Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (10/41) > >>

fanuel:

--- Citace: Vader kdy 20. Května 2007, 18:15:41 ---Naprosto souhlasim se Zoom.
Tezko se vymlouvat na mnozstvi prikazu a zakazu, kdyz spusta z nich ma na bezny zivot vliv asi jako barva lentilek na pocasi. Jak rekla Zoom,  zakony tykajici se Smity, asi tezko budou trapit cloveka trvale zijiciho v galutu - snad s vyjimkou zakoupeni izraelskeho zbozi v marketu. Stejne tak je hloupost stezovat si na pocet prikazu a zakazu o cistote, manzelstvi, zdravotnim stavu a podobne, pokud zrovna nejsem aktivni kohen gadol v Chramu.
Mimochodem, Fanueli, proc by Tora zminovala prikazy a zakazy, ktere neni v lidskych silach splnit ?
Ale nepletu-li se, puvodne znel vas dotaz "kdo se muze oznacovat jako spravedlivy". Zda se mi, ze klouzete od tematu k tematu zcela bezcilne. Chyba ovsem muze byt, samozrejme, na me strane, bez muceni se priznam, ze mi hodne vasich prispevku cini potize s chapanim toho, co vlastne chtelo byt sdeleno.Zdravím a jen krátce, je smlouva (úmluva) a zákonyap.Z obou titulů lze být živ a spravedlivý tolik na vysvětlenou. Fanuel

--- Ukončit citaci ---

fanuel:

--- Citace: Vader kdy 20. Května 2007, 14:33:54 ---
--- Citace: fanuel kdy 20. Května 2007, 03:13:40 ---... Job, Daniel je výsledkem víry a ne plnění zákona protože v té době žádný nebyl. Jen a jen víra je vedla za Božim záměrem.

--- Ukončit citaci ---

Dobry for, skoda jen, ze mi to nepripadne vtipne. To jsou mi veci, chudak Daniel se nedozvedel ani ve vyhnanstvi, ze Mose prinesl ze Sinaje nejaky zakon, ojojoj...
Bohuzel, ke zbytku se nemuzu vyjadrit, protoze naprosto nechapu, co tim chtel basnik rict.Zdravím básník tím chtěl říct že Daniel se musel chovat podle víry, to je ta hruška,protože chrám pro plnění zákona je rozbořen,to je to jablko apropo buď z víry a nebo ze zákona lze být živ,a být spravedlivý.Daniel jistě v té době byl zázrakem pro lid Izraele, ale ne jen on i ti co nebyli přestěhováni.Mojžíš přinesl smlouvu,která byla v zápětí dětmi Izraele vypovězena pro nedočkavost,a co zlaté tele co si s Aronem odlili??? Fanuel

--- Ukončit citaci ---

karaitecz:

--- Citace: nillbert kdy 30. Dubna 2007, 21:30:34 ---Je kokain košér? :-)

--- Ukončit citaci ---
Pokud neni koka geneticky modifikovana prasecim genem tak nejspis je ;D

Max:

--- Citace: nillbert kdy 30. Dubna 2007, 21:30:34 ---Je kokain košér? :-)

--- Ukončit citaci ---

Ohledně toho, zda je košer už tu odpověď byla. Obecně o užití (nejen drog) píše v češtině na webu např. Leo Pavlát v článku Bal tašchit - Nezničíš! - https://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/salom/_zprava/329758

Konečně třetí oblastí, kde zásada "bal tašchit", výzva vyvarovat se svévolného ničení, nachází dnes svůj obzvláštní význam, se týká člověka jako takového. Z čistě legálního úhlu pohledu judaismus odmítá sebevraždu jako porušení zásady "bal tašchit". Za projevy sebeničení však považuje i leckteré v dnešní době běžné zlozvyky: nestřídmost v jídle, podléhání alkoholu, drogám, kuřáctví. Soudobým jazykem by se dalo říci, že jde o odmítnutí všeho, co protiřečí zdravému způsobu života.

Samuel:

--- Citace: Max kdy 11. Června 2007, 15:52:20 ---
... Z čistě legálního úhlu pohledu judaismus odmítá sebevraždu jako porušení zásady "bal tašchit". Za projevy sebeničení však považuje i leckteré v dnešní době běžné zlozvyky: nestřídmost v jídle, podléhání alkoholu, drogám, kuřáctví. Soudobým jazykem by se dalo říci, že jde o odmítnutí všeho, co protiřečí zdravému způsobu života.

--- Ukončit citaci ---
Ono to již není tak zcela v souladu s hlavním tématem, ale toto by mě opravdu zajímalo. Já se snažím žít pokud možno tak, aby se to dalo nazvat "zdravým způsobem života", ale při své návštěvě Israele jsem viděl skutečně velké množství ortodoxních Židů z Mea Sharim kouřících "o sto šest".
Řekl bych, že obecně je v Israeli kouření dost rozšířeno, a tak bych rád věděl, jak se s tím tedy ti, kteří si skutečně dobrovolně ničí zdraví, zkracují život, případně tím omezují nebo ohrožují i své okolí, vyrovnávají v duchovní rovině.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi