Judaismus > Obecná náboženská debata

Kde se vzala voda (chcete se zapojit?)

<< < (14/19) > >>

Scooolie:

--- Citace: Vader kdy  7. Prosince 2008, 02:30:01 ---Odpust Scooolie, i vy, pratele krestani, ale mam takovy nazor. Budete me kamenovat ?

--- Ukončit citaci ---

Ne, budeme se ti potichu smát, ale nahlas mlčet. Protože by z toho byl jinak ukrutný flame.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  7. Prosince 2008, 09:25:35 ---
--- Citace: Elazar kdy  6. Prosince 2008, 21:40:50 ---
--- Citace: daniel lehotsky kdy  5. Prosince 2008, 15:52:54 ---super,tomu rozumiem,Ale nejde mi do hlavy to nocne zasadanie velrady a este k tomu v dome velknaza,co Chramovy okrsok?ak to mozem tak nazvat.

--- Ukončit citaci ---
Z halachického hlediska se soudy nesmí vynášet v noci. Velekněz nebyl postavou s rozhodovací funkcí. Nepředsedal Sanhedrinu, ani v něm neměl hlavní slovo... Celá ta příhoda se nemůže zakládat na realitě.

--- Ukončit citaci ---
Ale zakládala, podívej se :o

Lk 22,66 Jakmile nastal den, shromáždili se starší lidu, velekněží a zákoníci, odvedli ho před svou radu....

případně polopaticky:
J 18,13 Přivedli ho nejprve k Annášovi....(ještě je noc)

24 Annáš jej tedy poslal spoutaného k veleknězi Kaifášovi.
           (proběhla první gestapárna, soukromě u Annáše, ještě je noc)

28 Od Kaifáše vedli Ježíše do místodržitelského paláce. Bylo časně zrána.

--- Ukončit citaci ---

;D  ;D
Milý mesiáne, tak přesně v tomhle je rozdíl mezi vámi a chabadem - tohle je přesně důvod, proč chabad jsou pořád ještě židé, zatímco vy tzv. "mesiáni" nikoli.
Pro mě jsou údaje o tzv. soudu velerady nad Ježíšem z evangelií absolutně neplatné, neboť dle mého názoru (a aspoň pokud je mi známo) je sepsal někdo, kdo této události nebyl přítomen - a Mišna dává poměrně dost informací o právním systému v té době a z té je jasné, že se nic takového jako "Kaifášův soud a noční velerada" nemohla odehrát - a i kdyby se odehrála, neměla by žádnou právní platnost. Velekněz neměl žádnou rozhodovací či právní moc.

daniel lehotsky:
Aby sme sa vyhli flame war,tak to nechame spat.to Eleazar,ja som cital vyklad,ze u Annasa sa nekonala ziadna gestaparna(este je noc)ale hlavne preto aby sa medzitym stihla zist Velrada u Kaifasa.Ale u Jana je zas zaujimavy prvok(na ktory som uz poukazoval) a to vo versi J18,15,,Za Jezisom siel Simon Peter a INY(ktory) ucenik(ozivsi,premeneny Lazar,Jan?)?Ale to sa tiez asi nikdy nedozvieme.Pekny den.

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy  7. Prosince 2008, 10:19:26 ---neboť dle mého názoru (a aspoň pokud je mi známo) je sepsal někdo, kdo této události nebyl přítomen - a Mišna dává poměrně dost informací o právním systému v té době a z té je jasné, že se nic takového jako "Kaifášův soud a noční velerada" nemohla odehrát - a i kdyby se odehrála, neměla by žádnou právní platnost. Velekněz neměl žádnou rozhodovací či právní moc.

--- Ukončit citaci ---
Tak v tom případě jsem Tě přechválil, jelikož Jóchánán bar Zabdaj byl očitým svědkem minimálně části té frašky (J 18,15) a Šimon bar Jona pravděpodobně nadiktoval svoje svědectví Markovi.

To, že velerada neměla žádnou právní moc Ježíše zabít je samozřejmě pravda.
J 18,31 Pilát jim řekl: „Vezměte si ho vy a suďte podle svého zákona!“ Židé mu odpověděli: „Nám není dovoleno nikoho popravit.“

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  7. Prosince 2008, 10:42:52 ---
--- Citace: Elazar kdy  7. Prosince 2008, 10:19:26 ---neboť dle mého názoru (a aspoň pokud je mi známo) je sepsal někdo, kdo této události nebyl přítomen - a Mišna dává poměrně dost informací o právním systému v té době a z té je jasné, že se nic takového jako "Kaifášův soud a noční velerada" nemohla odehrát - a i kdyby se odehrála, neměla by žádnou právní platnost. Velekněz neměl žádnou rozhodovací či právní moc.

--- Ukončit citaci ---
Tak v tom případě jsem Tě přechválil, jelikož Jóchánán bar Zabdaj byl očitým svědkem minimálně části té frašky (J 18,15) a Šimon bar Jona pravděpodobně nadiktoval svoje svědectví Markovi.

--- Ukončit citaci ---

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi