Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
DOTAZY
Scooolie:
Nepochybně :)
Nicméně mě zajímala praktická reakce v tom směru, zda existuje poté nějaký zažitý proces "pokání" nebo podobně... Zda rabi začne sám "z úřední povinnosti" ve věci nějak jednat nebo zda si toho nevšímá, dokud k němu přímo nepřijde ta žena nebo někdo z rodiny s nějakým problémem, který z toho vyplynul.
Vader:
To zni skoro tak, jako bys ocekaval, ze takovy prumerny rabin hned uvali fatwu, nebo dotycnou zenu z fleku upali na nejblizsim parkovisti pred rabinatem. Takhle to nechodi.
Scooolie:
Já nic nečekám, já se ptám :) Nicméně jsem samozřejmě mírně inspirován různými nežidovskými postupy (však vědí..).
Zajímá mě, jak v praxi se projevuje ono teoretické stanovisko, které zde r. Jicchak vyložil. Zda existuje nějaká provázanost s praxí nebo zda to je v rovině "provinil/-a ses, ale to si vyřiď s Pánem a teď jdeme na kafe"...
menagen:
Mám dojem, že trestní sankce jsou v židovském právu v současné době spíše teoretické, nicméně stane-li se něco takového v obci, která na tyto věci dbá, tak asi s dotyčným/dotyčnou nikdo na kafe nepůjde.
fanuel:
--- Citace: zoom kdy 20. Května 2007, 17:25:48 ---613 je splnitelnych - v Toře neni nic, co by bylo nesplnitelne, jen nezapomenout že ne všechny příkazy a zákazy jsou pro každého a vždy. Jsou takové které se týkají napříkad jen krále, kohenů, mužů a jsou takové které jsou spojené s existencí Chrámu a jsou takové, které je možné plnit jen v erec Izrael. Ty příkazy, které má obyčejný Žid plnit se v dnešních podmínkách a za současné situace plnit dají bez větších překážek - tedy pokud si člověk ty překážky nebuduje v sobě samém. Takže žádné hrušky a jablka, ale srozumitelný zákon pro každého, kdo se podle něj chce skutečně řídit. Zdravím, problém je v tom že asi nebyl jen Daniel bez zákona když jako vzdělanec byl odveden do Babylona,ale chudáci bez z nalosti zákona nebyli do vyhnanství odvedeni to nebyla přece normální situace a přesto s vírou přežili(Samaritáni).Básník tím chce říct Židé si přímo zakázali mluvit s Bohem.Měli se po vyjití dostavit na horu Oréb a tam sloužit Bohu,Je přece první úmluva(smlouva)
a potom přišli Příkazy ,ustanovení, zákazy.Proč asi?????? Vy přestoupíte Př. Zák. Ust. A Já jsem Búh Jediny Vás rozptýlím a budete v užasnutí a rozprávku.Teď se naplňuje proroctví a nikdo a nic tomu nezabrání že z víry člověk živ bude a počteno mu to bude za spravedlnost.Fanuel
--- Ukončit citaci ---
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi