Judaismus > Obecná náboženská debata

Halacha vs. šarí'a - spojuje je něco ?

(1/5) > >>

Elazar:

--- Citace: Ben Hur kdy  2. Ledna 2009, 19:30:05 ---Vazeny Ben Hure,
nehodlam nyni nijak hodnotit prohlaseni Dr. Sanky, ale kdyz tak fundovane pojednavate o i islamu a islamskem pravu sharia [coz neni z religionistickeho (ci jineho) hlediska vubec snadne]; dovolim si Vas citovat:"Šaría znamená: propojení náboženství a státu s Alláhem coby nejvyšším zákonodárcem, zákaz konzumace alkoholu, zákaz holení pro muže, zákaz líčení, nošení účesů či podstupování plastických operací a povinnost zahalování pro ženy, zakáz i toho, co vede k zakázanému - bary, barmanky, cizoložství, odstoupení od víry nebo konverze trestána smrtí"

Vazena pani Sad. nevim o cem se mnou chcete polemizovat. O prohlaseni pana Sanky, ktere je tematem teto diskuse, kterou jsem zalozil jako reakci k clanku o jeho hanebnem prohlaseni ne. Uz jenom z te zkutecnosti, ze jmeno toho pana pisete i s jeho titulem odvozuji vasi uctu k tomuto cloveku. O to vice jste se vrhla na obhajobu Sarie a tech jejich zakonu, ktere zna i nemuslim a ktere, jak se mylne domnivate nejsou mym vymyslem, ale tvrdou realitou praktikovanou v islamskych zemich. Fakta o barbarskych zakonech zakotvenych v Koranu jsem studoval zde na Eretzu a na Eurabii. Pokud s tim nesouhlasite, zalozte tema na tom, jak se my bezverci mylime a neujistujte nas o svem skalnim judaismu. Nikdo vam ho nebere, ale do tohoto tematu vase nabozenske presvedceni nepatri a uprimne receno mne osobne ani nezajima.

--- Ukončit citaci ---

Milý Ben Hure, obávám se, že sad snad nešlo ani o obhajobu šaríe či fiqhu, ale spíš o to, že pokud někdo hodlá odsuzovat fiqh jako barbarský systém zákonů, musí pak zákonitě (pokud tedy neměří dvojím až trojím metrem) odsuzovat i halachu, protože fiqh i halacha mají až neuvěřiteně mnoho paralel.
Když třeba parafrázuji jednu vaši větu, dostanu toto:

Halacha je pro židy stejně závazná jako Tóra či Talmud a vychází z nich. Mimo jiné se zde dozvíme, že cizoložství či odpadlictví od židovské víry si zasloučí trest nejvyšší - smrt.

To je totiž také pravda
(a proto ta moje poznámka o dina de-malchuta dina, kterážto, pravda, ve fiqhu obdobu nemá, ale také, jak by mohl leckdo namítnout, ani v judaismu není a nebyla vždy automaticky přijímána).

A ohledně toho oslovování/neoslovování titulem - Sáňku tady píše s titulem více lidí a určitě to není na důkaz obdivu. Koneckonců, kdyby se věnoval více přírodním vědám, mohl být společnosti alespoň užitečný, než jako předseda islámské nadace, šířící nenávist a bludy. Takže vaše poznámka na sad je docela hloupá, ale asi jste se jen nechal unést  ;) stejně jako v případě toho studia barbarských zákonů na Eretzu a Eurabii... Ať tyto servery projíždím jakkoli důkladně, fundované objektivní informace o systému náboženského práva v islámu na nich nenacházím.

sad:
Dekuji, Elazare,
muj zamer jste vystihl naprosto presne.

Vazeny Ben Hure,
Dr. Sanku ani shariju nijak neobdivuji (ostatne, proto me vysvetlujici poznamky, ktere Vas nezajimaji); vzhledem ke zcela jasnemu prispevku kolegy Elazara nehodlam dale jitrit Vase emoce.

Shavu'a tov vsem.

chawwa:

--- Citace: sad kdy  3. Ledna 2009, 18:22:52 ---
Shava'a tov vsem.

--- Ukončit citaci ---
no děkujem,taky pěkný týden

BaF400:

--- Citace: Elazar kdy  3. Ledna 2009, 17:44:51 ---
Milý Ben Hure, obávám se, že sad snad nešlo ani o obhajobu šaríe či fiqhu, ale spíš o to, že pokud někdo hodlá odsuzovat fiqh jako barbarský systém zákonů, musí pak zákonitě (pokud tedy neměří dvojím až trojím metrem) odsuzovat i halachu, protože fiqh i halacha mají až neuvěřiteně mnoho paralel.
Když třeba parafrázuji jednu vaši větu, dostanu toto:

Halacha je pro židy stejně závazná jako Tóra či Talmud a vychází z nich. Mimo jiné se zde dozvíme, že cizoložství či odpadlictví od židovské víry si zasloučí trest nejvyšší - smrt.

--- Ukončit citaci ---

Promiňte mi tu smělost opět vstupovat do této diskuse, protože své jsem si již řekl, ale asi mi něco nedochází.
Nechci diskutovat o tom, co je Halacha. Uvědomuji si její význam a obsah, Uvědomuji si, že to co vyplývá z přísně dodržované Halachy je v některých extrémech leckdy (pro evropana, křesťana či bezvěrce) silné, řekněme i kruté a z tohoto pohledu si snad zaslouží jisté porovnávání s jinými náboženstvími.

Ale na druhou stranu - existuje snad dnes nějaká skupina, která by skutečně Halachu dodržovala až tímto způsobem? Kamenovala cizoložníky či odpadlíky, praktikovala zásadu oko za oko, zub za zub a podobně? Já myslím že ne, a proto se domnívám, že podávání rovnátka mezi Šaríu a Halachu nemá z praktického hlediska valné hodnoty a zavání účelovou manipulací s realitou.

Jinak mi tam chybí i rovnítko ke křesťanství, protože i to svého času ,,vyznávalo" a praktikovalo smrt odpadlíkům kacířům, cizoložníkům a podobně.... Proč tam není? Jenom proto že se bavíme o ,,sporu" Islámu a Judaismu?

sad:
Vazeny BaF 400,
mluvila jsem skutecne jenom a pouze o jistych paralelach mezi judaismem a islamem jakozto ortopraktickymi nabozenstvimi. Jak jiz jsem rekla v nekterem z predchozich prispevku, nechtela jsem se venovat konkretnimu reseni konkretnich pravnich problemu.

K Vasemu dotazu:
Pokud vim, v soucasnosti takova skupina neexistuje, nebot halacha se snazi minimalizovat moznost, kdy by musel byt udelen trest smrti (system svedku, vyslovne vyjadreni zameru spachat hrdelni zlocin ze strany obvineneho pred tim, nez tento skutek spachal atp.), a to z velmi praktickych duvodu (zidu bylo malo a od jiste doby se takrka vsichni nachazeli ve velmi vaznem ohrozeni); batej din tez ztratili pravo udilet trest smrti, a krom toho, dina de-malchuta dina.

Nejde zde o moznost ci nemoznost udeleni trestu smrti (domnivam se, ze Elazar zvolil danou problematiku jako exemplum); jednalo se mi o fenomenologicke srovnani obou systemu; krestanstvi nepatri mezi ortoprakticka nabozenstvi, proto zmineno neni.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi