Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (11/41) > >>

nillbert:
...nemohu souhlasit s tím dívat se na to jako na sebezničení - a už vůbec ne jako na sebevraždu.....takže zdůvodnovat to takto se mi moc nezdá :-/
podle mě kouření je mnohem škodlivější a je fakt že v IL se hulí jak v Rusku....

zoom:
S tim kourenim je to jako s modlosluzbou , lid izraele vedel ze je to skodlive a zakazane a presto podlehl bludu modlosluzby behem svych dejin nekolikrat. Stejne tak je dokazano, ze koureni je skodlive a presto se Izraeli a jinde kouri .... zidovstvo i lidstvo jsou nepoucitelne. a propos jsou v Izraeli rabini, kteri neprijmou do sve jesivy studenta, ktery kouri. (prave kvuli zakazu sebevrazdy).

Samuel:
Já tady právě vidím zajímavý rozdíl. Zatímco většina kuřáků si svým zlozvykem ničí jen zdraví a zkracuje život. Věřící Žid si kouřením škodí i po duchovní stránce (viz citace z Maxe "Za projevy sebeničení však považuje i leckteré v dnešní době běžné zlozvyky: nestřídmost v jídle, podléhání alkoholu, drogám, kuřáctví. Soudobým jazykem by se dalo říci, že jde o odmítnutí všeho, co protiřečí zdravému způsobu života.")
Přesto nejsou náruživí kuřáci výjimkou mezi evidentně ortodoxně věřícími, kteří by tuto souvislost kouření a sebeničení měli znát se všemi důsledky. A to by mě opravdu zajímalo, jak se s tím někdo konkrétní vyrovnává, jakými argumenty si pomáhá, aby si svůj zlozvyk dokázal omluvit.
Tak trochu se tomu podobá anekdota:
Ptá se žák rabiho: "Smí se při studiu Tory kouřit ?" Rabi odpoví: "Samozřejmě, že ne." A tak se žák zeptá: "Smí se při kouření studovat Tora ?" A rabi odpoví: "Samozřejmě, Toru studuj po všechen možný čas."

zoom:
Ja jiz 11 mesicu nekourim {to jsem 34 let kouril} a mam za to, ze jsem udelal dobre. Mam normalni krevni tlak a clovek se po urcite fyzicke namaze tolik nezadycha. Ted je snad i mensi riziko dostat infarkt. Jinak, co se tyce humornych okamziku s cigaretou. V Praze byl pan vrchni kantor Viktor Feuerlicht z.l. Vzdy po sabatu odkudsi ze stendru vytahl krabicku cigaret a pak jsme krouzek pravovernych {rozumej kuraku} v predsini STN synagogy zahajovali novy tyden. Pan kantor vzdy s usmevem tvrdil, ze Vsemohouci ted vidi a citi, ze v Praze skoncil sabes. Jinak k obhajobe koureni {jedna se o kvalitni cigarety} obcas pronesl: "V Tore je napsano >reach nichoach la-Sem>, neboli >liba vune Hospodinu>.
Sabat salom preje D. Mayer

Vader:
Bravurni historka  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi