Judaismus > Obecná náboženská debata

Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)

<< < (16/19) > >>

Elazar:
Jedná se mi o to, že přece nemůžete pravdivost/autentičnost nějakého pramene dokazovat citacemi či odkazy právě na ten pramen.
Když mi někdo bude tvrdit, že Abrahám není historická postava, protože jinde než v Bibli o něm není zmínka, a já mu budu argumentovat slovy "vždyť přece v Genesis se píše...", pak mě bude oprávněně považovat za hlupáka, stejně jako já považuji eleazara, když na mou námitku ohledně "mého" nepřijímání evangelií jako důvěrýhodného historického pramene odpoví odkazem na evangelia.
O akceptaci jiného učení v tomto případě nešlo, am už to opravdu jen záleží na tom, zda narazíte na blbečka nebo na nomálního člověka.

Elazar:

--- Citace: Vodník kdy  7. Prosince 2008, 13:02:10 ---
--- Citace: Elazar kdy  7. Prosince 2008, 12:49:47 ---Asi jako kdybych já argumentoval třeba nějakému Hinduistovi, že B-h jistě existuje a zjevení obsažená v Tóře jsou pravdivá, protože o tom přece mluvil s Mojžíšem  ;D
--- Ukončit citaci ---
A proč ne? Já si myslím, že by mu nedělalo nejmenší problém to akceptovat. Židem by se sice nestal, ale respektoval by Vás (samozřejmě, jak který; blbečci se najdou všude...)

--- Ukončit citaci ---

Jedná se mi o to, že přece nemůžete pravdivost/autentičnost nějakého pramene dokazovat citacemi či odkazy právě na ten pramen.
Když mi někdo bude tvrdit, že Abrahám není historická postava, protože jinde než v Bibli o něm není zmínka, a já mu budu argumentovat slovy "vždyť přece v Genesis se píše...", pak mě bude oprávněně považovat za hlupáka, stejně jako já považuji eleazara, když na mou námitku ohledně "mého" nepřijímání evangelií jako důvěrýhodného historického pramene odpoví odkazem na evangelia.
O akceptaci/respekt jiného učení v tomto případě nešlo, to opravdu jen záleží na tom, zda narazíte na blbečka nebo na normálního člověka.

Vodník:

--- Citace: Elazar kdy  7. Prosince 2008, 14:47:52 ---Jedná se mi o to, že přece nemůžete pravdivost/autentičnost nějakého pramene dokazovat citacemi či odkazy právě na ten pramen.
--- Ukončit citaci ---
Pokud půjde o vědeckou debatu s historikem, tak jistě nikoli. V náboženské diskusi - a tu jsem měl na mysli - jsou zas irrelevantní nějaké archeologické vykopávky, radiouhlíková měření nebo linguistické rozbory Bible.

Elazar:
Proto od začátku zdůrazňuju ono "historický" - ať už pramen, hledisko nebo cokoli jiného - o teologii mi nejde, tam vůbec nemá cenu se dohadovat (viz debata Nachmanides x Pablo Christiani)  ;)

Vader:

--- Citace: sad kdy  7. Prosince 2008, 12:15:11 ---to Vader: Proc, byste se mel omlouvat za svuj nazor? Jsou-li to pratele, pak se jiste prenesou pres konfesijni rozdily (btw: tez mam krestanske pratele).

--- Ukončit citaci ---

Protoze muj nazor muze vyvolat flamewar a popudit proti sobe lidi. I pritele se mohu svym vyjadrenim nazoru hluboce dotknout. A ja strasne nesnasim rozbroje a zlobu...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi