Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

DOTAZY

<< < (7/41) > >>

nillbert:
...škoda že se do debaty nezapojuje rabbi Jicchak pro kterého bylo toto forum přece stvořeno...

fanuel:
Zdravím
Jsou dva okruhy 1) smlouva Sinaj Oréb.
                       2)smlouva Jozue před vstupem do Kanánu

A příkazy,ustanovení,zákazy a těch je 613. To z pohledu možnosti lidí je nesplnitelný. To že to splnil Abrhám (Abrahám), Noe, Job, Daniel je výsledkem víry a ne plnění zákona protože v té době žádný nebyl. Jen a jen víra je vedla za Božim záměrem.
Závěrem neplést si hrušky a jablka obojí chutná skoro stejně ale vypadá jinak.Smlouva je hruška a Příkazy, ustanovení,zákazy je jablko.Fanuel
P.S
Kašrut,Kašer, spadá do jablek   

Vader:

--- Citace: fanuel kdy 20. Května 2007, 03:13:40 ---... Job, Daniel je výsledkem víry a ne plnění zákona protože v té době žádný nebyl. Jen a jen víra je vedla za Božim záměrem.

--- Ukončit citaci ---

Dobry for, skoda jen, ze mi to nepripadne vtipne. To jsou mi veci, chudak Daniel se nedozvedel ani ve vyhnanstvi, ze Mose prinesl ze Sinaje nejaky zakon, ojojoj...
Bohuzel, ke zbytku se nemuzu vyjadrit, protoze naprosto nechapu, co tim chtel basnik rict.

zoom:
613 je splnitelnych - v Toře neni nic, co by bylo nesplnitelne, jen nezapomenout že ne všechny příkazy a zákazy jsou pro každého a vždy. Jsou takové které se týkají napříkad jen krále, kohenů, mužů a jsou takové které jsou spojené s existencí Chrámu a jsou takové, které je možné plnit jen v erec Izrael. Ty příkazy, které má obyčejný Žid plnit se v dnešních podmínkách a za současné situace plnit dají bez větších překážek - tedy pokud si člověk ty překážky nebuduje v sobě samém. Takže žádné hrušky a jablka, ale srozumitelný zákon pro každého, kdo se podle něj  chce skutečně řídit.

Vader:
Naprosto souhlasim se Zoom.
Tezko se vymlouvat na mnozstvi prikazu a zakazu, kdyz spusta z nich ma na bezny zivot vliv asi jako barva lentilek na pocasi. Jak rekla Zoom,  zakony tykajici se Smity, asi tezko budou trapit cloveka trvale zijiciho v galutu - snad s vyjimkou zakoupeni izraelskeho zbozi v marketu. Stejne tak je hloupost stezovat si na pocet prikazu a zakazu o cistote, manzelstvi, zdravotnim stavu a podobne, pokud zrovna nejsem aktivni kohen gadol v Chramu.
Mimochodem, Fanueli, proc by Tora zminovala prikazy a zakazy, ktere neni v lidskych silach splnit ?
Ale nepletu-li se, puvodne znel vas dotaz "kdo se muze oznacovat jako spravedlivy". Zda se mi, ze klouzete od tematu k tematu zcela bezcilne. Chyba ovsem muze byt, samozrejme, na me strane, bez muceni se priznam, ze mi hodne vasich prispevku cini potize s chapanim toho, co vlastne chtelo byt sdeleno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi