Judaismus > Recepty
Blíží se PURIM
zoom:
Děkuji mockrát, připravím na šábes cvičně a pokusím se i o verzi parve, tedy nahradit máslo margarínem a mléko vodou a jednám vajíčkem navíc. Poreferuji ctěnému publiku o výsledku. Ještě jednou moc děkuji a také paní matce.
Eva:
Pre tych co nesmu sladke hamentase pisem inu versiu:
na cesto:
500gr muky (3.5 poharov)
polovicu kocky kvasnic
40gr umeleho sladidla
2 zltka
100gr mlieka(asi 7 lyzic)
250 gr masla pokrajaneho na kocky
stipku soli
1 lyzicka vanilkovej esencie
kvasnice dame do mlieka aby sa rozpustili. Zmiesame vsetko spolu a pracujeme (valkame) cesto priblizne 5 minut. Cesto zabalime do najlonu a nechame ho chladit priblizne 2 hodiny.
napln:
350gr mletych orechov
160gr umeleho sladidla
100gr vriacej vody (asi 7 lyzic)
stipku skorice
postruhanu korku z citronu
zmiesame vsetko spolu a dame vychladnut
priprava hamentase:
vyvalkame cesto na hrubku 3 cm. Pomocou pohara (sklenky) vytvarame z cesta okruhy. Konce okruhov potrieme slahanym vajickom. Do stredu cesta dame lyzicku z naplne. Konce cesta spojime spolu do vysky. Trojuholniky pomazeme s vajickom a nechame na boku hodinu aby kysli. Do zohriatej truby na 180*C dame piect na 15 minut.
Vader:
--- Citace: lechem kdy 5. Března 2009, 10:46:45 ---Také jeden krůtí:
--- Ukončit citaci ---
Moc dekuji, jen zkusim mix kari a tandury masaly (mam rad, kdyz si dechem muzu zapalit svicku) :-) Ale i paela nebo jine masaly nebudou od veci. Zkusim kureci i "masovou" (ta je na tmave maso a pali jak inkvizitor).
zoom:
P.S. k té jíšce, tam asi bude problém s kašrutem. Podívejte se jestli není s mlékem. A vůbec tomuto typu výrobků je lepší se vyhýbat i z hlediska kašrutu a i z hlediska finančního.
Samuel:
Vadere, Tandoori také rád používám. Protože kromě rybího, jiné maso běžně nejím, mám oblíbenou kombinaci ryby s tandoori pastou na olivovém oleji. Přidám k ní na velkou pánev oloupané a na plátky nakrájené jablko nebo dvě, přidám pro ostrost ještě trochu chilli, podlévám červeným vínem dokud se jablka nerozpečou, že jsou úplně měkká. Během přípravy přidám trochu Worchester omáčky. Vše dohromady pustí šťávu, těmi jablky se trochu zahustí a je to zcela špičkové se šťouchanými brambory. Ta kombinace mírně sladkého (z jablek) a pálivého by se Vám také mohla zamlouvat. Neměl by být problém to udělat i z krůtích řízků z bílého prsního masa.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi