Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael
Koho byste volili? BLESKOVKA
Scooolie:
--- Citace: eleazar kdy 22. Února 2009, 19:42:21 ---
--- Citace: Vader kdy 22. Února 2009, 19:37:30 ---
--- Citace: eleazar kdy 22. Února 2009, 19:34:48 ---
--- Citace: zoom kdy 22. Února 2009, 18:44:36 ---v projevech v ruštině slibuje občanské sňatky pro židy, kteří mohou klidně jít na rabinát, ale nechtějí.
--- Ukončit citaci ---
Patřil bych do této skupiny :P
--- Ukončit citaci ---
To bude tim, ze nejste zid, ac se za nej neustale a velmi zoufale snazite vydavat.
--- Ukončit citaci ---
Omyl prosím, můj postoj nepramení z pragmatismu, že bych takto nemohl být odddán.
Mezi námi, nemyslím si, že by mě nějaký izraelský "báťuška" neoddal, když by přišlo na lámání chleba. ;)
Ale proto, že jsem a priori proti náboženským sňatkům a podobnému vměšování se židovských či křesťanských institucí do života rodin.
--- Ukončit citaci ---
Promiňte,ale téhle argumentaci absolutně nerozumím. Sňatek je výslovně náboženský čin - ať v judaismu, tak ještě více v křesťanství. Světský sňatek bez náboženské sounáležitosti je cosi polovičaté, nedokonalé, neúplné.
eleazar:
Sňatek je smlouva, ne náboženský obřad. Také se sňatek týká snoubenců, jejich rodin, potažmo celé společnosti, ale náboženské obci do toho vůbec nic není.
Anebo jste v Písmech četl opak.
Já se držím příkladu Tobijáše a Sáry, jejichž sňatek byl uzavřen smlouvou mezi Tobijášem a Reúelem. Dokonce ani Tobijášovi rodiče se k záležitosti nemuseli vyjádřit, natožpak médské/asyrské správní úřady či spolek tamějších židů.
Scooolie:
Křesťanský sňatek je vzájemný slib muže a ženy před Bohem, který osvědčuje kněz. Je to nanejvýš náboženský obřad, který se může odehrávat ve výjimečných případech jen ve dvou (muž a žena), beze svědků - třeba při ztroskotání na pustém ostrově - ale vždy před Bohem.
A nepletu-li se, tak i židovský sňatek, který je přece jen jiný, je smlouvou do které nic není... státu! A pokud chcete, aby náboženská obec váš sňatek uznala, tak to musí být podle jejích pravidel. Proč by ale měl stát uznávat sňatek, to netuším. Státu do toho není vůbec nic.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 22. Února 2009, 19:49:35 ---Sňatek je smlouva, ne náboženský obřad. Také se sňatek týká snoubenců, jejich rodin, potažmo celé společnosti, ale náboženské obci do toho vůbec nic není.
Anebo jste v Písmech četl opak.
Já se držím příkladu Tobijáše a Sáry, jejichž sňatek byl uzavřen smlouvou mezi Tobijášem a Reúelem. Dokonce ani Tobijášovi rodiče se k záležitosti nemuseli vyjádřit, natožpak médské/asyrské správní úřady či spolek tamějších židů.
--- Ukončit citaci ---
::) ::)
Berešit, 24. kapitola.
Vader:
--- Citace: Scooolie kdy 22. Února 2009, 19:53:33 ---Proč by ale měl stát uznávat sňatek, to netuším. Státu do toho není vůbec nic.
--- Ukončit citaci ---
Spolecne zdaneni ? Dedictvi ? Rodina je zaklad statu, rikal (nejen) Cimrman (jeho filozoficky traktat "Nemy Bobes") ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi