Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Letniční křesťané
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 16. Prosince 2008, 19:49:49 ---Opět klasický projev pravoslavně-katolické arogance, kdy názor nějakého člověka staví nad Písmo...
Takhle vznikly ty pitomosti o papežské neomylnosti ex catedra, o povinném celibátu pro kněze, o tom že vůbec má být nějaký "profesionální" kněz, atd. Nebiblický balast...
--- Ukončit citaci ---
No to pletete dvě věci dohromady, milý Scooolie: pravoslaví nestaví a nikdy nestavělo názor "nějakého člověka" nad Písmo! Ale církevní věrouka je tvořena Písmem a Tradicí. Už jsem Vám jednou psal, že právě tato Tradice určila, která evangelia a které ty dopisy tvoří Písmo a že právě tato Tradice má "patent" na správný výklad Písma. Jistě chápete ten rozdíl oproti tomu Vašemu výroku. Arogance římského katholictví je právě v tom, že postavilo názor (přesněji řečeno autoritu) jednoho člověka - papeže - nad Církev. Arogance protestanství je v tom, že tuto autoritu přisuzuje každému člověku. U vás je každý věřící ten Váš "nějaký člověk", který stojí nad Písmem (protože "ví", jak mu má rozumět).
Scooolie:
Danieli, je třeba nečíst jen jeden verš, ale celé... Stačí dočíst k 1K 14:27-32 a zjistíte, že přes ostře kritický úvod není mluvení jazyky paušálně odmítnuto. Navíc Písmo je nutné studovat vždy v jednotě. A v tomto případě také s přihlédnutím k 2. kapitole Skutků.
Mě z toho plyne, že mluvení jazyky může být projevem Ducha svatého. Ale také nemusí. Což znamená, že jsem k němu ostražitý, skeptický, ale rozhodně jej nemohu zcela odmítnout jako cosi "běsovského."
BTW: Jak se srovnáváte s 1K 14:34-35? ;D
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 16. Prosince 2008, 21:53:49 ---
--- Citace: Scooolie kdy 16. Prosince 2008, 19:49:49 ---Opět klasický projev pravoslavně-katolické arogance, kdy názor nějakého člověka staví nad Písmo...
Takhle vznikly ty pitomosti o papežské neomylnosti ex catedra, o povinném celibátu pro kněze, o tom že vůbec má být nějaký "profesionální" kněz, atd. Nebiblický balast...
--- Ukončit citaci ---
No to pletete dvě věci dohromady, milý Scooolie: pravoslaví nestaví a nikdy nestavělo názor "nějakého člověka" nad Písmo! Ale církevní věrouka je tvořena Písmem a Tradicí. Už jsem Vám jednou psal, že právě tato Tradice určila, která evangelia a které ty dopisy tvoří Písmo a že právě tato Tradice má "patent" na správný výklad Písma. Jistě chápete ten rozdíl oproti tomu Vašemu výroku. Arogance římského katholictví je právě v tom, že postavilo názor (přesněji řečeno autoritu) jednoho člověka - papeže - nad Církev. Arogance protestanství je v tom, že tuto autoritu přisuzuje každému člověku. U vás je každý věřící ten Váš "nějaký člověk", který stojí nad Písmem (protože "ví", jak mu má rozumět).
--- Ukončit citaci ---
Výborně. A na základě čeho se domníváte, že tradice není podřízena Písmu, ale s ním rovna (nebo dokonce oprávněna jej měnit?)?
S arogancí katolicismu máte v zásadě pravdu, i když každý kovaný katolík by Vám oponoval tím, že přece papež je vybírán v rámci Tradice volbou za přítomnosti Ducha svatého a je při rozhodování ex cathedra vždy pod vedením Ducha.
S arogancí protestantismu se mýlíte. Je to přesně naopak. Protestantismus v zásadě (berme to tak, že nic žádný homogenní protestantismus neexistuje) říká, že žádný člověk není nemýlící se a proto se nelze spoléhat na názor lidský, ale je nutné vždy osobně hledat vůli Boží. Nevymlouvat se na zprostředkované pokyny, ale sám najít osobní cestu. V protestantismu NEEXISTUJE žádná lidská autorita, jen Písmo. A spory se vedou o jeho výklad, ovšem s vědomím, že každý interpretátor se může mýlit.
daniel lehotsky:
presne tak ako vy. ;D ;D ;D ;D ;D,ale je to velmo zaujimavy ,,problem".
Zina:
Nějak toto téma nemohu vstřebat.Připomíná mě to jako spiritialistické hnutí.Nejrozumnější bude jen bible.Alespoň pro mne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi