Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Letniční křesťané
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 15. Prosince 2008, 23:37:49 ---
--- Citace: Scooolie kdy 15. Prosince 2008, 23:35:18 ---Ostražitost k extatickým vytržením je samozřejmě namístě. Samozřejmě, že tyhle stavy jsou nejlepší cestou k umožnění vstupu sil Zla. Což nic nemění na tom, že apoštolové to zažili a po nich i jiní... Takže paušálně označit celé letniční hnutí jako "projevy běsovské" je poněkud zcestné, ne?
--- Ukončit citaci ---
Lidé, kteří tak učinili, nejsou nějací nahodilí fanatici nebo paranoici, ale lidi se zkušeností v rozeznávání duchů. Nedělají nic jiného, sami s nimi zápolí a vedou v tomto zápasu jiné. Takže jejich posudek má autoritu.
--- Ukončit citaci ---
Při vší úctě, řekli to zase jen lidé. Omylní, chybující. Žádný člověk se nemůže stavět nad Písmo a pokud Písmo uvádí, že mluvení v jazycích bylo projevem Ducha svatého, pak je jasné, že Duch se takto projevuje. Což nevylučuje, že se pod tímto "maskováním" může projevovat i Ten zlý. Takže ostražitost ano, ale paušální a naprosté odmítnutí je popíráním Slova Božího.
Mimochodem - Vodníku, vy jste nepletu-li se hovořil vlídně o křesťanském mysticismu. Jaký je rozdíl mezi tím, když se otevře vnějším duchovním vlivům letniční křesťan a mystik? V obou případech je zde pořádně velké riziko vstupu Zla.
daniel lehotsky:
to Vodnik)viete,ze ked chcel sa stat mnich starcom,kolke roky musel kde a ako stravit a aby ziskal Dar rozpoznavania.Ked sa pytali jedneho z nich,ci tuzi vidiet Jezisa,tak odpovedal mudry Starec,,Vidiet Jezisa v tomto svete?Nikdy!"A vedel o com hovori,po tych rokoch v pusti.Kolko takych maju medzi sebou?
Vodník:
Scooolie, odpověděl Vám Daniel: dar rozpoznávání duchů je jedním z nejvyšších darů a získává se letitou přípravou, tvrdým trainingem, půstem, bděním, modlitbami, koncentrací, meditací (vypraví se o mnichovi na Athosu, který se modlil Otčenáš tak, že první slova vyslovil zády k zapadajícímu slunci a když vyslovil poslední, první paprsek mu zasvítil do očí). Tohle mám na mysli tím křesťanským mysticismem! To jsou léta dřiny, odříkání, takže to risiko (i když vždy přítomné) je pod vedením zkušeného starce, v tradici a ochranné ohradě Církve, nesrovnatelně menší. Ale nějaký nešťastný letničář, který se bez jakékoli přípravy, vedení a bez (pravého) porozumění Písmu otevře a obnaží duchovním silám "v ovzduší", které ty duchovní síly jsou kolem něj nejblíž, co myslíte?
Scooolie:
Vodník: A tohle najdete v Písmu kde? Tohle si vymysleli zase jen nějací omylní lidé. Vy máte ve Skutcích 2 někde něco o letité tvrdé přípravě? Že by nějaká pravoslavná verze Bible? >:D
Mimochodem mnišství - to je také pěkný pohanský import do křesťanství.
Karels:
Já jsem byl 9 roků v letniční církvi, tak můžu poreferovat.
Pro všechny, kteří nevědí - v křesťanství jsou letniční asi jako chasidská hnutí v rámci židovství - důraz je na určitou mystickou zkušenost.
Letniční směr, to není nic pro mě.... - větší důraz v tomto směru na prožitek, než na samotné studium Bible...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi