Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Letniční křesťané
Vodník:
--- Citace: Vader kdy 15. Prosince 2008, 22:57:04 ---
--- Citace: Scooolie kdy 15. Prosince 2008, 22:19:56 ---Nicméně: eleazare, já mám představu, o čem je letniční hnutí. Jen netuším, co komu na něm přijde tak výjimečného...
--- Ukončit citaci ---
Ja tu predstavu nemam. V krestanstvi jsem nevzdelany, ba mozno rici prostacek. O co, prosim, u letnicaru jde ?
--- Ukončit citaci ---
Souhlasím se Scoooliem, že letničáři jsou jednou z protestantských obcí, podmnožinou protestantismu. Vyznačují se tím, že kladou důraz na projev darů Ducha svatého, za které považují tzv. "mluvení jazyky" (viz Sk 2). V jejich shromážděních dochází k projevům extatického vytržení, kdy jednotlivci u vytržení "mluví jazyky". Zkušení duchovníci jsou zajedno v tom, že se jedná o projevy běsovské. Extatické zážitky jsou ostatně všemi opravdovými duchovními vůdci, starci, šejky, guruy a mistry všech náboženských mystických tradic nazírány s velkou nedůvěrou a ostražitostí a připouštějí se pouze pod přísným vedením ve vyšších etapách duchovního růstu. Zde se do extatického transu střemhlav vrhají osoby zcela nepřipravené, netrénované, bez jakéhokoli vedení - na to démoni čekají... :( Takže "můj citát" není zkreslený, Scooolie, na rozdíl od nepravdivého tvrzení, že "pravoslavní uctívají popy místo Pána".
Scooolie:
K orientaci v současné náboženské scéně vřele doporučuji knihu Encyklopedie nových náboženství https://www.alman.cz/knihy/007197/Encyklopedie-novych-nabozenstvi-nova-nabozenska-hnuti-sekty.html
K letničnímu hnutí základní informace (i když vše se dá napsat i jinak) zde:
Wikipedia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Letni%C4%8Dn%C3%AD_hnut%C3%AD
Sekty.cz (kritický pohled)
https://www.sekty.cz/texty/netradicni_nabozenstvi/kap3/charhnuti.html
Dingir (odborný časopis)
https://www.dingir.cz/dingir/1999_2/clanky/D1999_2_24.html
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 15. Prosince 2008, 23:26:10 ---Souhlasím se Scoooliem, že letničáři jsou jednou z protestantských obcí, podmnožinou protestantismu. Vyznačují se tím, že kladou důraz na projev darů Ducha svatého, za které považují tzv. "mluvení jazyky" (viz Sk 2). V jejich shromážděních dochází k projevům extatického vytržení, kdy jednotlivci u vytržení "mluví jazyky". Zkušení duchovníci jsou zajedno v tom, že se jedná o projevy běsovské. Extatické zážitky jsou ostatně všemi opravdovými duchovními vůdci, starci, šejky, guruy a mistry všech náboženských mystických tradic nazírány s velkou nedůvěrou a ostražitostí a připouštějí se pouze pod přísným vedením ve vyšších etapách duchovního růstu. Zde se do extatického transu střemhlav vrhají osoby zcela nepřipravené, netrénované, bez jakéhokoli vedení - na to démoni čekají... :( Takže "můj citát" není zkreslený, Scooolie, na rozdíl od nepravdivého tvrzení, že "pravoslavní uctívají popy místo Pána".
--- Ukončit citaci ---
Ostražitost k extatickým vytržením je samozřejmě namístě. Samozřejmě, že tyhle stavy jsou nejlepší cestou k umožnění vstupu sil Zla. Což nic nemění na tom, že apoštolové to zažili a po nich i jiní... Takže paušálně označit celé letniční hnutí jako "projevy běsovské" je poněkud zcestné, ne?
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 15. Prosince 2008, 23:35:18 ---Ostražitost k extatickým vytržením je samozřejmě namístě. Samozřejmě, že tyhle stavy jsou nejlepší cestou k umožnění vstupu sil Zla. Což nic nemění na tom, že apoštolové to zažili a po nich i jiní... Takže paušálně označit celé letniční hnutí jako "projevy běsovské" je poněkud zcestné, ne?
--- Ukončit citaci ---
Lidé, kteří tak učinili, nejsou nějací nahodilí fanatici nebo paranoici, ale lidi se zkušeností v rozeznávání duchů. Nedělají nic jiného, sami s nimi zápolí a vedou v tomto zápasu jiné. Takže jejich posudek má autoritu.
daniel lehotsky:
t o vader)Pentakostas-akom,v cechach Letniciarom ide v kocke o to aby sa spasili musia sa znovuzrodit priatim Jezisa(nic noveho pod slnkom,ale tu to chcu asi previest do takeho vyssieho levelu) a tym ziskat charizmy uzdravovania rukami.dar proroctva,jazyky(uz sa to tu dialo).Psychologovia nie su moc nadseny(lebo mnohe nebezpecenstva pramenice z minulosti ,z mnohych siekt,ktore si to prevzali uz zo starych egyptskych mysterii,pozname odkaz na Micrajim,nebudem dalej rozoberat,ale mne osobne sa to zda take hazardovanie ked neskoleny ludia posobia na ,,etericke tela"(podvedomie a myslia si ze Jezis to potiahne.Lebo vzdy sa poznaju len chvilkove hviezdy na javisku,ale pozadie,ti charizmatici po nejakej dobe nevedno ake maju osudy.Ale nepoznam konkretum tak hovorim len svoj nazor,ale samozrejme sa mozem mylit.Na rozbeh ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi