Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Zneužití zákona
Vodník:
--- Citace: achab kdy 26. Ledna 2009, 01:47:12 ---Vodníku, máte štěstí, že jidiškajt není náboženství, jinak byste jste dopustil velkého bludu.
--- Ukončit citaci ---
No tak to mi hlava nebere! Já předpokládám, že Vy mi namítnete, že jidiškajt je identita, život, konání atd., ale to lze říct o řadě dalších náboženství rovněž. Jistě, museli bychom definovat, co to je náboženství (v podstatě by každou seriosní diskussi mělo předcházet obsáhlé definování, jež by nepochybně bylo delší než sama diskusse ;) ). Nebo možná spíš religio, abychom zahrnuli i "atheistický" buddhismus. Ale v určitém momentu se slovíčkaření stává překážkou a prostředkem rozdrobení diskusse. Mám pocit, že námitka "jidiškajt není náboženství" (v protikladu ke křesťanství, Islámu nebo hinduismu) na tomto místě není smysluplná.
--- Citovat ---V jidiškajt to nejcennější je skutečně lidský život, jinak by nemělo pro Vznešeného vůbec smysl tvořit člověka a svět. Ostatně zřetelně o tom mluví závěrečné stati Devarim / Deuteronomia. "Položil jsem před vás ..."
Vznešený si nevytvořil panáčky slouhy, aby mu posluhovali, to by nebyl Vznešený - vytvořil a stvořil si partnery v díle Stvoření (abychom je dělali...).
--- Ukončit citaci ---
Tohle ale platí i v křesťanství! Já židovství opravdu neznám dobře a proto o něm s Vámi těžko můžu diskutovat. Myslím, že důležitá je námitka Daniela Lehotského, kterou jste nastínil sám: "jde o to, co je to za život takový život bez B*ha anebo proti B*hu..." Pokud připouštíte tohle dělení, tak připouštíte - Vy i jidiškajt - že lidský život za určitých okolností (tj. proti Bohu) není tou nejvyšší hodnotou. Jinak by totiž na těch okolnostech nemohlo záležet a lidský život by měl vždy nejvyšší hodnotu, Hospodin - neHospodin, *musar - ne*musar...
Máme tedy 4 varianty:
1. Jidiškajt je náboženství a lidský život v něm nemá tu nejvyšší hodnotu (můj předpoklad)
2. Jidiškajt je náboženství a lidský život v něm má tu nejvyšší hodnotu (mnou připuštěná výjimka z předpokladu)
3. Jidiškajt není náboženství a lidský život v něm má tu nejvyšší hodnotu (Váš předpoklad, který nepopírá to, co tvrdím o {většině} náboženství)
4. Jidiškajt není náboženství a lidský život v něm nemá tu nejvyšší hodnotu (tato verse prosakuje i z Vašeho textu, mým předpokladům v námitkách lehovi nijak neodporuje)
sad:
Vazeny Vodniku,
"prolistovala" jsem Zvedavce a veru to nebylo pekne cteni, ale k veci: Byt s Vasimi nazory mnohdy nesouhlasim, ocenuji mimo jine Vasi snahu o nezaujaty a nezavisly pohled na ruzne fenomeny. Nehodlam se nyni zabyvat nazorovou orientaci Zvedavce... samozrejme je Vasim nezadatelnym pravem publikovat kdekoliv a cokoliv. Nicmene, velice me zarazilo nasledujici: Jeden z prispevatelu se jal velmi "zasvecene" hovoriti o modlitbe Kol nidrej –www.zvedavec.org/nazory-2258.htm ; proc jste nepozdvihl Vas hlas a nerekl: "Toto a toto neni pravda"...
Vy, ktery pozvedate hlas na obranu utlacovanych, perete se za svobodu projevu a usilujete o Pravdu...
Zatimco budeme vest zanicene debaty o podstate demokracie, muze se stat, ze nam tato unikne mezi prsty... predivem lzi, ktere se na prvni pohled zdaji neskodne a "nepodstatne".
Zustavam s uctou.
Vodník:
--- Citace: sad kdy 26. Ledna 2009, 17:53:26 ---proc jste nepozdvihl Vas hlas a nerekl: "Toto a toto neni pravda"...
Vy, ktery pozvedate hlas na obranu utlacovanych, perete se za svobodu projevu a usilujete o Pravdu..
--- Ukončit citaci ---
Těší mě, že máte o mně takovou představu, ale zas takový opravdu nejsem jednoznačně vždy a všude...(ale je fakt, že se o to - někdy, jak to jde - snažím).
Na Vaše "proč" je jednoduchá odpověď: protože jsem tu debatu nesledoval - nebo ne podrobně. Pokud jste si z lehova odkazu zkontrolovala data mých kommentářů, zjistila jste, že tam přispívám poměrně zřídka. Rozhodně nepatřím mezi "skalní Zvědavce", jakého se ze mě snaží dělat moji nepřátelé, protože vědí, že takové fungování na onom webu nemá v očích mnoha lidí dobrý zvuk (často oni sami mají příspěvků na tomto webu několikanásobně víc). Někdy mne debata zaujme a vkročím do ní, není to ale pokaždé. Svého času mi tam debaty opravdu vyhovovaly: bylo tam dost pestré názorové spektrum, censura pouze pro trolly (a skutečné antisemity!) a ne 60 příspěvků za minutu jako na Novinkách.
O té modlitbě ale nevím nic, takže v tomto konkrétním případě bych patrně nezasáhl ani kdybych to četl. Resp. moje reakce by mohla být ještě méně "zasvěcená" než ten kommentář.
sad:
Skoda...
Tez by me zajimal rozdil mezi "skutecnym" a "neskutecnym" antisemitou, respektive jak a podle ceho moderatori Zvedavce takoveho cloveka rozpoznaji... ale to uz je opravdu jen poznamka na okraj...
Vodník:
--- Citace: sad kdy 26. Ledna 2009, 18:46:50 ---Tez by me zajimal rozdil mezi "skutecnym" a "neskutecnym" antisemitou, respektive jak a podle ceho moderatori Zvedavce takoveho cloveka rozpoznaji... ale to uz je opravdu jen poznamka na okraj...
--- Ukončit citaci ---
Oproti "skutečný" bych postavil spíš "domnělý". Na redakční politiku Zvědavce se musíte zeptat jeho editora, já jen dělám závěry z pravidelně se opakující poznámky: "Smazáno editorem. Protižidovské." apod.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi