Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Zneužití zákona
Vodník:
Dnešní článek Maxe Blausteina mi připomněl debatu v minulosti, kdy jsme se Scoooliem nesdíleli Vaderovo přesvědčení, že lidé shledají počínání ŽU (=ohlášení pochodu na každý den v roce a tím blokování veřejného prostoru pro demonstarci ostatních skupin) "vtipným". Zdá se, že tyto pochyby s námi sdílí i Max Blaustein a že způsob, jakým chce ŽU zamezit demonstracím jí nikoli přátelsky nakloněných sdružení, má do vtipnosti daleko a spíš vyvolává určité obavy.
Yan:
Taky se mi nelíbí tenhle způsob blokace všech míst. Tak mě napadlo, kdyby tam někdo přišel demonstrovat a tvrdil že jde na tu ohlášenou demonstraci (těch co si to zablokovali).... neplynuli by po ně z toho nějaký pořadatelský povinnosti?
achab:
B*H
Především šavua tov - gut woch.
Nesnáším fundamentalismus. Fakt jo. Jen v jedné věci si přepych fundamentu popřávám měrou nadstandardní. Jsem přesvědčen, že demokracie má stát na morálce, nikoli morálka na demokracii. Vše, co se v posledních dnech dálo je pro mne signálem, že se možná nepletu. Když se válčí, nelze dělat public relation, když se náckové nemají shromažďovat (protože by vůbec neměli moc vyskakovat, ale budiž), nelze se otírat jen o to, co je a není demogratické.
Blokace není úplně košer, ale je to řešení. (Pravda maličko macchiavelistické) - ale to by právě byla prča, kdyby nejdůznější spolky od holubářů až po cyklisty zablokovaly půl republiky. Třeba by se konečně změnil ne-dobrý zákon. Dát plzenské radnici "záminku", aby mohla nakonec "nějak" uplatnit nedobrý zákon k dobrému, je daleko lepší, než brát si Vznešeného jako rukojmí (tj. demonstrovat o šábesech);
Vždyť proč študujem tóru? Abychom mohli volit mezi dobrým a zlým a konat dobré skutečnosti. Nenacházím v tom, že se v tomto případě jedná tak trochu o "výdrb zprava" porušení jediné z micwot. Vy snad ano ? Je to jen šikovně občůrané pravidlo dina malkuta dina ... (tj. snaha respektovt i zákony panující v našem okolí, pokud neodporují nebesům).
Ale možná má každý jiné priority.
Vodník:
--- Citace: achab kdy 24. Ledna 2009, 18:47:55 ---Jsem přesvědčen, že demokracie má stát na morálce, nikoli morálka na demokracii.
--- Ukončit citaci ---
Myslím, že se mýlíte. První otázka by zněla: "Na jaké morálce?" Jak mají k sobě blízko židé, křesťané a muslimové a přesto se jejich jednotlivá morálka liší. Ona se liší i ta protestantská od římskokatholické (o pravoslavné nemluvě). Tak na jaké morálce byste to stavěl? Na nějaké vágně "všelidské"? Ehm, ehm... ::) Demokracie (resp. to zřízení, ve kterém žijeme) je bytostně pluralitní proto IMHO musí být - theoreticky - morálně indifferentní. Jelikož tomu tak (nikde) není, máme co do činění s mravně motivovaným selektivním omezováním morálně indifferentní demokracie, svobody slova, názoru a shromažďování. Na tom by samo o sobě nemuselo být nic až tak špatného, ale je třeba 1) určit, podle kterého klíče se ta selekce bude provádět (a kdo to určí) 2) selekce musí být podle platných zákonů, nikoli na základě zneužití děr a nedostatků v existujících (pitomých) zákonech.
--- Citovat ---když se náckové nemají shromažďovat (protože by vůbec neměli moc vyskakovat, ale budiž), nelze se otírat jen o to, co je a není demogratické.
--- Ukončit citaci ---
Jednak nevím, proč by se neměli shromažďovat, pokud k tomu mají nějaký zákonný důvod (protest proti válce v Iráku, proti umístění radaru, proti gruzínské nebo ruské invasi do Osetie apod.), za druhé nevím, jak byste chtěl kontrolovat, zda shromažďující se občané jsou a nebo nejsou náckové? Podle účesu nebo oblečení? Come on! Nebo prostřednictvím ankety? Anebo přijde k duhu stará dobrá kontrola občanských průkazů, vylepšená technicky kontrolou database? Nenapadá mě nic, nad čím by mi nevstávaly vlasy na hlavě... :(
--- Citovat ---Blokace není úplně košer, ale je to řešení.
--- Ukončit citaci ---
Tahle věta je Váš největší omyl: opak je pravdou! Náckové nepřestanou existovat ani zákazem demonstrací, natož nějakými nekošer macchiavellistickými způsoby obcházení zákonů, které pouze nahrnou vodu na mlýn antisemitů, skutečných i domnělých, resp. potenciálních, a z nácků se stanou hrdinští dissidenti (v Janově se to v posledních měsících v tomto duchu začíná vybarvovat)
--- Citovat ---Třeba by se konečně změnil ne-dobrý zákon.
--- Ukončit citaci ---
To se mělo stát v okamžiku, kdy ŽLU se svým zablokováním přišla.
daniel lehotsky:
K otazke moralky,mal by sa asi ,,obnovit"mravny zakon v nas a bezoblacne nebo nad nami. ;).Taka,pouzijem prikladPlatona,,moralna geometria"ktora by mala,alebo mohla byt nemenna.Z druhej strany odkaz Sinaja(nemyslim Sabat 89,a a b ;)).Ale to by sa musela odstranit priepast medzi co je a co by malo byt.Cize sparafrazujem Buonarrotiho,,..oslobodit idealnu formu,ktora je ukryta v...vyberme si ???.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi