Judaismus > Obecná náboženská debata

modlitba za zemřelé

<< < (5/6) > >>

Elazar:
Off topic -

--- Citace: achab kdy 15. Února 2009, 15:52:33 ---...spíš jen  taková "vitana-příručka"...

--- Ukončit citaci ---

- co tam tedy v jizkoru chybí? Přesněji v čem se liší plnohodnotný jizkor od této instantní vitany?

achab:
Jen na upřesnění. Nedomnívám se, že by v jizkorech  (hebrejsky)  cokoli chybělo

--- Citace: achab kdy 15. Února 2009, 15:52:33 --- Ona je to (na těch stránkách 559 a 561) spíš jen  taková "vitana-příručka", navíc asi opsaná z Artscrollu, takže ne na každém pohřbu by sis s ní vystačila - chybí *ciduk ha din, chybí některé žalmy, ale to podstatné tam najdeme. Šikne se (jak tu někdo naznačoval) především pro sváteční liturgii (*hazkarot) a možná pro *jarcajt. Ale tobě jde o text těch modliteb a  možná o překlad.To v Adir ba-marom spolehlivě najdeš.

--- Ukončit citaci ---

Elazar:
Pak ale tomu přirovnání  "vitana-příručka" nerozumím (vitana alespoň ve mě evokuje jakousi nedostatečnou nouzovou trejfe náhražku něčeho plnohodnotného, rozhodně to není nic, co bych vyhledával a měl rád  ;) ).

Elazar:

--- Citace: Vader kdy 15. Února 2009, 02:22:43 ---IMHO bude uprimna modlitba, byt improvizovana ale od srdce, stacit. Jen v ni, prosim, nezminujte Jezise.

--- Ukončit citaci ---

Ale Vader, takové malichernosti... Jako by to zesnulému nebylo už jedno, protože narozdíl od nás už ví, jak to všechno vlastně je. Souhlasím s achabem v tom, že chalibda už jenom touto svou myšlenkou udělala to nejdůležitější (a myslím že to udělala správně).

menagen:

--- Citace: Elazar kdy 16. Února 2009, 13:09:37 ---Pak ale tomu přirovnání  "vitana-příručka" nerozumím (vitana alespoň ve mě evokuje jakousi nedostatečnou nouzovou trejfe náhražku něčeho plnohodnotného, rozhodně to není nic, co bych vyhledával a měl rád  ;) ).

--- Ukončit citaci ---

Možná je to tím psaním bez diakritiky a měla to být "vítaná příručka"  ;D

Jinak vážně -- mně "vitana-příručka" evokuje spíš něco instantního, co si dokážu uvařit, i když jsem u plotny v životě nestál. Takže příručka pro někoho, kdo pravidelně na pohřby nechodí, traktát Moed katan nestuduje, ale přesto se chce čas od času zapojit a moc toho nepokazit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi