílkem, aby se pěkně leskly.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi