Judaismus > Obecná náboženská debata
modlitba za zemřelé
achab:
--- Citace: Marcela kdy 15. Února 2009, 14:43:10 ---V jakém, prosím? Nemám žádný a ani nevím, kde se k němu dostat.. (tedy jeden mám, barevný s obrázkama k pověšení na zeď..)
--- Ukončit citaci ---
Marse, i kdyby sis letošní zelený luach opatřila - neobohatíš se nijak víc, než co je v *Adir ba-marom. Ona je to (na těch stránkách 559 a 561) spíš jen taková "vitana-příručka", navíc asi opsaná z Artscrollu, takže ne na každém pohřbu by sis s ní vystačila - chybí *ciduk ha din, chybí některé žalmy, ale to podstatné tam najdeme. Šikne se (jak tu někdo naznačoval) především pro sváteční liturgii (*hazkarot) a možná pro *jarcajt. Ale tobě jde o text těch modliteb a možná o překlad.To v Adir ba-marom spolehlivě najdeš. (V tom případě maličko bacha na ne zcela výstižné "sešli" v *Kel mole rachamim, kterým autoři překládají obrat *hamce )
Pasáží *Adonaj ma adam.. se někdy začínává, 91. žalm je velice důležitý a v literatuře se k němu pojí nejrůznější vysvětlení, od těch rozumových až k těm mysticko-duchařským (hi hi).. Hned potom / stále p. 559 úplně dole) ti začínají *hazkarat (tedy jizkorim) a spodní část stránky 561 jsou modlitby *Kel mole rachamim - Všechny (jak zde bylo uvedeno), halacha doporučuje vyslovovat v minjanu.
p.s. A nezapomínejme na kadiš. Resp. na jeho obsah !!! (Formální stránku - minjan a spol. nechávám t.č. bokem)
Pepino65:
Nevím, jestli je to to, co jste zamýšlela a jestli je to z náboženského hlediska správné.
https://www.ou.org/yerushalayim/kadish.GIF
zoom:
Ano, Pepino to co jste zde uvedl, je spravne, ale bez prekladu a tady je asi dost podstatny ten preklad. Achab to tu pekne napsal, jak to je v tom siduru, ktery ja bohuzel nemam. Mimochodem vysel v zalostne malem nakladu a to je asi skoda, ja jsem ho napriklad uz nesehnala.
Myslim, ze je jeste jednou treba podekovat chalibde a ocenit, ze je opravdu verici clovek. Asi se ji podarilo pomoci k miru dusi zemreleho.
Samuel:
Zoom, já jsem Adir Ba-Marom koupil před asi 14 dny na www.kosmas.cz
Přesně https://www.kosmas.cz/knihy/104356/sidur-adir-ba-marom/
zoom:
Moc děkuji, až budu v Praze tak se podivam, když jsem byla v Praze posledně, tak byl celý náklad vyprodán, takže asi udělali dotisk to je výborná informace. :) děkuji.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi