Judaismus > Obecná náboženská debata
modlitba za zemřelé
chalibda:
Dobrý den, možná budu díky své otázce působit trochu jako pablb, ale jsem katolička a moje znalosti judaismu jsou poměrně skromné. Před třemi dny mi zemřel kamarád. Byl po matce žid, asi v podstatě věřil, ale nebyl praktikující. Jeho dcera je ateistka a rozhodla se pro zpopelnění bez obřadu. (Ne, že by byla cynická mrcha, on si to tak přál). Jenže mně to nedá. My své mrtvé vyprovázíme modlitbami, mší...a takhle mi to přijde takové neúpné, podivné. Jenže nechat sloužit mši za někoho, kdo si ze mě celý život kvůli křesťanství utahoval, by mi připadalo zvláštní. Neuctivé, chcete-li. Co mám udělat. A můžu vůbec něco udělat?
Tamar:
vůbec to nepůsobí špatně, ba naopak.. tomu pocitu, že se něco mělo udělat dost rozumím.. ale asi se budeš muset poradit hlavně se svou intuicí..
(nejdřív se mi chtělo zvolat "katolickou mši, propána jen to néé" - doufám , že nedostanu od nějakých přítomných za uši..)
Já nevím. Ale věřím, že když o tom budeš přemýšlet (= pošleš dotaz tam nahoru) odpověď se ti vynoří..
tady pro inspiraci (a nevyděs se, je toho hodně..) (otvírat v Exploreru nebo v IEtab)
https://www.chewra.com/index.asp?navid=7&trl=t
p.s. jinak modlitba za zemřelé se správně jmenuje Jizkor. Na netu jsem ji nikde nenašla, zítra ti ji ofotím a pošlu mailem.
Vader:
IMHO bude uprimna modlitba, byt improvizovana ale od srdce, stacit. Jen v ni, prosim, nezminujte Jezise.
Ztraty vaseho kamarada je mi lito a je pusobive, jak se o nej chcete "postarat" i ted. Dekuji vam za nej.
menagen:
--- Citace: Marcela kdy 15. Února 2009, 01:49:43 ---p.s. jinak modlitba za zemřelé se správně jmenuje Jizkor. Na netu jsem ji nikde nenašla, zítra ti ji ofotím a pošlu mailem.
--- Ukončit citaci ---
Jizkor se čte jen o svátcích, v tomto případě by bylo příhodnější El mole rachamim. Jedno i druhé by se ovšem mělo modlit v minjanu, což bude asi pro chalibdu obtížně proveditelné. Asi bych se připojil k Vaderovu doporučení pomodlit se vlastním způsobem.
Chalibdo, kdyby se Vám podařilo zjistit přítelovo židovské jméno (obvykle jeho první jméno a první jméno jeho židovského otce; nemá-li židovského otce, používá se buď jméno matky nebo jméno dědečka z otcovy strany), můžete ho sem napsat, věřím, že se někdo z účastníků fóra k modlitbě připojí.
Pokud by byla nějaká šance zabránit kremaci a postarat se zesnulému o řádný židovský pohřeb, byla by to velká zásluha... ale chápu, že to asi bude těžké, když si sám přál být spálen :'(
zoom:
Pokud ještě není pozdě, doporučila bych aby se na dceru trochu zatlačilo a vysvětlilo se jí, že pokud byl otec žid, tak by bylo opravdu na místě mu udělat židovský pohřeb. To se totiž má udělat i když si zesnulý za života přál, aby se tak nepostupovalo. rozhodnutí se dělá sice proti jeho vůli - kterou měl třeba z neznalosti - ale v jeho prospěch. Doporučila bych dceři promluvit s některým z rabínů na pražské ZNO.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi