Judaismus > Obecná náboženská debata
Halacha vs. šarí'a - spojuje je něco ?
leho:
--- Citace: sad kdy 3. Ledna 2009, 20:38:11 ---
Jinými slovy, nevíte o halaše vůbec nic, ale to vám nebrání v tom, abyste nepsal, že šaría je určitě o něčem jiném. Já když nevím nic o fungování slavné US Army v Iráku, tak o tom také raději nepíšu.
--- Ukončit citaci ---
Že šarija je úplně o něčem jiném je naprosto jasné každému, kdo nežije v jakési ulitě a má alespoň základní představu co se vlastně děje v tom našem světě. Šarija existuje a je implementována v jistém počtu muslimských zemích jakými jsou například Saudská Arábie a Irán. Rozdíl mezi životem v Saudské Arábii, Iránu a Izraeli je snad jasný každému malému dítěti, to člověk vůbec nemusí mít ani ponětí, co vlastně halacha obsahuje aby si nebyl vědom naprosto fundamentálních rozdílů.
leho:
--- Citace: Elazar kdy 3. Ledna 2009, 21:40:34 ---V ozbrojených silách USA jsem nesloužil a také znám víc polních rabínů, než pět.
--- Ukončit citaci ---
Měl jsem na mysli rabíny v aktivní službě, ne v rezervách. Já rabína v aktivní službě nepotkal ani jednoho. Ostatně to by mne docela zajímalo, vy znáte nějaké rabíny v amerických ozbrojených silách? Já do doby než jsem potkal toho, o kterém jsem psal, jsem o nich neměl ani ponětí...
BaF400:
--- Citace: sad kdy 3. Ledna 2009, 19:37:38 ---Nejde zde o moznost ci nemoznost udeleni trestu smrti (domnivam se, ze Elazar zvolil danou problematiku jako exemplum); jednalo se mi o fenomenologicke srovnani obou systemu; krestanstvi nepatri mezi ortoprakticka nabozenstvi, proto zmineno neni.
--- Ukončit citaci ---
Ještě k tomu škatulkování náboženství za ortopraktická a ,,neortopraktická".
Nevidím to tak jednoduše. Dokonce se domnívám že za určitých podmínek lze římsko-katolickou církev (a co si budeme namlouvat - je to největší církev či proud z křesťanských církví) zařadit do ortopraktických náboženství.
Nejde o to, co je primární a podstatné křesťanství - tedy víra v Krista a jeho zástupnou oběť za všechny v něj věří, ale v to, co v reálu zhusta praktikuje (domnívám se podstatná) část věřících - a to je dodržování desatera, dodržování církevních přikázání s opomenutím toho co dělá křesťanství křesťanstvím ...
A tím naplňuje podmínku ortopraktické církve.
Elazar:
--- Citace: leho kdy 3. Ledna 2009, 22:18:39 ---
--- Citace: sad kdy 3. Ledna 2009, 20:38:11 ---
Jinými slovy, nevíte o halaše vůbec nic, ale to vám nebrání v tom, abyste nepsal, že šaría je určitě o něčem jiném. Já když nevím nic o fungování slavné US Army v Iráku, tak o tom také raději nepíšu.
--- Ukončit citaci ---
Že šarija je úplně o něčem jiném je naprosto jasné každému, kdo nežije v jakési ulitě a má alespoň základní představu co se vlastně děje v tom našem světě. Šarija existuje a je implementována v jistém počtu muslimských zemích jakými jsou například Saudská Arábie a Irán. Rozdíl mezi životem v Saudské Arábii, Iránu a Izraeli je snad jasný každému malému dítěti, to člověk vůbec nemusí mít ani ponětí, co vlastně halacha obsahuje aby si nebyl vědom naprosto fundamentálních rozdílů.
--- Ukončit citaci ---
Jak si můžete být vědom rozdílu, když o jedné straně nevíte vůbec nic? V ulitě žijete vy leho, obávám se...
--- Citace: leho kdy 3. Ledna 2009, 22:21:13 ---vy znáte nějaké rabíny v amerických ozbrojených silách? Já do doby než jsem potkal toho, o kterém jsem psal, jsem o nich neměl ani ponětí...
--- Ukončit citaci ---
Ano, znám, jak jsem již napsal, více než pět. 3 u US Army, 3 od Navy a jednoho od USAF.
O spoustě věcí člověk nemá ani ponětí, to je běžná lidská vlastnost.
Elazar:
--- Citace: BaF400 kdy 3. Ledna 2009, 23:03:58 ---Nejde o to, co je primární a podstatné křesťanství - tedy víra v Krista a jeho zástupnou oběť za všechny v něj věří,
--- Ukončit citaci ---
Právě že o to tady přesně jde - to co je sekundární už není při tom "škatulkování" důležité.
Dám příklad: Stejně jako Českou republiku zařadíte dle systému mezi parlamentní demokracie, tak podle toho, jak se její představitelé chovají a jaká je skutečost, ji klidně můžete považovat za království sherwoodských lupičů :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi