Judaismus > Obecná náboženská debata
Halacha vs. šarí'a - spojuje je něco ?
sad:
"Predpokladam, ze Leho mel na mysli ze halahicke autority dnes nevynaseji trest smrti." Ano, proto jsem napsala, ze nejde o moznost ci nemoznost udileni trestu smrti.
Abych predesla dalsim nedorozumenim: Ortoprakticke nabozenstvi znaci nabozensky system, jehoz jadrem je konani; naproti tomu nabozenstvi orthodoxni [v pravem slova smyslu (tzv. orthodoxni judaismus je z religionistickeho a take jazykoveho hlediska nonsens, daleko vystiznejsi jsou hebrejske terminy pro observantni zidy – charedim; datim atp.)], klade duraz na cistotu viry, ktera je podeprena slozitym dogmatickym systemem, konani nabozensky motivovanych prikazu je u primarne orthodoxniho nabozenstvi zalezitosti druhotnou (prikladem takoveho nabozenstvi je krestanstvi, nikoli toliko pravoslavne) .
Tradicni judaismus zna jedine dogma, a to jest Jedinost B-zi, vztah cloveka k B-hu je na kazdodenni urovni vyjadren orthopraxi.
Islam ma taktez velmi jednoduchou dogmatickou soustavu – nekdy je jako dogma chapana pouze shahada (nekdy vsech tzv. 5 sloupu viry), ostatek je rovnez orthopraxe; pricemz nesrovnavam etickou ci spiritualni hodnotu islamu s zidovstvim, mluvim pouze o zpusobu, jakym se islam (respektive jeho vyznavaci) primarne vztahuje k transcendenci.
zoom:
No samozzrejme jsme to slyseli, ono to zacalo trochu drive. Problem je, co bude dale, jestli se Hizbalah pripoji anebo jestli bude jenom placat svoje vyhruzky. Nejduleyitejsi je ted podpora moralni a modlitbou z ciziny i tady. Barak mluvil celkem rozumne.
Elazar:
--- Citace: leho kdy 3. Ledna 2009, 21:05:03 ---
--- Citace: sad kdy 3. Ledna 2009, 20:38:11 ---Vazeny pane Leho,
judaismus samozrejme neni misijni nabozenstvi, ale Vas vyrok, ze halacha "je dnes pouze na papire" by znamenal, ze neexistuji observantni zide...
--- Ukončit citaci ---
Musím se přiznat, že ani přesně nevím co halacha obsahuje, ale podle pozorování mých židovských přátel rozhodně se nedá se šarijou srovnávat. Srovnáváte nesrovnatelné.
--- Ukončit citaci ---
Jinými slovy, nevíte o halaše vůbec nic, ale to vám nebrání v tom, abyste nepsal, že šaría je určitě o něčem jiném. Já když nevím nic o fungování slavné US Army v Iráku, tak o tom také raději nepíšu.
To bych mohl rovněž napsat, že "podle pozorování mých muslimských známých" šaría rovněž není to, jak je vámi prezentována - a určitě to není tak, že by taková nebyla samotná šaría.
zoom:
Leho: jenom pet rabinu, myslela jsem ze mnohem vic, pokud vim, tak jich i v Nemecku dokud tam byla armada USA bylo nejmene pet. Ovsem predpokladam, ze pocty vojaku se nepublikuji a tedy ani pocty polnich rabinu. Pokud vim, tak jsou v armade USA krome ortodoxnich take reformni a konzervativni rabini.
Elazar:
V ozbrojených silách USA jsem nesloužil a také znám víc polních rabínů, než pět.
Ohledně útoku na Hamas - podpora by byla, modlitby za to, ať se vojáci ve zdraví vrátí z operace domů, rovněž, teď už jen doufat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi