Judaismus > Obecná náboženská debata

modlitba za zemřelé

<< < (2/6) > >>

Samuel:
Berte to jen jako můj soukromý a čistě osobní názor. Já bych si nedovolil nesplnit to, co si můj blízký před smrtí přál. A už vůbec bych si nedovolil přemlouvat blízké zemřelého k takovému neuposlechnutí. I kdyby důvody byly jakékoli. Já myslím, že HaŠem není formalista, aby to nepochopil.
Jinak souhlasím s Vaderem, není důležitá forma, ale to zda svou "motlitbu" myslíme upřímně.

eleazar:
Asi mě všichni společně ukamenujete, ale......

Já sám chci být zpálen a roztýlen. Nechci žádný pohřed a už vůbec ne modlitby. Při představě, že by moje rodina, která o mém přání ví, se rozhodla jej nesplnit a dělala nějaký obřad s modlitbami je mi úzko.
Respektujme prosím přání mrtvých, je-li aspoň trošku technicky proveditelné.

Scooolie:
eleazara, Tvůj názor zde je irelevantní. Řeší se situace, kdy zemřel žid.

zoom:
Vite ono to v zidovstvi je tak, ze to neni tak trochu, je to bud anebo. Podle halachy se mrtveho spalovat nesmi. Tecka. Pokud si pro zachovani zivota bude clovek za zivota prat neco co je v rozporu s halachou, tak to pro nej bez mrknuti oka udelame, ale pokud je jiz na onom svete a my mu muzeme pomoct prave tim, ze se k nemu a k jeho pamatce budeme chovat podle halachy, pak jsme to udelali PRO něj a ne proti němu.  Netroufla bych si něco takového říct, kdybych si to předem neověřila u halachické autority na nejvyšší úrovni. Bohužel jsem měla podobný problém. A argument, "všichni moji příbuzní byli spáleni v Osvětimi tak já chci umřít jako oni" není na místě. Lze to pochopit, jako reakci na naši těžkou nedávnou historii, ale nelze to realizovat z hlediska halachy. Povinností pozůstalých je zajistit, aby se za zemřelého po dobu prvního roku denně někdo modlil v minjanu kadiš a potom vždy ve výročí úmrtí. Snad v tomhle případě to lze zařídít. Problém s pochopením některých halachických přikázání je pro lidi, kteří jsou od toho daleko je smutný, ale nedá se nic dělat, právě ta jednoznačnost je úhelným kamenem přetrvání. Promiňte, že jsem napsal začátek bez diakritiky.

Tamar:

--- Citace: menagen kdy 15. Února 2009, 07:21:09 ---
--- Citace: Marcela kdy 15. Února 2009, 01:49:43 ---p.s. jinak modlitba za zemřelé se správně jmenuje Jizkor. Na netu jsem ji nikde nenašla, zítra ti ji ofotím a pošlu mailem.
--- Ukončit citaci ---

Jizkor se čte jen o svátcích, v tomto případě by bylo příhodnější El mole rachamim. Jedno i druhé by se ovšem mělo modlit v minjanu, což bude asi pro chalibdu obtížně proveditelné. Asi bych se připojil k Vaderovu doporučení pomodlit se vlastním způsobem.

--- Ukončit citaci ---
Takže toto ne:  ?
"Hospodine, co je člověk, že se k němu znáš..." ??

Je to v tak v tom novém siduru Adir ba-marom. Potom je žalm 91 a pak modlitby za otce, za matku, příbuzné a mučedníky.. Je to v kapitole modlitby za zesnulé..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi